Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, przymierzam się do wprowadzenie w swoim gospodarstwie krów mamek ( na ta chwile hoduje same opasy z zakupionych cieląt) na początek zacznę od 6-8szt żeby zobaczyć czy to wypali i jak taka hodowla wygląda.

Do dyspozycji wypasowej jest pastwisko o powierzchni 4 ha krowy chce utrzymywać cały rok na pastwisku jedynym schronieniem przed warunkami atmosferycznymi ma być wiata do której będą miały ciągły dostęp, mam kilka wątpliwości i potrzebuje waszej pomocy,

Czy do hodowli krów mamek wystarczy w okresie letnim i zimowym siano i sianokiszonka (bo tego mam pod dostatkiem) czy potrzebna będzie także pasza treściwa i kiszonka z kukurydzy??

Po głowie chodzą mi dwie rasy Limousine i Blonde d’Aquitaine która waszym zdaniem będzie lepsza do takiego chowu a może poleci ktoś inna lepsza rasę??

Opublikowano

łąk w sumie mam ponad 40hai co roku mogę mieć więcej mieszkam nad warta i nas łąk pod dostatkiem a hodowcy się wykruszają. tylko przy domu mało a nie będę krów wypasał 5km od domu dlatego wolałbym przeznaczyć na to tylko pastwisko blisko domu

Opublikowano

Jak nie masz łąk do pasienia to nie ma sensu chodowla mamek. LM to dobra rasa a kolega wcześniej bzdury opowiada. Może lepiej jałówki odpasać na tej łące? Kilka matek nie ma sensu ekonomicznego...

Opublikowano

pomysł był taki żeby utrzymywać 20 mamek dodatkowo do tego co już mam , opasać je sianem i sianokiszonka którego mam pod dostatkiem i sprzedawać odsadki zawsze to dodatkowy przychód lepszy niż ze sprzedaży siana . Wiem ze pastwisko o tej powierzchni nie wystarczy na ich wyżywienie ale mam bele którymi mogę je dokarmić a wiata na ich schronienie zimowe to koszt praktycznie żaden.

Opublikowano

Weź kalkulator i policz ile zje krowa balotów przez cały rok, dodaj do tego ile zje odsadek, pomnóż razy cenę sprzedaży(nie produkcji) 1 szt balota siana i wyjdzie ci wynik. Jeżeli zamierzasz karmić sianem i sianokiszonką to policz proporcjonalnie 

Opublikowano

tylko jesli masz komu sorzedac siano i kiszonke. z sianem to jeszcze by czlowiek sobie poradzil ale wez sprzedaj sianokiszonke. u mnie po 70 z sianych lak i nie ma chetnych

Opublikowano
19 godzin temu, Taurus83 napisał:

Weź kalkulator i policz ile zje krowa balotów przez cały rok, dodaj do tego ile zje odsadek, pomnóż razy cenę sprzedaży(nie produkcji) 1 szt balota siana i wyjdzie ci wynik. Jeżeli zamierzasz karmić sianem i sianokiszonką to policz proporcjonalnie 

tylko skąd mam wiedzieć ile krowa zje balotów przez cały rok?? ktoś tu jest na tyle Obliczony żeby to wiedzieć?? 😉

a po drugie tak jak koledzy piszą wyżej sprzedaż siana to loteria raz pójdzie za 80 drugi raz za 40 a czasami niema kto kupić, a odsadka jak nie sprzedam to opase i pójdzie na steki😉

Opublikowano (edytowane)

20 mamek przeżyje zjadajac jednego balota siana 120x120 dziennie Powiedz mi jaka ziemia jest na tych 4ha glina piach ,chodzi o to czy po deszczu szybko wysycha czy robi sie błoto 

Edytowane przez debrzyna
Opublikowano (edytowane)

po deszczu nie wysycha i nie robi się błoto ale wilgoć utrzymuje się długo są to moje najlepsze łąki, z hektara wychodzi ok 30 bel z pokosu

bo z reszty to różnie bywa raz jest 30 raz 5 z ha jak to nad warta... i bywa rok ze nawet nawozy nie pomagają.

Edytowane przez Elvis1090
Opublikowano
7 minut temu, Elvis1090 napisał:

nie robi się błoto ale wilgoć utrzymuje się długo są to moje najlepsze łąki

Chodzi o to ze jak one będą stały tam cały rok to zrobi sie klepisko bez trawy Oczywiście nie przy kilku szt. ale przy 20 mamkach z przychówkiem 

Opublikowano (edytowane)

i tu właśnie nie wiem jak ta ziemia się zachowa bo nigdy tam nie było tylu krów kiedyś były wypasane mleczne ale to 5 szt i to okresowo w ciągu dnia nie cało rocznie.

ale łatki są bardziej torfowe i jak kopie to na głębokości ok 80cm wybija woda... w zależności od wilgotności oczywiście

Edytowane przez Elvis1090
Opublikowano

myślałem to zrobić na 3 części a zimom trzymać tylko na jednej z nich tam gdzie zrobię wiatę nie chce rozdrabniać się na małe kwaterki bo wtedy pochłaniały by za dużo czasu...  a spróbuje to ogarnąć w taki sposób aby było jak najmniej obsługi na razie zbieram wiedze, zacznę od 5 szt. docelowo 20 chyba ze trafia się łąki od sąsiadów przez miedze i będzie z tego w miarę zysk to powiększę, ale to czas pokaże. 

i co do rasy to na razie @JarekBazydlo dość konkretnie się na ten temat wypowiedział ja trochę doczytałem i skłaniam się ku Herefordom.

• Like 1
Opublikowano

właśnie o warunki i materiał paszowy jaki mogę wziąć nad warta chodzi , a odsadek myślę ze się sprzeda w końcu hereford to czysto mięsna rasa

3 minuty temu, debrzyna napisał:

Nie chciałem Ci doradzać ale Hereford to jest to

a ty hereforda czym karmisz??

Opublikowano

Odsadki każde się sprzedadzą i czysta rasa nie każdego interesuje. Zawsze podstawą ta różnica ile wsadzisz a ile weźmiesz.