Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, turtojs napisał:

i z reguły są to starsi narzekający na wszystko ludzie

No starsi - dołoży dziadek z renciny, pochodzi ponad 2 lata i chociaż się nie nudzi. Sprzeda i myśli że coś zarobił bo mu duża suma wpadła jednorazowo. :D

Znam takiego dziadka co trzyma jedną klacz 21 letnią żeby 3 ogródki zaorać na wiosnę. :D "Zarobi" 150 na tej szkapinie bo po 50 od ogródka bierze a kosztów od groma generuje ta szkapina bo i za kombajn musi zapłacić jak mu owies skosi ktoś, i za prasowanie i za koszenie łąki :D a oprócz tych ogródków to aby swoich 30 arów kartofli obredli :D Ale chociaż dziadek się nie nudzi i ma na co rentę wydawać. 

Edytowane przez Partyzant85
Opublikowano

Może to jest jego hobby , zajęcie w takim wieku też jest ważne

Jak będziesz miał te lata to pewnie inaczej będziesz na to patrzył

Opublikowano
10 minut temu, Partyzant85 napisał:

Znam takiego dziadka co trzyma jedną klacz 21 letnią żeby 3 ogródki zaorać

Ja to jeszcze większy dziad znaczy dziadek jestem Mam jeszcze dwie klacze które od 10 lat nawet kantara nie miały na głowie ale je trzymam /kiedyś miałem koni wierzchowych w porywach nawet 20/ bo uwielbiam patrzeć jak galopują do mnie gdy je zawołam Nie tylko kasa jest potrzebna do życia

A dla ochłody moje koniki w zimowej scenerii 

100_1355.JPG

• Like 12
Opublikowano

Witam chodzi mi o wiek bydła wcześniej można było trzymać do 30 miesięcy! A ostatni słychać że do 24 a jeśli ma powyżej to cena w dół czy jest to prawda? Nawet ostatnio sprzedawał i odrazu padło pytanie czy ma więcej jak 24 miesiace

Opublikowano
19 minut temu, maniutek187 napisał:

Witam chodzi mi o wiek bydła wcześniej można było trzymać do 30 miesięcy! A ostatni słychać że do 24 a jeśli ma powyżej to cena w dół czy jest to prawda? Nawet ostatnio sprzedawał i odrazu padło pytanie czy ma więcej jak 24 miesiace

Niestety... Część zakładów zwietrzyla interes żeby przygrac w chu..

I powyżej 24 miesięcy 0,20 do 0,30 w d*p... 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kentar napisał:

Zeby tylko 20,-30 groszy. Na niektorych 50. :)

To taki fajny myk że strony naszych kochanych zakładów... Jak już cena sięgnęła dna to musieli wymyślę coś żeby czasem nikt bydła nie przetrzymywał... 

Opublikowano

Co wy z tym wiekiem, to wszystko zależy gdzie to idzie i pewnie jakie umowy ma zakład podpisane, po  co np im takie mięsne kloce 1300-1400kg o słabszej jakością mięsa i większym wybiciu

Opublikowano
21 minut temu, jarecki napisał:

sokołow np . daje coś ,,ekstra '' za bydło do 18 miesiecy jak sie nie myle 

Nie daje. W niektorych zakladach od zawsze byla obnizka za byka powyzej 24 miesiecy ale bylo to 10-15 groszy na kg wiec sie o tym tak nie mowilo, teraz jak jest 20-50 to juz robi to roznice.

• Like 1
Opublikowano

byc może dawał do ubiegłego  roku bo jak rozmawiałem z przedstawicielem sokołowa na jesieni 2018 r to była dopłata za bydło do 18 miesiaca , nie pamietam ile ale była na pewno . .

Opublikowano

Znajomy co kupuje bydło bierze w każdym wieku i na ubojni niby na to nie patrzą chory wymysł jeszcze trochę i będą patrzeć czy byk dobrze widzi I słyszy bo inaczej 1Zł w dół 

• Haha 1
Opublikowano

Sa zaklady ktore do 30 miesiecy nic nie potracaja. Sa takie ktore potracaja 1zl na miesie miedzy 30-36 miesiecy, powyzej juz sie robi krówka. (chociaz sa male wyjatki)

Opublikowano
2 godziny temu, Berthold napisał:

I powyżej 24 miesięcy 0,20 do 0,30 w d*p... On

3 godziny temu, Berthold napisał:

I powyżej 24 miesięcy 0,20 do 0,30 w d*p... On

Dwa dni temu sprzedawał em i odrazu pytanie ile mają jeśli powyżej 24 miesięcy to 0,50 w dół cena czyli to ściema? 

Opublikowano
14 minut temu, maniutek187 napisał:

Dwa dni temu sprzedawał em i odrazu pytanie ile mają jeśli powyżej 24 miesięcy to 0,50 w dół cena czyli to ściema? 

Nie zrozumiałeś mnie!!! Ściema to to co się teraz wyprawia w ubojniach. Jadą po nas jak po burej su... Ja wiem ze wykorzystają każda okazję żeby zbić cenę ... 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, bamber912 napisał:

Tak to niestety jest powinna być giełda bydła beż pośrednika ubojni jak chcę to niech kupuje. 

Brawo... I teraz do kogo z tym pomysłem zawitać... Świetny!!! 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v