Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, zbitom793 napisał:

U nas wychodzi 220 brutto za tonę z transportem. Tyle że transport w tym drogi bo do Łódzkiego z Tychów lub Żywca jedzie

A w Piotrkowie z sulimaru nie idzie kupić ?? Kumpel kiedyś sam po to jeździł przyczepą 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

A w Piotrkowie z sulimaru nie idzie kupić ?? Kumpel kiedyś sam po to jeździł przyczepą 

Tego nie wiem ale w Łodzi też są browary, jednak tirek z wanną sie nie mieści pod lej i odbierają tam mniejsi klienci w ograniczonych ilosciach. W Piotrkowie może być podobna sytuacja  

Opublikowano

Ciekawe jak będzie to odnosiło się do byków HO bo mowa jest o bydle mięsnym . Druga sprawa to jak i za jaki okres będzie to naliczane a gdzie jałówki . Z tego co doczytałem to wnioski od września a wypłaty do czerwca 2021 roku . 

Screenshot_2020-07-09-12-42-29.png

Opublikowano

witam, będę siał w tym roku po żniwach słonecznik na kiszonkę dla bydła robię to pierwszy raz i nie za bardzo wiem jak to nawozić może mi ktoś powie jaki nawóz i w jakich ilościach sypać pod słonecznik??

Opublikowano
16 minut temu, Elvis1090 napisał:

witam, będę siał w tym roku po żniwach słonecznik na kiszonkę dla bydła robię to pierwszy raz i nie za bardzo wiem jak to nawozić może mi ktoś powie jaki nawóz i w jakich ilościach sypać pod słonecznik??

200kg/ha saletrzaku  zupełnie wystarczy  słonecznik rozśiej na ściernie i wymieszać  ścierniskowcem  i gotowe 

Ja tak robię 🙂

Opublikowano
23 minuty temu, ab23 napisał:

200kg/ha saletrzaku  zupełnie wystarczy  słonecznik rozśiej na ściernie i wymieszać  ścierniskowcem  i gotowe 

Ja tak robię 🙂

Wieloskładnika nie trzeba siac??

Opublikowano
2 godziny temu, Elvis1090 napisał:

Wieloskładnika nie trzeba siac??

Mam wysoką zasobność i nie sieje a i tak decydującym czynnikiem plonu są opady 

3 godziny temu, gregor1284 napisał:

ab jak to się skarmia? jakieś parametry znasz tego?

Opasowe bardzo chętnie je kiszonkę czy  też na świeżo zasobność to przede wszystkim  woda z takiego poplonu😉  

Opublikowano

Witam, pytanie do znawców, mam byki hf i mieszane, część luzem w kojcach po 10 sztuk i mam też na łańcuchu, te luzem można powiedzieć że leją, ciągle rzadko się wypruzniają, co pościele to mokro, te na łańcuchu wypruzniają się dobrze, wszystkie jedzą to samo, w obecnym czasie rano śrut na 12 sztuk 3 wiadra takie 12l, trochę bysio i kreda, i do woli kiszonka z trawy 1 pokos, wieczorem to samo, te na łańcuchu mają wodę tyle ile wypija rano przed jedzeniem i wieczorem też przed, tamte luzem mają wodę non stop w poidle. Woda jest przyczyną?

Opublikowano
Dnia 19.08.2020 o 12:43, Karollorak93 napisał:

Sieje ktos z was żyto z wyką na kiszonke? A moze wykę zastąpić czymś innym w tej mieszance? Dajecie pod to jakieś npk czy tyko azot wiosną? 1 czy 2 dawki i jakie ilości tego azotu? 

Zależy jaka masz zasobnosc gleby w P i K, Mg, Ca itp. Bo możesz np nie siać npk a tylko sam azot i będzie ładny plon. Jeśli gleba jest jałowa to 200 kg polifoski 6 przed siewem pod agregat i potem 200 kg saletry i będzie dobrze.. To na same żyto.

Żyto Z wyką to npk też 200 kg pod agregat i w zależności od proporcji żyta do wyki od 100 do 150 kg saletry.. 

Bez potasu i fosforu będzie ciężko a jakikolwiek plon.. 

Opublikowano
56 minut temu, Karollorak93 napisał:

Zasobności dość dobre bo co rok sypane te 250-300 poli 6. Kiedy to siać i jak ilościowo? 

200 kg poli 6  przed siewem 

Siew 40 kg wyki i 100 żyta

150 kg saletry na wiosnę.. 

Ja siałem tylko same żyto ale w tym posieje chyba z wyką

Opublikowano

Jak ja znajdziesz

Dnia 19.08.2020 o 12:43, Karollorak93 napisał:

Sieje ktos z was żyto z wyką na kiszonke? A moze wykę zastąpić czymś innym w tej mieszance? Dajecie pod to jakieś npk czy tyko azot wiosną? 1 czy 2 dawki i jakie ilości tego azotu? 

Sieje od kilkunastu lat

Jesienią idzie obornik, orka ok 25cm i siew. Wczesną wiosną sól potasowa, później ze 200kg saletrosan/zaksan w zależności co mam. Kosze początkiem maja i sadze po tym pyry.

Żyto w zależności jakie masz . Osobiście siałem od 100 do 160kg/ha. Wyki nie mniej niż 20%do tego.

Jeden rok miałem z życica i koniczyną Michaela-nigdy więcej. Możesz posiać czyste żyto jednak wartość pokarmowa i ilość masy będą znacznie niższe