Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

mi teraz hurtowi odbiorcy płacą 21,5zł/15 kg za galę to chyba dobra cena w porównaniu do innych.. Aha na Franowie ziemniak podskoczył do góry.

Edytowane przez thefarmer
Opublikowano (edytowane)

Dlatego ja sprzedałem po 15 zł to co mi się nie zmieściło do przechowalni, a reszta czeka na mrozy. Może koło grudnia-stycznia coś podskoczy. 

Edytowane przez matisz
Opublikowano

Nie wiem ja czekam na razie do mrozów lub grudnia.Bo chce na tym zarobić a nie oddać żeby oddać choć i tak cena dobra.

Opublikowano (edytowane)

Daj ogłoszenie w necie że kupisz ziemniaka to się przekonasz ewentualnie jedz na gielde, zobaczysz na własne oczy.Nawet na takiej Zjazdowej na placu dostępny jest import, o halach nie wspomnę. 

Centrum 16brutto... jeszcze

Edytowane przez przemol87
Opublikowano

Witam przerabiał obore na przechowalnie na ziemniaki i niewiem jakiej grubości wybrać płytę warstwową lub styropian aby ziemniaki nie zmarzły  bez okrywania przy -15C sciany są postawione z pustaka 18cm w środku jest kanał powietrzny 12 cm i jest dana od wewnątrz cegła kratówka 16 cm okna są zamurowane 

Opublikowano

Chodzi ci o strop dach czy o sciany? Z tego co mnie uczono to zawsze lepiej izolowac od zewnatrz czyli na sciany najlepszy chyba styropian, wydaje mi sie ze 10 wystarczy. 

Z kolei jesli chodzi Ci o strop podwieszany albo o docieplenie go to płyty warstwowe od srodka albo piana natryskowa.

Opublikowano
13 minut temu, matisz napisał:

Chodzi ci o strop dach czy o sciany? Z tego co mnie uczono to zawsze lepiej izolowac od zewnatrz czyli na sciany najlepszy chyba styropian, wydaje mi sie ze 10 wystarczy. 

Z kolei jesli chodzi Ci o strop podwieszany albo o docieplenie go to płyty warstwowe od srodka albo piana natryskowa.

chodzi mi o ściany  strop jest betonowy i do góry mam słomę 

Opublikowano (edytowane)

No to sam styropian wystarczy, od razu bedziesz miał okazje zeby odswiezyc wizualnie budynek. U mnie na przechowalni mam sciane z Solbeta 24cm  + 10 cm styropianu i wystacza, ziemniaki nie przemarzaja, raz tylko jak było ok -20 to wstawiłem nagrzewnice gazowa zeby podbic temperature bo było ok 1-2stopni.

Edytowane przez matisz
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Rolnik276
      Czy stosowanie 3 oprysków naraz mogło spowodować uszkodzenie naci ziemniaczanej? Opryski stosowane razem: Amertil, Econom oraz Kristalon zielony. Ziemniaki trochę przyżółkły. Czy to zaszkodziło, i czy się odbudują? Prosze o szybką odpowiedź .
    • Przez dzikijohn
      Panowie co za "...." wymyślił te przepisy odnośnie badań ziemniaków na eksport?? Przecież inne kraje takich obostrzeń nie mają... Jak to zwalczyć?
    • Przez prizmo24
      Witam
      Tak jak w temacie, mam zamiar powiększyć areał ziemniaków, a co za tym idzie rozglądam się za kombajnem. Jedyne ograniczenie to ciągnik. Niestety w c330 nie ma hydrauliki i zostaje tylko zetor 7711. Problem w szerokości opon, które nie będą się mieściły pomiędzy rzadkami. Myślałem nad Bolkiem. Bardzo prosiłbym o poradę odnośnie wyboru kombajnu.
    • Przez memek26
      kupię kombajn do ziemniaków za rozsądną cenę Karlik na 0,70 Ha 

• Przez mlekowy
      Witam wszystkich. Nie znalazłem tematu który opisywałby dokładnie ten problem dlatego zakładam nowy. I tu moje pytanie czy ktoś z Was zajmuje się bądź orientuje się jak wygląda przemysłowe obieranie ziemniaków (lub innych warzyw) i ich sprzedaż? Czy  jest zbyt na taki produkt? Czy będąc rolnikiem mogę założyć mini przetwórnie żeby móc to produkować i sprzedawać?  Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
  • Dodaj nową pozycję...
v