Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Rolnik7343 napisał:

siana mniej spakujesz w zwijke bo sie bardziej rozpręża ;)

co roku zwijam kilka belek mokrego i susze na siano blizej domu  to z belki mokrej wychodzi 4/5 belki siana  czyli około 1/5 belki  brakuje 

Opublikowano
5 godzin temu, jarecki napisał:

nic z chodowlą sie nie zmieniło w usa tak samo mają fermy należące holdingu

no własnie.... czyli teoretycznie mieso z polskiego tuczu kontraktowego moze znalezsc sie w USA

Opublikowano

@soltys48

Dzwoniłem dzisiaj tak jak rozmawialismy do tej firmy co brali ode mnie krowę z uboju z konieczności. Zapytałem się czy biorą nadal w związku z tą całą aferą i powiedział ze nie ma problemu.

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

Biorą  ale widzą ja na ubojnia czy bija u Ciebie?

No z uboju z konieczności ja cały czas o tym myślałem nie że krowa leży i przyjeżdża i ja zabiera.

Opublikowano

Odbywa się konferencja na temat bydła teraz to wprowadza kamery w ubojniach , na samochodach , wszystkie samochody musza posiadać atest  dopuszczający do przewozu , mają być zgłaszane chore bydło do Agencji rolnej , chodzi o ubój z konieczności .

Opublikowano

ja się pytam gdzie sa ekopi*dy??? jak w dzika strzelają to jest na całą EUROPE PUACZ a tutaj zero odzewu

tak samo minister rolnictwa, zapowiada kontrole, ubojni, weterynarii, pośredników, rolników itd... i to w kilka dni  juz konkretne decyzje są, plan działania

ale jak jest mowa o odstrzale dzika czy innej dzikiej zwierzyny to się tak nie da, dzik bedzie  wymierającym gatunkiem, ministerstwo robi swoje a myśliwy swoje...

Opublikowano (edytowane)

Pokazali w tv nagrania z tej niemieckiej rzeźni

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, bobienko napisał:

A myślałem że tylko  w Polsce takie wynaturzenie a dotyka to chyba wszystkich krajów tylko pytanie gdzie wtedy był Związak prod bydła i TVN to właśnie w takiej sytuacji jest okazja aby wkręcić się na obcy rynek ale swego trzeba pilnować bo nie usprawiedliwia to tego co robią u nas 

Opublikowano

A Ty naiwny myślałeś że niemiaszki takie zwierzęta do utylizacji dają

Opublikowano
49 minut temu, RU68 napisał:

A myślałem że tylko  w Polsce takie wynaturzenie a dotyka to chyba wszystkich krajów tylko pytanie gdzie wtedy był Związak prod bydła i TVN to właśnie w takiej sytuacji jest okazja aby wkręcić się na obcy rynek ale swego trzeba pilnować bo nie usprawiedliwia to tego co robią u nas 

We Francji to samo było i na wyspach tylko tam ubojnię owiec zamknęli. 

Opublikowano

I tak nam nie zamkną eksportu bo jeżdżą kontrolę po ubojniach. A że jest o tym głośno to ubojnie się boją i robią tak żeby wszystko było zgodnie z przepisami, przyjedzie kontrol wszystko przejdzie i znowu wszystko wróci do normy

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

A Ty naiwny myślałeś że niemiaszki takie zwierzęta do utylizacji dają

czegoś nie rozumiecie rzecz nie w tym aby szło to do utylizacji ale żeby na stoły nie trafiło mięso skażone biologicznie i chemicznie  jak trzeba to tłumaczę. Mięso leżaka 2 dniowego a dwu tygodniowego po antybiotykach i innych iniekcjach nie jest jednakowe. Czy  mięso sztuki z ogólnym zapaleniem nie rzadko sepsą czy świadomie takie mięso spożyjesz ? I to po to weterynarz ma stwierdzić na żyjącej sztuce czy do uboju koniecznego czy nie . A kiedyś lata 90-siąte istniało pojęcie warunkowego uboju czyli mięso było do użytku po ponownej ocenie poubojowej niekiedy wymagane badanie próbek a ze to koszt trudno taki zawód  .   A jeszcze czy przed śmiercią gdy nie będziesz umiał się poruszać chciałbyś aby do szpitala wciągali cię wyciągarką na linie ? Nie bądźmy fanatykami greenpace ale i nie bądźmy jak faszyści czy inkwizycja . Czy krowa która dawała mleko kilka lat- zarabiałeś  zasłużyła na takie traktowanie w ostatnich godzinach ?  Czy tego zwierzaka nie boli nie cierpi  Dopóki tego nie zrozumiemy i nie będziemy w stanie trochę stracić w imię chociażby litości czy możemy nazywać się ludźmi i udawać że nie wiemy co dalej się dzieje (teraz już wiemy) przed odpowiedzą przeczytaj dwa razy pomyśl i odpowiedz sam sobie a później innym

1 minutę temu, rolnik115 napisał:

I tak nam nie zamkną eksportu bo jeżdżą kontrolę po ubojniach. A że jest o tym głośno to ubojnie się boją i robią tak żeby wszystko było zgodnie z przepisami, przyjedzie kontrol wszystko przejdzie i znowu wszystko wróci do normy

Sory ale o jakiej normie myślisz tej z programu TVN ?

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, RU68 napisał:

czegoś nie rozumiecie rzecz nie w tym aby szło to do utylizacji ale żeby na stoły nie trafiło mięso skażone biologicznie i chemicznie

to raczej ty czegos nie rozumiesz ... na codzien jadasz takie mieso tylko nie masz o tym pojecia .... fermowe mieso z brojlera czy fermowej swini np. pochodzacej z tuczu kontraktowego jest własnie tym o czym piszesz ... w kazdej chlewni na tucz kontraktowy montowane sa urządzenia które dozują leki do wody i swinie pijąc wode dostaja leki na bieżąco ...

potem takie mieso w masarni znowu jest ubogacone nie wiadomo czym i mamy oto szyneczke niczym z czarnobyla :D

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, RU68 napisał:

czegoś nie rozumiecie rzecz nie w tym aby szło to do utylizacji ale żeby na stoły nie trafiło mięso skażone biologicznie i chemicznie  jak trzeba to tłumaczę. Mięso leżaka 2 dniowego a dwu tygodniowego po antybiotykach i innych iniekcjach nie jest jednakowe. Czy  mięso sztuki z ogólnym zapaleniem nie rzadko sepsą czy świadomie takie mięso spożyjesz ? I to po to weterynarz ma stwierdzić na żyjącej sztuce czy do uboju koniecznego czy nie . A kiedyś lata 90-siąte istniało pojęcie warunkowego uboju czyli mięso było do użytku po ponownej ocenie poubojowej niekiedy wymagane badanie próbek a ze to koszt trudno taki zawód  .   A jeszcze czy przed śmiercią gdy nie będziesz umiał się poruszać chciałbyś aby do szpitala wciągali cię wyciągarką na linie ? Nie bądźmy fanatykami greenpace ale i nie bądźmy jak faszyści czy inkwizycja . Czy krowa która dawała mleko kilka lat- zarabiałeś  zasłużyła na takie traktowanie w ostatnich godzinach ?  Czy tego zwierzaka nie boli nie cierpi  Dopóki tego nie zrozumiemy i nie będziemy w stanie trochę stracić w imię chociażby litości czy możemy nazywać się ludźmi i udawać że nie wiemy co dalej się dzieje (teraz już wiemy) przed odpowiedzą przeczytaj dwa razy pomyśl i odpowiedz sam sobie a później innym

Sory ale o jakiej normie myślisz tej z programu TVN ?

A ten cały czas jedno i to'samo ,i nie pisz tak bo odnoszę wrażenie jakby tam moje krowy były ,A ja w życiu żadnego leżaka nie sprzedałem choć dopiero'dwa lata hoduje na własną ręke. A co do mięsa ze sepsą to chyba lekarz ma zbadać

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Panowie kolega @RU68 ma poniekąd sporo racji zwierzę które dostało antybiotyki i karencja jeszcze nie minęła nigdy nie powinno trafić do ubojni Tak samo jak zwierzę które ma ogólny stan zapalny aczkolwiek takie jeszcze mogło by iść ale po uboju powinno zostać dokładnie przebadane. Może wtedy nie było by takich przypadków że zjesz jakąś wędlina i za jakie z czas sraczka że drzwi od kibla się nie zamykają.  

Opublikowano
10 minut temu, Ursus932 napisał:

A ten cały czas jedno i to'samo ,i nie pisz tak bo odnoszę wrażenie jakby tam moje krowy były ,A ja w życiu żadnego leżaka nie sprzedałem choć dopiero'dwa lata hoduje na własną ręke

Jak twoich tam nie ma to nie do ciebie 

Opublikowano
1 minutę temu, gadzet napisał:

Panowie kolega @RU68 ma poniekąd sporo racji zwierzę które dostało antybiotyki i karencja jeszcze nie minęła nigdy nie powinno trafić do ubojni Tak samo jak zwierzę które ma ogólny stan zapalny aczkolwiek takie jeszcze mogło by iść ale po uboju powinno zostać dokładnie przebadane. Może wtedy nie było by takich przypadków że zjesz jakąś wędlina i za jakie z czas sraczka że drzwi od kibla się nie zamykają.  

Może jeszcze źle napisałem do ubojni jak do ubojni ale na pewno nie do spożycia przez ludzi.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, RU68 napisał:

Jak twoich tam nie ma to nie do ciebie 

Nie ma , bo moje są hodowane prawie ekologicznie A te leżaki to prawie wszytko z przemysłowej hodowli

Edytowane przez Gość