Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

mam krone kw 6.70/6 i powiem, że można śmiało o części się nie martwić (chyba że ktoś trafi naprawdę trupa z importu). zamieniłem class was 5.40 na krone i od 3 lat 2 zęby wymieniłem i tłoki do uszczelnienia bo się pociły ale wszystko standardowe uszczelniacze. gdzie w klasie kilka zębów na sezon szło. mocowanie zębów jest super wymyślone. rozbierałem jedną gwiazdę z ciekawości bo trochę luzu ma ale to wszystko na krytych łożyskach i gra gitara. sprawdzaj tylko czy główna wieżyczka nie jest pęknięta bo to się może zdarzyć. mi trochę pękała ale wzmocniona od razu i nawet śladu nie widać. 

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 17.02.2019 o 18:46, olkosio napisał:

mam krone kw 6.70/6 i powiem, że można śmiało o części się nie martwić (chyba że ktoś trafi naprawdę trupa z importu). zamieniłem class was 5.40 na krone i od 3 lat 2 zęby wymieniłem i tłoki do uszczelnienia bo się pociły ale wszystko standardowe uszczelniacze. gdzie w klasie kilka zębów na sezon szło. mocowanie zębów jest super wymyślone. rozbierałem jedną gwiazdę z ciekawości bo trochę luzu ma ale to wszystko na krytych łożyskach i gra gitara. sprawdzaj tylko czy główna wieżyczka nie jest pęknięta bo to się może zdarzyć. mi trochę pękała ale wzmocniona od razu i nawet śladu nie widać. 

Rozbierałeś sam siłownik (ten główny co na zdjęciu)? Jeżeli tak to jak go rozebrać i gdzie dostanę uszczelniacze bo w katalogu nie ma tego a na internecie nigdzie nie mogę znaleźć. A leją i to ostro i muszę zmienić.

Druga sprawa to odgrabiania nie mogę przestawić. Siłownik trochę się rusza ale nic nie idzie. Zapieczone coś jest? Odkręcałem jedną gwiazdę i nie rusza.

DSC_1046.JPG

Opublikowano

a więc tak, od przodu siłownika, wokół tłoczysk jest tuleja trzeba ją cofnąć bo tam jest zabezpieczenie, taki drucik coś ala segier. po wyjęciu trzeba tłoczyskiem szarpnąć żeby wszystko wyszło. Jakiś standardowy uszczelniacz tam jest, nie było problemu dokupić. 

co do odgrabiania, odepnij siłownik i ramię sterujące kołami powinno dać się przestawiać rękami. Wszystkie koła na raz. Mi padł siłownik od tego i na razie zrobiłem listwę z otworami i rękami przestawiam na odpowiedni otwór, zabezpieczam bolcem i działa- odgrabia. oczywiście kiedyś muszę to naprawić bo na hydraulikę to bajka, ale awaryjnie działa. 

jak coś to tu są katalogi, dobierz sobie odpowiedni do twojej\:

https://agromix.agro.pl/czesci-zamienne/katalogi-czesci/katalogi-czesci-krone/katalogi-czesci-krone-przetrzasacze

Opublikowano
2 godziny temu, olkosio napisał:

a więc tak, od przodu siłownika, wokół tłoczysk jest tuleja trzeba ją cofnąć bo tam jest zabezpieczenie, taki drucik coś ala segier. po wyjęciu trzeba tłoczyskiem szarpnąć żeby wszystko wyszło. Jakiś standardowy uszczelniacz tam jest, nie było problemu dokupić. 

co do odgrabiania, odepnij siłownik i ramię sterujące kołami powinno dać się przestawiać rękami. Wszystkie koła na raz. Mi padł siłownik od tego i na razie zrobiłem listwę z otworami i rękami przestawiam na odpowiedni otwór, zabezpieczam bolcem i działa- odgrabia. oczywiście kiedyś muszę to naprawić bo na hydraulikę to bajka, ale awaryjnie działa. 

jak coś to tu są katalogi, dobierz sobie odpowiedni do twojej\:

https://agromix.agro.pl/czesci-zamienne/katalogi-czesci/katalogi-czesci-krone/katalogi-czesci-krone-przetrzasacze

Dzięki za odpowiedź. Za jakiś czas ją wyciagne i dam znać jak coś nie wyjdzie.

Opublikowano (edytowane)

jak coś to pisz, ja już robiłem obydwa tłoki. i między czasie zaglądałem tu i uwdzie żeby sprawdzić na czym są luzy. ogólnie udana maszyny, palce to może ze 3 przez 6 lat.

smaruj krzyżaki napędowe w środku ramy bo tam są kalamitki

Edytowane przez olkosio
Opublikowano

Odkręciłem jedną gwizdę żeby zmienić łożyska. Przy okazji chciałbym zrobić odgrabianie ale mechanizm nie nawet nie dyga. Odkręciłem śruby z góry gwiazdy i próbowałem już chyba wszystkiego.

Za chiny nie chce wyjść ani dolna część ani górna. Będę może jeszcze grzać i może coś zdziałam. 

Możliwe że się zapiekły albo ażtak zardzewiały? Chyba że ja nie wiem o jakimś zabezpieczeniu. Pozostałych 3 środkowych gwiazd też siłownik nie da rady obrócić.

DSC_1122.JPG

DSC_1123.JPG

DSC_1124.JPG