Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Owies . Mieszanki są bezsensu . Jedno zboże dojrzałe , a drugie zielone .

Opublikowano

Ten owies też d*py nie urwał. Był zeszłym roku na tych działkach, ale cudów nie oddał. Poszło teraz troche obornika i 250 poli 6 i 100 kg mocznika. W poniedziałek myślę jechać do centali coś kupić i siać od razu.  

Opublikowano

Pszenżyto to i ziarko i słoma tylko na jarym późne koszenie.poco doglebowo już azot ?

Opublikowano

I tak mocznik nie dotrzyma do okresu w którym będzie potrzebny azot.obornik dany z tego co kolega pisał 15 kg azotu z polifoski a siew jeszcze w planach a mocznik już wysiany.

Opublikowano
12 godzin temu, Pafnucy napisał:

Owies . Mieszanki są bezsensu . Jedno zboże dojrzałe , a drugie zielone .

A bzdury PAN piszesz, jak w mieszance dobrze odmiany dobrane to wszystko ładnie dojrzewa razem.

Dwa lata temu w centrali dostałem gotową mieszankę i jestem bardzo zadowolony.

Ja bardziej bym sie obawiał klasy ziemi bo jak piach to wiadomo owies będzie a pszenica i jęczmień juz nie tak bardzo

Opublikowano

No wlaśnie dlatego chciałem się poradzić. Parę lat do tyłu siało się mieszankę owies jeczmień pszenica, ale głownie młóciło sie tylko owies i jeczmienia troche ,Zastanawiam sie nad tym owsem i pszenżytem jarym tylko pszenżyto musi długo postać na polu a w razie gradu albo innych wiatrów owies wymłóci i lipa

Opublikowano

No ale po co razem siać , jak osobno łatwiej zadbać . Różne wymagania , inne terminy ... A już owies z pszenżytem jarym to to już całkiem bez sensu . Pszenżyto późno do zbioru gotowe .

Opublikowano

Rozmawiałem z osobą która jest ekspertem w rajdzie po sklepach/marketach i promocjach tam się pojawiających i twierdzi ,że ceny poszły w górę. W radiu podawali ,że eksportujemy ok. 3/4 żywności za granicę, czyli jeżeli eksport został wstrzymany, to mamy nadwyżkę żywności. A co za tym idzie powinien nastąpić spadek cen od producenta do sklepu. Na razie widzimy spadki tylko u producenta.

Opublikowano

Filet z kurczaka jest w takiej cenie, w jakiej spokojnie mogłaby być w sklepie wołowina. W Polsce nie mamy zwyczaju jedzenia wołowiny. Myślę, że w dużej mierze zależne jest to od ceny a nie od naszego smaku. Jest problem ze sprzedażą bydła (szczególnie byków) bo eksport jest ograniczony. W sklepach (nie wiem jak w dużych hipermarketach, biedronkach itp, mówię o małych sklepach w małych miejscowościach)jest problem z kupnem świeżego mięsa. Ceny w sklepach nie spadną, bo dopóki sklepy będą otwarte a ludzie nie będą mieli zakazu opuszczania mieszkań, domów to ciągle będziemy kupować i kupować i kupować. I nie ważne, że mamy już wszystkiego na miesiąc a ceny są zawyżone. Będziemy kupować, bo możemy...

Są jakiś gazetki promocyjne na ten tydzień? 

Opublikowano

Teraz takie czasy.ktos się boji ktoś go kroji .ubojnie od dawna tłumaczenie mają towar tanio muszą kupić bo koszty rosną bo Turcja bo żydzi bo hitlerowska giełda to czy tamto 

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Kallina86 napisał:

Filet z kurczaka jest w takiej cenie, w jakiej spokojnie mogłaby być w sklepie wołowina. W Polsce nie mamy zwyczaju jedzenia wołowiny. Myślę, że w dużej mierze zależne jest to od ceny a nie od naszego smaku. Jest problem ze sprzedażą bydła (szczególnie byków) bo eksport jest ograniczony. W sklepach (nie wiem jak w dużych hipermarketach, biedronkach itp, mówię o małych sklepach w małych miejscowościach)jest problem z kupnem świeżego mięsa. Ceny w sklepach nie spadną, bo dopóki sklepy będą otwarte a ludzie nie będą mieli zakazu opuszczania mieszkań, domów to ciągle będziemy kupować i kupować i kupować. I nie ważne, że mamy już wszystkiego na miesiąc a ceny są zawyżone. Będziemy kupować, bo możemy...

Są jakiś gazetki promocyjne na ten tydzień? 

A ile ty kupujesz wołowiny miesięcznie ? Co konkretnie z tuszy wołowej ma kosztować 30 zł ?

Edytowane przez Taurus83
Opublikowano (edytowane)

Nie kupuję dużo. Zdecydowanie więcej kupuję wieprzowiny. Na drugim miejscu jest drób. Wołowina na końcu. Po pierwsze ze względu na to, że mieszkam w małej miejscowości i u mnie raczej wołowiny nie kupisz. Po drugie z uwagi na cenę. Nie pytaj mnie co ile ma kosztować z tuszy wołowej, bo ja się na tym nie znam. Ale jeżeli byk HF kosztuje 6 zł, przyjmijmy że na WBC 12 ( chociaż to raczej zawyżona cena) to uważam, że jest możliwe kupno mięsa wołowego w sklepie po 30-40 zł. 

Łopatka wołowa bez kości 26,99zł/kg

Ligawa wołowa bez kości 32,99zł/kg

Mięso wołowe na bitki 25,99zł/kg

Szponder wołowy z kością 19,99zł/kg

( Informacja o produkcie

Pochodzenie

Ubój: Unia Europejska. Szczegółowa informacja dostępna na opakowaniu. Rozbiór: Unia Europejska. Szczegółowa informacja dostępna na opakowaniu. Miejsce urodzenia: Unia Europejska. Szczegółowa informacja dostępna na opakowaniu. Wyhodowane: Unia Europejska. Szczegółowa informacja dostępna na opakowaniu.)

Ceny z Tesco. 

Nie wiem skąd jest te mięso, z Polski czy raczej nie. Wiem, że jest problem z sprzedaż byków, bo eksport jest bardzo ograniczony. Chyba nikt nie wie jak długo może to potrwać. Może dobrze byłoby gdyby ktoś o tym pomyślał, zanim producenci wołowiny zaczną mieć duże problemy z płynnością finansową. A wiosna to nie najlepszy czas w rolnictwie na oszczędzanie. 

Edytowane przez Kallina86
Opublikowano

No ja się na tym znam dlatego pytałem cie o konkrety, i powiem ci że prawie 90% tuszy wołowej mieści się w podanym przez ciebie przedziale. No powiedzmy od 25 do 45 zł/kg (w sklepie)...Tylko że taki upasiony na qq brojler to nie jest wołowina...przynajmniej dla mnie. 

Opublikowano

Edytowałam post. A mi chodzi o to, że jeżeli drób ma być w takiej cenie to ja wolę Polską wołowinę. Pomimo tego, że smakowo wolę drób... Poza tym uważam, że jest za mała dostępność wołowiny w sklepach. Denerwuje mnie to, że cały rynek wołowy jest zależny od eksportu. Byle co się nie stanie, to zawsze powód do obniżki. Oddajemy to co mamy dobre taniej, niż w sklepach kupujemy byle co. 

Opublikowano

kiedyś co roku siałem po 15 ha . mieszanki przenżyta z owsem zbiór około 1 tygodnia pózniej niż sam owies a owies nigdy nie wyleciał , odmiana owsa póżna , przenżyta wczesna i można siać .  jeczmień wymaga uregulowania ph