Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W niedziele koszona Pioneer 8400 na 2,3 i kawałek 4 klasy gleby oddała 16 ton z ha wilgotność 29 - kombajnista nie wierzył w to co widzi na wskaźnikach kombajnu - 25 arów i 4 tony w zbiorniku cena 400 zł netto. Gmina Aleksandrów Kujawski

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, KRZYSIEKD napisał:

W niedziele koszona Pioneer 8400 na 2,3 i kawałek 4 klasy gleby oddała 16 ton z ha wilgotność 29 - kombajnista nie wierzył w to co widzi na wskaźnikach kombajnu - 25 arów i 4 tony w zbiorniku cena 400 zł netto. Gmina Aleksandrów Kujawski

hah oby bo i ja mam p8400 na tychj samych klasach 

Opublikowano
2 godziny temu, warchest napisał:

a słuchajcie takie pytanie jest otoz kuk bede sprzedawal na mokro i mysle zostawic do kur i cienko rozsypac ze 100 kg mokrej kukurydzy na gorze czyli na welbunku czy taka kukurydza 30 % przelezy mi i do kur bede mogl dawac czy sie zepsuje ? , bo jak jednego roku kuk miala 20 % był taki rok to mi spokojnie przelezala i nic nie bylo , co powiecie na ten temat ?

Raczej dlugo nie polezy chyba ze rozsypiesz bardzo cienko, u mnie kiedys taka 16%  po trzech misiacach zaczela łapać ale grubo bylo nasypane.

Opublikowano
12 godzin temu, warchest napisał:

a słuchajcie takie pytanie jest otoz kuk bede sprzedawal na mokro i mysle zostawic do kur i cienko rozsypac ze 100 kg mokrej kukurydzy na gorze czyli na welbunku czy taka kukurydza 30 % przelezy mi i do kur bede mogl dawac czy sie zepsuje ? , bo jak jednego roku kuk miala 20 % był taki rok to mi spokojnie przelezala i nic nie bylo , co powiecie na ten temat ?

dla kurek to najlepiej całe kolby pozbierać dużo lepiej się przechowuje

Opublikowano
12 godzin temu, warchest napisał:

Mi z 5 lat temu zostało około 3 tony co się na auto nie zmieściło, rozsypałem to tak na 5cm grubości i leżało do wiosny. Koszona miała około 22-23%, na wiosnę sprzedałem jako suchą.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

wykoszone na razie 3,5 ha farmgigant ,plon 14,15 t/ha wilgotność 27-28,9 proc cena 392- 397 netto teraz awizacja na ponad 2 tygodnie do przodu 

Edytowane przez lassie
Opublikowano

Rosomak / San skoszony, średnia wyszła 10.5t, wilgotność 34%, poszło po 370 brotto. Przy okazji zapytam, warto orać na zimę po kukurydzy na kiszonke (na wiosnę będzie znowu kukurydza) czy lepiej to zrobić agregatem talerzowym a później na wiosnę przed siewem kukurydzy jeszcze raz poruszyć? Żadnego obornika czy coś podobnego nie będzie tylko wiosną nawozy.

Opublikowano

To co się wydaży? Ja nie orałem w ubiegłym roku i kukurydza pięknie szła

Opublikowano
7 godzin temu, Kaszlak79 napisał:

Zależy jaka gleba. U mnie ciężkie gliny, spróbuj tego nie zaorać na zimę...

U mnie podobnie.wtedy na wiosnę po orce jedynie brona wirnikowa bo niczym innym nie doprawi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez gofeer666
      Witam, posiadam male gospodarstow rolne (mniej niz 10ha) do tej pory zawsze wszystko obisiewalem zbozem ozimym (pszenzyto, pszenica) rok temu złożyłem oswiadczenie i po sprawie, jednak w tym roku, chcialbym na polowie ziemi posiac kukurydze. Czy kukurydza jest traktowana jako zboze i czy moge w tym roku tez zlozyc Oswiadczenie, czy powinienem raczej zlozyc normalny wniosek zeby uwzglednic w nim kukurydze? Prosze o szybka porade bo do jutra termin skladania oswiadczen :P
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
  • Dodaj nową pozycję...
v