Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, bobienko napisał:

Czekać aż się coś urodzi i kolczyki przepiąć. 

Ciekawie by to wyglądało jak z weterynarii przyjadą na kontrol i zobaczą numery kolczyka od sztuki co ma 5 lat u cielaka co ma parę miechów. 

Opublikowano
16 minut temu, PRIMO napisał:

Wczoraj sprzedawałem starszą krowę to jak dzwoniłem to od razu pytanie czy krowa dobrze stoi na nogach i nie ma jakiegoś urazu. 

Nic tylko podziękować obecnej władzy 👎 przy urnie bo przez ich nieudolność mamy co mamy.

cza było powiedzieć "paanie ona nie stoi od miesiąca ... a teraz to już ledwo dyszy" :P ciekawe co by odpowiedział :D

Opublikowano

W padlinie też się konkurencja robi.za zdechłego Bielska pewną firma zaczęła płacić 30zł.

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik7343 napisał:

cza było powiedzieć "paanie ona nie stoi od miesiąca ... a teraz to już ledwo dyszy" :P ciekawe co by odpowiedział :D

I na tym koniec rozmowy a sztuka dalej leży i czeka na koniec. 

Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

Ciekawie by to wyglądało jak z weterynarii przyjadą na kontrol i zobaczą numery kolczyka od sztuki co ma 5 lat u cielaka co ma parę miechów. 

W takich przypadkach nie ma sensu.Ale jak pierdolnie cielak pół roczny a wiadomo że będą porody to ok

Opublikowano
38 minut temu, Thomas2135 napisał:

I tak będzie jak do tematu wpieprza się ktoś kto krowy na oczy nie widział. 

Po pierwsze gdy ty wchodziłeś pod stół na stojąco ja doiłem krowy a problem nie leży w leżaku i jego przydatności ale  w dokumencie weterynarza gdyby leżaki z TVN miały papier o uboju z konieczności to pojawiła by się informacja że w tej ubojni znęcają się nad bydłem i temat zamknięty  ale hodowcy bohaterzy  nie będą płacić weterynarzowi i robić na legalu skoro można na lewo i zaoszczędzić 5 dych czy stówę  .A najgorsze że dalej obstajecie przy swoim ze to było ok  .dlaczego nie wypowie się żadna Pani odpowiem bo do gara by takiego czegoś nie włożyła nawet dla psa bo kuchnię by skaziła . 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Berthold napisał:

Kolega musi przyznać że pytanie było co najmniej dziwne więc i odpowiedź na podobnym poziomie... Wszyscy którzy coś hoduja zawodowo wiedzą że taka wiedza jest elementarna...

Taaa , normalnie chodzący "elementarz" z ciebie . :P

Znajomemu powiedziałem dokładnie , że jedynie utylizacja , ale tylko się upewnić chciałem . Jeszcze chwila i ktoś napisze że w kiełbasy chciałem to wsadzić . :P

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, RU68 napisał:

Po pierwsze gdy ty wchodziłeś pod stół na stojąco ja doiłem krowy a problem nie leży w leżaku i jego przydatności ale  w dokumencie weterynarza gdyby leżaki z TVN miały papier o uboju z konieczności to pojawiła by się informacja że w tej ubojni znęcają się nad bydłem i temat zamknięty  ale hodowcy bohaterzy  nie będą płacić weterynarzowi i robić na legalu skoro można na lewo i zaoszczędzić 5 dych czy stówę  .A najgorsze że dalej obstajecie przy swoim ze to było ok  .dlaczego nie wypowie się żadna Pani odpowiem bo do gara by takiego czegoś nie włożyła nawet dla psa bo kuchnię by skaziła . 

Problemu to by nie było gdyby handlarz przyjechał na podwórko i powiedział że w kebab czy inne wyroby pójdzie ta krowa A nie scieme walą że  będzie z tego karma

Edytowane przez Gość
Opublikowano
15 minut temu, johny1991 napisał:

A według mnie RU68 ma rację.. i mówię to jako hodowca wołowiny i zaraz pójdą pewnie głosy hejtu 

Ale przepisy prawa są jakie są, jeśli się nie podobają to postulowac o ich zmianę A dopóki są ważne to przestrzegać ich nalezy... bądź liczyć się z konsekwencjami gdy zostanie się zlapanym za ich łamanie.

gdy w terenie zabudowanym jedziesz 70 i Cię złapią to płacisz mandat i nie ma że ładna droga była...

również Waszym zdaniem gdyby ni3 kupowali to rolnik by nie sprzedał...idac tym tropem nie powinni łapać dealerów narkotykowych bo przecież gdyby ludzie nie brali to oni by nie sprzedawali.

A tu jest od razu że źli są wszyscy..nawet rząd.. bo nie dopilnowal...

tak samo było jak zanosiło kwoty mleczne...pol roku wszędzie mówili że będą kary za przekroczenie...ale mleczarze dokupowali krów i doili...a później pretensje do wszystkich bo im karę kar za płacić.. 

i nikt nie mówi żeby tych rolników do więzienia dawać ale jakiś mandat pewnie dostana

wreszcie jeden myślący a tok myślenia bym zmienił gdyby rolnik nie czekał na agonię to by wezwał weterynarza i zamiast 500 dostałby może i więcej za ubój z konieczności  a z tymi narkotykami to gdyby nie uprawiali i nie produkowali to ścieżki by nie było  .Popieracie  dla zysku takie procedery  i bierzecie w nich udział a w wiejskich łbach wam się nie mieści że można inaczej i żyć spokojnie 

Opublikowano

A Ty dalej nie rozumiesz problemu. Pojęcia też nie masz jak długo mam kontakt z bydłem. Gruchę pewnie trzepałeś, gdy ja krowy już doiłem w podstawówce. Taki masz poziom argumentacji.  Miałem w tym roku jednego leżka. Nie z mojej winy a partaczy od korekcji. Myślisz, że tak łatwo uśpić krowę? Znajdź chętnego lekarza. Druga sprawa, że weterynaria monitoruje wszystkie upadki w gospodarstwie i co roku dowala kontrolę jak im coś nie pasuje. Przypieprzają się o byle co podczas gdy w nocy złodzieje kręcą takie wałki z mięsem. Rolnika najprościej uj***ć. A jak tobie kiedyś położyła się lub padła to co robiłeś? Dobiłeś, zakopałeś? Szczerze wolałbym zapłacić 400 zł za uśpienie niż oddać skur....m. Teraz masz 2 wyjścia oddajesz skur...m lub patrzyrz kilka tygodni aż padnie, bo nikt jej nie uśpi.

Opublikowano
3 minuty temu, RU68 napisał:

w wiejskich łbach wam się nie mieści

no .... szacun

Opublikowano (edytowane)

To prawda . Nie ma jasnych przepisów które to regulują . Z padliną sobie poradzono i nikt dołów kopać nie musi . Właściwie to nawet jakieś są , ale weź to zastosuj w praktyce .

3 minuty temu, Thomas2135 napisał:

A Ty dalej nie rozumiesz problemu. Pojęcia też nie masz jak długo mam kontakt z bydłem. Gruchę pewnie trzepałeś, gdy ja krowy już doiłem w podstawówce. Taki masz poziom argumentacji.  Miałem w tym roku jednego leżka. Nie z mojej winy a partaczy od korekcji. Myślisz, że tak łatwo uśpić krowę? Znajdź chętnego lekarza. Druga sprawa, że weterynaria monitoruje wszystkie upadki w gospodarstwie i co roku dowala kontrolę jak im coś nie pasuje. Przypieprzają się o byle co podczas gdy w nocy złodzieje kręcą takie wałki z mięsem. Rolnika najprościej uj***ć. A jak tobie kiedyś położyła się lub padła to co robiłeś? Dobiłeś, zakopałeś? Szczerze wolałbym zapłacić 400 zł za uśpienie niż oddać skur....m. Teraz masz 2 wyjścia oddajesz skur...m lub patrzyrz kilka tygodni aż padnie, bo nikt jej nie uśpi.

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

Problemu to by nie było gdyby handlarz przyjechał na podwórko i powiedział że w kebab czy inne wyroby pójdzie ta krowa A nie scieme walą że  będzie z tego karma

nie udawajcie że wierzycie w te bajki o karmie nawet w zoo dla drapieżników do mięsa wymagają świadectwa  od dostawcy .Gdyby wam powiedzieli że to akcja humanitarna dla białych niedzwiedzi na biegunie  też byś w to uwierzył .Chcecie w to wierzyć bo tak jest wam wygodnie  a domyślacie się gdzie to jedzie a jeśli nie to teraz już tak 

Opublikowano
5 minut temu, Thomas2135 napisał:

Myślisz, że tak łatwo uśpić krowę? Znajdź chętnego lekarza.

psa nie chcą i mają z tym problem, u mnie rottweilerka miała nowotwór to kurła nie chcieli

Opublikowano

Co mnie obchodzi gdzie to jedzie . Weterynarz ma za zadanie stwierdzić do czego to się nadaje . Za co właściwie biorą kasę ? Wystawiają świadectwa zdrowia , na skupach są . Ich rola to nie tylko wystawienie papierka i branie kasy za podpis .

Opublikowano
2 minuty temu, zetorki12 napisał:

Co mnie obchodzi gdzie to jedzie . Weterynarz ma za zadanie stwierdzić do czego to się nadaje . Za co właściwie biorą kasę ? Wystawiają świadectwa zdrowia , na skupach są . Ich rola to nie tylko wystawienie papierka i branie kasy za podpis .

tak weterynarz ma to stwierdzić w gospodarstwie nie w ubojni (dot leżaków )

Opublikowano

Za sprzedany samochód, maszynę którą sprzedamy handlarzowi, potem od innemu rolnikowi też mamy odpowiadać i naprawiać jak mu się zepsuje? 

Opublikowano
3 minuty temu, zetorki12 napisał:

Weterynarz ma za zadanie stwierdzić do czego to się nadaje

Amen ..

Opublikowano
1 minutę temu, Thomas2135 napisał:

Za sprzedany samochód, maszynę którą sprzedamy handlarzowi, potem od innemu rolnikowi też mamy odpowiadać i naprawiać jak mu się zepsuje? 

Już pierd..isz trzy po trzy

Opublikowano
1 minutę temu, RU68 napisał:

A ten w ubojni to od czego jest żeby pieczątkę dawać w użyczenie za odpłatą?

Opublikowano (edytowane)

.A Ty uważasz że z najlepszej klasy mięsa robią karme ,pewnie z U klasy albo E😃

Dnia 2.02.2019 o 10:38, RU68 napisał:

W gospodarstwie to se może stwierdzić... 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 minuty temu, RU68 napisał:

weterynarz ma to stwierdzić w gospodarstwie nie w ubojni (dot leżaków )

ma zbadać mięso na żywej sztuce która leży ze złamanym gnatem i wystawić papier o przydatności mięsa ??

do ubojni i oni mają zrobić resztę i ich wet

Opublikowano
Przed chwilą, bukat82 napisał:

ma zbadać mięso na żywej sztuce która leży ze złamanym gnatem i wystawić papier o przydatności mięsa ??

do ubojni i oni mają zrobić resztę i ich wet

tak ten w gospodarstwie świadectwo a ten w ubojni kazać odciąć co niezdatne a zabić mają w gospodarstwie wciągnąć zabite na auto i tak do ubojni wreszcie ktoś załapał wątek