Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

A co byście chcieli? Żeby w każdy poniedziałek co tydzień spadalo po 8 l na metr? I Jeszce najlepiej w godzinach określonych..  

Ludzie, za sucho to Wam źle, teraz pada to płakać zaczynacie że za dużo,bo kałuże stoją.  Czas pokaże,a już naprawdę niedługo,więc nie grzejcie się i nie przezywajcie.  Da to coś? 

• 0
Opublikowano

I co ładnie dzisiaj giełdy dają. Zobaczymy za 2 tygodnie, ale podejrzewam, że nasze skupiki obiżyły po raporcie usda. Pózniejszych chyba nie czytały. Jak tak dalej pójdzie, to najlepszym rozwiązaniem będzie trzymanie konsumpcji i sprzedanie po żniwach😁. A nasi niech kupują na ukrainie lub podpisują kontrakty ze staszkami po 600 zeta. Maj ma być jako taki. Prognoza na druga połowę czerwca jest bardziej deszczowa. Pózniej dojdą jeszcze nawałnice, więc na razie cieszcie się ze spokojnego deszczu

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, AleksanderX napisał:

Nie wpadnji w depresje w związku ze  spadkiem cen 

Twoje słabsze chwile miałem na myśli !!! Ale widzę że Ty jesteś też inteligentny :o cz aby nie brat Staszka ?  

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jajonasz napisał:

Czyli ogólnie tendencja spadkowa na skupach i to mocna ;_; Kiepsko 

Potwierdzam. Paszowe po 50-60 pln w dół konsumpcja -20 pln.

Miałem sprzedac świniarzowi bo prosił ale że kawał chu... To zawiozłem innemu który jest ok i ten mu sprzeda +50 za tone wszyscy muszą na tym skorzystać nie tak?

Edytowane przez BENNY82
Aktualizacja
  • 0
Opublikowano
32 minuty temu, Taurus83 napisał:

https://www.agrofakt.pl/ukrainskie-kurczaki-zaleja-europe-pieniadze/

W przyszłym roku pszenica będzie po 400 zł jak eurokołchoz wesprze swoje interesy na upadlinie

Sądzisz że zboże jest z gumy? I luka po ukraińskim zbożu które co roku trafiało na eksport ale tym razem zostanie zjedzone przez ukraińskie kurczaki, zapełni się wraz ukraińskim zbożem z gumy?

No chyba nie.... Więc luka po ukraińskim zbożu będzie zapełniana zbożem które zostanie w PL nie zjedzone przez kurczaki.

Nie ma co siać paniki.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie.

Nie zmieni się globalne zapotrzebowanie. A jedyna różnica w cenie może wynikać z kosztu transportu.

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Cenę dyktują wahania globalnej produkcji i zapotrzebowania,  a ta pierwsza jest zależna od pogody i faktycznie zmienia się rok do roku. Natomiast zapotrzebowanie utrzymuje się na podobnym poziomie więc wpływ na cenę nie zmienia się co rocznie.

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Taurus83 napisał:

Czyli uważasz że nawet jak zlikwidujemy w Polsce cała hodowlę trzody, drobiu i bydła to cena zboża się nie zmieni bo i tak je wyeksportujemy ?

Globalne zapotrzebowanie na zboże co roku się zwiększa ponieważ przyrost ludności jest duży A piachu ludzie jeść nie będą.  Co do produkcji trzody w Polsce to zacznie się zwiększać  może u małych nie ale więksi już powiększają hodowlę  ( cena robi swoje )  

• 0
Opublikowano

Te wszystkie wpisy tych co marzą o cenach nie wiadomo jakich to jakieś banialuki. Jakie to ma znaczenie czy pada czy nie u nas w Polsce. 

Ważniejsze od opadów będzie to czy amerykanie z chinolami się dogadają, czy jakimś krawaciarzom coś się nie przyśni i spuszczą cenę towaru w dół, lub pociągną do góry.

My jako Polscy rolnicy nie liczymy się praktycznie w świecie jeśli chodzi o produkcję zbóż.

chyba że jakaś tam anomalia pogodowa w Rosji, na Ukrainie, Brazylii czy usa, to coś byśmy na tym skorzystali.

Wróćcie do swoich w wpisów z września , stycznia, jakie to ceny miały być w maju.

• Like 1
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, pawelek98 napisał:

Te wszystkie wpisy tych co marzą o cenach nie wiadomo jakich to jakieś banialuki. Jakie to ma znaczenie czy pada czy nie u nas w Polsce. 

Ważniejsze od opadów będzie to czy amerykanie z chinolami się dogadają, czy jakimś krawaciarzom coś się nie przyśni i spuszczą cenę towaru w dół, lub pociągną do góry.

My jako Polscy rolnicy nie liczymy się praktycznie w świecie jeśli chodzi o produkcję zbóż.

chyba że jakaś tam anomalia pogodowa w Rosji, na Ukrainie, Brazylii czy usa, to coś byśmy na tym skorzystali.

Wróćcie do swoich w wpisów z września , stycznia, jakie to ceny miały być w maju.

wraz z ceną zboża powiązane są ceny nawozów , śor , i maszyn za dużo kasy jest do wyjecia od rolnika aby coś w dłuższej perspektywie jebło , może być rok gorszy ale w długiej perspektywie opłacalnosc bedzie w europie , tym bardzie ze niemieckiemu potentatowi bayer sporo kar sie szykuje i wyjmie od rolnika po czesci .

• 0
Opublikowano

no i pytanie ja kto będzie dalej wyglądać dalej będą dołować ceny.

w wytwórniach ceny pospadały a na giełdach rośnie,

jakaś anomalia o tej porze roku jak dla mnie :)

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, turtojs napisał:

Dokładnie miało być po 1000 zł, a tu nagle wczoraj ktos u nas na olx wystawił 20 ton jęczmienia jarego po 780 brutto 😉

Toż to drożyzna ja kupuję po 700 jeszcze czyszczony

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v