News
ReV

Pronar 82 TSA problem z elektryką

Polecane posty

ReV    0

Witam, 

Ciągnik stał 3 miesiące i podczas próby uruchomienia słychać tylko uderzenia w elektrowłącznik.

Co zrobiłem dalej: kupiłem nowy rozrusznik z elektrowłącznikiem (nowy) i dalej nie zapala.

Słyszałem że może być to wina przetwornika z 24V na 12V. Kupiłem nowy i dalej nie zapala. 

Słyszałem tez że może być to wina jednego akumulatora, kupiłem 2 nowe i dalej jest problem.

Przekaźniki też są 2 nowe.

Słyszałem że coś może być nie tak z masą, jednak nie mam siły walczyć.

 

Czy ktoś ma jakieś wskazówki/pomysły? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Uziu92    4049

zobacz hebel, a stycznik od biegów jak by nie działał to przy odpaleniu nawet by nic nie pykalo, ale możesz zobaczyć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chaner123    8

masa albo w wyłączniku ( ten hebel) albo połaczenie masy (plecionka miedziana) kabiny z silnikiem szkoda że tyle kasy poszło niepotrzebnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Alio    83

Ja męczę się z 82 tsa od 18 lat. Strzelanie rozrusznika bez kręcenia miało zwykle 2 przyczyny albo za niskie napięcie akumulatorów co już wyeliminowałeś albo brak masy czyli połączenia minusa z kabiną i silnikiem. 

Awaria rozrusznika to było albo jedno kliknięcie albo zupełna cisza. Przełącznik 12/14 jak nawalał to albo nie było ładowania na jeden z aku albo byłaby cisza ze strony rozrusznika. Awaria wyłącznika przy skrzyni sprawdzającego położenie dźwigni to też zupełna cisza.

U ciebie pozostaje wyłącznik masy (wypalony - ja już wymieniłem ze dwa) albo brak połączenia między kabiną a silnikiem. Zwykle fabrycznie minus akumulatora jest podpięty do wyłącznika, ten do kabiny a dopiero kabina z silnikiem. Odkręć na wyączniku oba przewody, zewrzyj ze sobą i sprawdź czy zapali. Ewentualnie sprawdź plecionkę kabina-silnik. Jak masz jakikolwiek miernik zmierz napięcie aku. Powinno być przynajmniej 12v


Sprzedam agregat ścierniskowy Agromasz 2.60m na kołkach stan bdb, pług obrotowy 4 skibowy Fenet, Opryskiwacz Hardi 24m sprawny stan do poprawek - tanio.

Nie nabijam licznika postów. Staram się pisać konkrety.


 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
redbull    19

Alio napisał:

Awaria wyłącznika przy skrzyni sprawdzającego położenie dźwigni to też zupełna cisza.

u mnie przy tej awarii nie reagował jeden przekaźnik tylko było słychać takie strzelanie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ReV    0

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Przyczyną była... stacyjka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj