Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podnieś cenę to znajdzie  się sprzedający  😉 ludzie się wstrzymują bo susza masakryczna  wieje kurzy się jak na pustyni 

Opublikowano
21 godzin temu, piotreku1 napisał:

Podnieś cenę to znajdzie  się sprzedający  😉 ludzie się wstrzymują bo susza masakryczna  wieje kurzy się jak na pustyni 

To jak podniesie cenę to kukurydzy przybędzie? U mnie wszyscy zasypani kukurydzą bo nie ma ferm drobiu trochę trzodziarze biorą bo cena atrakcyjna za miesiąc zaczną silosy do rzepaku opróżniać  to może być nieciekawie z ceną fermy też z ceną nie powalją bo w jesieni dużo zapasy porobiło w obawie przed wzrostami w tym roku zasiewy rekordowe bo wzeszłym roku na kukurydzy najlepsza kasa była ten rok moze byc podobny

Opublikowano (edytowane)

A jak podnieśli cenę żywca to świń przybyło?  Naucz sie najpierw czytac z zrozumieniem .Stasiu Jestes tak głupi że szkod nawt z toba dyskutowac .

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No raczej Ty masz problem popytu brak to i cena w miesjscu stoi a plony mimo złych prognoz okazały się przyzwoite

Ten rok może okazać się rokiem dobrych zbiorów bo wszystko puki co na to wskazuje

Opublikowano
Dnia 24.04.2019 o 14:05, AniaYogi napisał:

Coś dziwnego się dzieje na tym rynku ... dzwonie niby każdy ma w magazynie 100-200 ton kukurydzy jak nie więcej niby cenę jaką oferuje to taka jak Cedrob i inni kupujący. A nikt nie jest w stanie sie zdecydować na sprzedaż ... jak by ktoś miał chęć sprzedać kukurydze to zapraszam na priv.

Stasiu srasiu przeczytaj sobie co AniaYogi napisał jak umiesz ? A później przeczytaj to co ja napisałem po jego poście  . Ty po prostu nie umiesz czytać z zrozumieniem .

26 minut temu, staszek131415 napisał:

No raczej Ty masz problem popytu brak to i cena w miesjscu stoi a plony mimo złych prognoz okazały się przyzwoite

Ten rok może okazać się rokiem dobrych zbiorów bo wszystko puki co na to wskazuje

Susza na polach A koleś gada że zapowiadają się rok wysokich plonów.  Hahaha  

Opublikowano
15 godzin temu, staszek131415 napisał:

okazać to sie okaże, że świniaki zaraz stanieją i może ledwie jakieś osetki w banku pozapłacasz, bo ostro się udzielasz w obawie przed nieuchronnymi podwyżkami. Towaru nie ma, więc lipa, cena pójdzie do góry. Teraz jeżeli okaże sie, że będzie sucho, to tym większe będą podwyżki. Pózniej może lać, to i kukurydza będzie pózniej do zbioru, więc nie będzie akcji jak w roku poprzednim, że kosili i od razu do magazynu. Przyroda nie wybacza ludziom zawistnym czy cwaniaczkom, a ty do obu kategorii się zaliczasz. Synku czy ty nie widzisz, że każdy się śmieje z twojego pieprzenia. U nas paszarnia bierze każdą ilość kukurydzy. 72 netto idzie wyrwać, a na wejściu 66 zł. To jak potrzebują towaru czy nie, bo sam już się chyba zaplątałem, biorąc przykład z ciebie

Opublikowano
18 godzin temu, piotreku1 napisał:

Stasiu srasiu przeczytaj sobie co AniaYogi napisał jak umiesz ? A później przeczytaj to co ja napisałem po jego poście  . Ty po prostu nie umiesz czytać z zrozumieniem .

Susza na polach A koleś gada że zapowiadają się rok wysokich plonów.  Hahaha  

A jaki wpływ na plon kukurydzy ma susza o tej porze pogoda jest wręcz idelana na wschody susza to byłby dla kukurydzy probem czerwiec lipiec

2 godziny temu, JozB napisał:

okazać to sie okaże, że świniaki zaraz stanieją i może ledwie jakieś osetki w banku pozapłacasz, bo ostro się udzielasz w obawie przed nieuchronnymi podwyżkami. Towaru nie ma, więc lipa, cena pójdzie do góry. Teraz jeżeli okaże sie, że będzie sucho, to tym większe będą podwyżki. Pózniej może lać, to i kukurydza będzie pózniej do zbioru, więc nie będzie akcji jak w roku poprzednim, że kosili i od razu do magazynu. Przyroda nie wybacza ludziom zawistnym czy cwaniaczkom, a ty do obu kategorii się zaliczasz. Synku czy ty nie widzisz, że każdy się śmieje z twojego pieprzenia. U nas paszarnia bierze każdą ilość kukurydzy. 72 netto idzie wyrwać, a na wejściu 66 zł. To jak potrzebują towaru czy nie, bo sam już się chyba zaplątałem, biorąc przykład z ciebie

Józek towaru nie ma to dlaczego cena jak po żniwach kukurydzianych?

Opublikowano

Z idio... szkoda dyskutować  w cenach pszenicy nie dawno też pisał że deszcz nie potrzebny  😄

Opublikowano
5 godzin temu, staszek131415 napisał:

Józek towaru nie ma to dlaczego cena jak po żniwach kukurydzianych?

Bo w żniwa już nie było towaru, ludzie brali po ponad 500zł prosto z pola już zapomniałeś jak była po 300? To samo piszesz z pszenicą że cena jak miesiąc po żniwach a ile przed żniwami kosztowała to już skleroza? 

Opublikowano

Tyle samo przed co i po igłupot nie pisz

41 minut temu, piotreku1 napisał:

Z idio... szkoda dyskutować  w cenach pszenicy nie dawno też pisał że deszcz nie potrzebny  😄

W lutym było sucho to pisaliście że susza w , marcu też susza u was stale susza a w innych tematach sypicie bajerami o nawożeniu i skaracaniu stąd wniosek że nie jestze bo w suszy żadnych zabiegów się  nie wykonuje

4 godziny temu, witejus napisał:

z tymi wschodami to już przegiołeś ,suchy popiół jest idealny do wschodów kukurydzy?

A kto Ci każe w popiele kukurydzę uprawiaać ? Na wschody wilgoci nie zabraknie przyjdzie mokry maj czerwiec to będziecie jesieni ą pisaćże po 15 ton sypie w ubiegłym roku miała być tragedia i co ano nic plony były ok a do tego bardzo sucha co obni zżyło koszt suzenia

Dnia 5.01.2019 o 18:29, DamianRolnikSkup napisał:

może za dwa miesiące będę tyle płacił ale teraz to za drogo

kupuje po 710-720 brutto w tym rejonie

Jak tam płacisz juz po 800 bo za 2 misiące miałeś płacić a tu juz 4 minęły?

Opublikowano

A kto ci każe w maju siać ? Chłopie poczytaj kiedy kukurydza potrzebuje najwięcej wody a wtedy pisz

Opublikowano

włóż słomkowy kapelusz i idz do cienia może coś ci się poprawi ,żeby kukurydza potrzebowała wody to najpierw musi powschodzić chyba że swoje dwa rządki za stodołą polewaczką podlewasz ,to inna historia

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Tyle samo przed co i po igłupot nie pisz

W lutym było sucho to pisaliście że susza w , marcu też susza u was stale susza a w innych tematach sypicie bajerami o nawożeniu i skaracaniu stąd wniosek że nie jestze bo w suszy żadnych zabiegów się  nie wykonuje

A kto Ci każe w popiele kukurydzę uprawiaać ? Na wschody wilgoci nie zabraknie przyjdzie mokry maj czerwiec to będziecie jesieni ą pisaćże po 15 ton sypie w ubiegłym roku miała być tragedia i co ano nic plony były ok a do tego bardzo sucha co obni zżyło koszt suzenia

Jak tam płacisz juz po 800 bo za 2 misiące miałeś płacić a tu juz 4 minęły?

Nie

Opublikowano (edytowane)

Stasiulek zwieracze już puszcza, bo złodziejnia i spekulancja nie zrobią tego co pogoda i rzeczywista zasada popytu i podaży towaru. Za dwa tygodnie okaże się ile qq w usa posieją, a raczej nie posieją i stasiulek będzie musiał kolejne 50 zł dołożyć do interesu,bo giełdy dołożą swoje. A im dalej tym więcej obstawiam. Susza największa jest w górnych regionach kraju. Ja się martwię, bo u nas straszą powodziami w miesiącach letnich. Na górze susza jak będzie dalej, a dole za dużo wody, to dla cen qq może byc dobry czas, bo w części nie będzie plonu, a na dole pózny zbiór, co przy utrzymaniu ruchu w hodowli przełoży się na bankrutancję szanownego Stacha. W miejscowej paszarni wyjezdza kilka aut z paszą, a było tak przy niskich cenach że 2 w tygodniu. W tymże skupie cena 60 zł do góry. Pośrednicy też ze 40 zł. 

A sam chyba juz widzisz, że twoich bredni ludzie sie nauczyli. Z tego najbardziej sie cieszę :D

A i jeszcze coś: https://krolowasuperstarblog.wordpress.com/2019/04/27/zima-w-stanach-nie-odpuszcza-w-chicago-dzis-wieczoreem-spadnie-nawet-25-cm-sniegu/#more-95883

Edytowane przez JozB
Opublikowano

To połowa USA odłogiem w tym roku?🤠 zeszłoroczne Twoje proroctwa też nic ciekawego nie wniosły połowa ludzi na świecie powinna już głodować a na kukurydzę z tegorocznych zbiorów pewnie jużsą zapisy i przedpłaty jakoś nie narzekam świnki w cenie kasy nie brakuje zboża jeszcze z przyczepę kupi ę od sąsiada co się nie doczekał na 1200 podaj adres bo chce Ci osobiście podziękować za Twoje prognozy kukurydzę trzymał a lepiej we wrześniu by na niej wyszedł 😛 dam mu 750 jeszcze pół litra wypijem na mój koszt

Bawią mnie takie posty

Opublikowano

Masz parę świń w tej szopie A chcesz kupować jak byś miał tysiące  haha  zejdź sraszek na ziemię  😄 

Opublikowano

Byś się zdziwił tyle że ja jestem realistą nie to co Józek ciekawe ile w Chicago kukurydzą obsiane 🤣

I ten ruch w hodowli penie gołębie mu jastrżąb spłoszył że ruch w hodowli widzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez gofeer666
      Witam, posiadam male gospodarstow rolne (mniej niz 10ha) do tej pory zawsze wszystko obisiewalem zbozem ozimym (pszenzyto, pszenica) rok temu złożyłem oswiadczenie i po sprawie, jednak w tym roku, chcialbym na polowie ziemi posiac kukurydze. Czy kukurydza jest traktowana jako zboze i czy moge w tym roku tez zlozyc Oswiadczenie, czy powinienem raczej zlozyc normalny wniosek zeby uwzglednic w nim kukurydze? Prosze o szybka porade bo do jutra termin skladania oswiadczen :P
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
  • Dodaj nową pozycję...
v