Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, JarekBazydlo napisał:

po pierwsze nie obrażaj. po drugie wole cos robic i rozwijac gospodarke jak siedziec i tylko narzekac

Ale Ty nie rozwijasz sołtys wyraźnie powiedział ze żyjesz z pieniądzy tatusia i kredytów bankowych a ty nie pokazałes ze jest inaczej.

Opublikowano
12 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Iść na etat i obrabiać pola to trzeba robic po nocach bo nikt Ci nie da wolnego bo ty chcesz opryskac albo bo ty masz żniwa czy sianokosy. Do tego znalesc dobrze płatna prace nie jest wcale tak łątwo i pensja idzie do góry ale co z tego jak ZUS połowe zabiera do tego doliczyc koszt dojazdów i tez kokosów z tego nie masz.  

Kolego ja tak robie już 6-7 lat. Na początku jeździłem w spożywce same nocki a w dzień w polu praktycznie bez spania... Do czasu kiedy przysnołem i mało się nie zabiłem. Na szczęście od 3 lat jeżdżę w miare normalnej firmie od 6 do 17 a po 17 u siebie w polu i oborze. Mam 27 lat i pierwsze siwe włosy, żona na mnie krzyczy wiecznie że tylko robota i robota.Myśle że popracuje tak jeszcze z 5 lat dopóki się nie skończe budować a później z czegoś zrezygnuje albo z szoferki albo z bydła świń i pole w dzierżawę bo utrzymać 3 sroki za ogon jest ciężko bo zawsze coś jest nie dopilnowane tak jak byc powinno

Opublikowano
4 minuty temu, kanalia36 napisał:

Ale Ty nie rozwijasz sołtys wyraźnie powiedział ze żyjesz z pieniądzy tatusia i kredytów bankowych a ty nie pokazałes ze jest inaczej.

oj smieszny jestes naprawde. A tatus ma kase z drukarki :) A kredytów akurat nie mam:) A że gospodarka jest na mnie pokazałem wiec coś słabo jestes poinformowany. 

Opublikowano

jarku ale czy ja mówiłem ze nie jest na ciebie??? po prostu ty sie bawisz w życiu  i tyle bo rodzina w razie czego pomoże.  U mnie jest inaczej mi nikt nie pomoże, to ja musze utrzymać niepełnosprawnego członka rodziny  bo 1000 zł emerytury ledwo na leki starcza.

Do tego jestem uwiazany jak pies przy budzie nigdzie nie moge pójść na etat, zero, null, finito. zyje tylko z gospodarki i wk***ia mnie wyzysk i oszustwo oraz złodziejstwo. Ja twardo mówie Dlaczego Biernacki, OSI, Łuniewcy, MC BEEF nie płacą cen teraz tak jak w Niemczech ???? koszty produkcji byka podobne a pan Biernacki płaci rzeźniką tak jak we Frrancji??? nie  bo robi u niego ukrainiec za 1/3 stawki rzeźnika we francji a ceny w skupie dla rolnika 25 % mniejsze daje.

Pytam się gdzie jest Państwo aby to zmienić??

Pytam się co zrobi państwo aby ukarać Biernackiego i ukrucić jego praktyki opisane w artykule?

pytam się co zrobi państwo aby wiecej złodzieji Waleński- Pięta  nie było???

nic nie zrobi ma to w d*pie.

Obecnie branże mięsną wszególności wołowine oplotły zgraja handlarzy którzy 2/3 to złodzieje, pazarne ubojnie. do tego organa państwa nie działaja, sprawy sądowe ciągną się po dwa lata a złodziej ma twoją własność i pluje Ci w twarz , prokuratury nie chcą scigać złodzieji, Sądy karne traktują oszustwo i złodziejstwo jak wykroczenie.

Wiec kuźwa jak tu co kolwiek hodować??? nie dość ze cena nędzna to pełno złodzieji po drodze zdeby cię jeszcze z wagi objebać albo nic nie zapłacić .

Dlatego puki zmian nie bedzie w prawie  do bydła nie powróce i na forum mam zamiar informować nie swiadomych hodowców w jakim bagnie są.

Opublikowano
1 minutę temu, Kentar napisał:

Wojna za 3... 2...

(tekst, ze handlarz zyje z gospodarza za 3...2...)

image.png

Wiesz że te dotacje to nie dla rolnika zarobek a tylko podwyżka maszyn, nawozów itp itd. Unia daje ale zabiera 2 razy tyle dla siebie...  A tak apropo jaka ubojnia poleciala do dołu z cenami bo pisałes ze byk do dołu?

• Like 1
Opublikowano

Ale ja wiem jak dzialaja dotacje tak jak kazdy kto ma jakies powiazania z branza gospodarcza. A z takich zidiocialych gazet po takich artykulach z rolnikow sie robi nierobow i pasozytow. Cena na dol na Sokolowie, wczesniej jeszcze tez na dol puscil Twoj ulubiony zaklad.

Opublikowano

Panowie kto chce siedziec na etacie, ziemie tylko obrabiac droga wolna. Mniejsza konkurencja bedzie. Ja tam wole u siebie robic. Opasy padly bo za duzo nas sie tu zrobilo.

3 krowy hf poszly 650-750-kg 6 zl brutto, skitka 7 %.

• Thanks 1
Opublikowano

Kanalia ma sporo racji na świni ma szybszy obrut gotówki. Mi cały czas się przepomina jak Jarek kupywal sanbulla paletami i mówił że się opłaca ja trochę San bulla sypie ale przy tej cenie myślę o rezygnacji z niego no porostu tniemy koszty. Wszystko drogie nawozy,srodki ochr, paliwo a jak ciągnik trzeba do mechanika zaprowadzić to wogole kosmos a cena za byka do d..y

Opublikowano
Przed chwilą, Kentar napisał:

Ale ja wiem jak dzialaja dotacje tak jak kazdy kto ma jakies powiazania z branza gospodarcza. A z takich zidiocialych gazet po takich artykulach z rolnikow sie robi nierobow i pasozytow. Cena na dol na Sokolowie, wczesniej jeszcze tez na dol puscil Twoj ulubiony zaklad.

Jak wyskoczyli tak z cenami do góry to nie dziwie sie że teraz jada do dołu. 

Opublikowano
10 minut temu, Bugii napisał:

Panowie kto chce siedziec na etacie, ziemie tylko obrabiac droga wolna. Mniejsza konkurencja bedzie. Ja tam wole u siebie robic. Opasy padly bo za duzo nas sie tu zrobilo.

3 krowy hf poszly 650-750-kg 6 zl brutto, skitka 7 %.

To co teraz masz

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, JarekBazydlo napisał:

oj smieszny jestes naprawde. A tatus ma kase z drukarki :) A kredytów akurat nie mam:) A że gospodarka jest na mnie pokazałem wiec coś słabo jestes poinformowany. 

Od kiedy, skoro w zeszłym roku tylko Twój ojciec K. B.  pobierał dopłaty?  Szach mat, dopiero co zacząłeś prowadzić gospodarstwo na własny rachunek i już wielki rolnik.

Edytowane przez Piegus
Opublikowano
14 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Wiesz że te dotacje to nie dla rolnika zarobek a tylko podwyżka maszyn, nawozów itp itd. Unia daje ale zabiera 2 razy tyle dla siebie...  A tak apropo jaka ubojnia poleciala do dołu z cenami bo pisałes ze byk do dołu?

12 minut temu, Kentar napisał:

w wiekszosci gazeta opisała prawde , ja sobie nie wyobrażam pracy bez dopłat z cenami na takim poziomie , przed unnią lata 2000 r nie było dopłat , maszyny tanie a i tak mało kto kupował ,  takie są warunki i albo sie dostosujesz albo giń .

Opublikowano
1 godzinę temu, TomiAgroKujawy napisał:

Naprawdę nie macie w rodzinie ludzi na etatach? Nie widzicie, na jakim poziomie oni żyją? U mnie najlepiej stoją Ci, którzy tylko obsiewają i albo pracują, albo mają działalność. Roboczogodzina jest zbyt droga, by bawić się w hodowlę. Smutne, ale prawdziwe.

Tylko powiedz na jakim stanowisku pracują i czy dochód z gospodarstwa jest chociaz równy połowę całkowitego dochodu takiego delikwenta? Jeśli nie to żaden z niego gospodarz, tylko pyprok dla rozrywki i dopłat. 

Opublikowano
Przed chwilą, KamilSokoowski napisał:

Kto tak k**wa wyskoczył z tymi cenami bo nie zauważyłem ????

W stosunku do innych zakladow niektore zaklady wybily sie mocno do gory z cena, Jarek ogarnia cenniki widac i wie, ze troche podejrzanie za duze roznice. Ale ogolem cena dalej stabilnie ch*jowa.

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Kentar, gdybyś działał w jego rewirze, to szybko by się rozeszło, że Twoja waga lepsza niż Copperfield. ;) Masz rację, że się ukrywasz. :ph34r:

Edytowane przez Piegus
Opublikowano
1 godzinę temu, Piegus napisał:

Od kiedy, skoro w zeszłym roku tylko Twój ojciec K. B.  pobierał dopłaty?  Szach mat, dopiero co zacząłeś prowadzić gospodarstwo na własny rachunek i już wielki rolnik.

A czy nie pomyslales ze gospodarka moze byc na mnie a dopłaty brac inna osoba??? Czy dopłaty świadcza na kogo jest gospodarstwo?

Opublikowano
2 godziny temu, TomiAgroKujawy napisał:

Nie piszę tego na złość komukolwiek. Po prostu wiem, jak ciężka jest robota przy bydle. To zwykły obóz pracy. Gdy coś wypadnie (wesele, pogrzeb) już trzeba kombinować. Sam byłem idealistą i straciłem 20 najlepszych lat, robiąc przy bydle. Teraz dopiero przejrzałem na oczy. Może młodzież to czyta, to wyciągnie wnioski. Szkoda życia.

Przejrzałem na oczy ... Że trzeba więcej bydła wstawić 

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

w wiekszosci gazeta opisała prawde , ja sobie nie wyobrażam pracy bez dopłat z cenami na takim poziomie , przed unnią lata 2000 r nie było dopłat , maszyny tanie a i tak mało kto kupował ,  takie są warunki i albo sie dostosujesz albo giń .

Przed Unia maszyny były tanie do tego nawozy kosztowały tez dużo mniej. Teraz cena maszyn poszybowała od kiedy jestesmy w Uni o 150% do góry a czy cena żywca czy bydła czy tez zboża podrożała o tyle? Do tego państwo wkłada na wszystko podatki bo niby daje 500+ i 13 emerytury tylko to wszytsko idzie z naszej kieszeni. Sklepy płacą wiekszy podatek ale oni nadrobią to w cenach produktów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v