Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

galeria
Accord da
Opublikowano

Takie porównywanie cen żywa/wbc jest według  mnie tylko miarodajne jak sprzedaliśmy byka na wbc. No bo jak wyliczyć ile sie wybije taki byk na wbc majac tylko wage żywo byka przecież każda sztuka jest innej budowy.

Opublikowano
9 godzin temu, debrzyna napisał:

Chyba skopiuje ta dyskusje i wydam biuletyn pt. Przeliczanie byka z żywej na wbc i odwrotnie ,ze strączką i bez w różnych konfiguracjach ,uwzględniając wiarygodność wagi i uczciwość kupującego Mam nadzieje że to będzie hit 2019  

Masz moja zgodę w 100 procentach. Poproszę o jeden bezpłatny bilet na premierę 📬

Opublikowano
9 godzin temu, mat22889 napisał:

nie dyskutuje więcej z nim ma jakieś inne podejście do tego, nie ogarniam gościa tak jak pewnie większość tutaj

To kreatywny księgowy 😀. Liczę tak jak wszyscy i nie znam żadnego handlarza ani zakładu który kupuje na żywą wagę bez potrącenia skitki.

Pisac można i widać chłop lubi być na przekór wszystkiemu i robić z siebie idiote. Lubi sobie utrudniać i liczyć po swojemu to niech liczy tylko szkoda tych faktur wymiedolonych 😀

Opublikowano

Jedyne sensowne porównanie wbc do sprzedaży na żywą wagę widzę tak.

Przykład byk 1000 kg -7% bród 930 kg x cena neeto  

Wbc  cena neeto za klase razy mięso które wyszło z haka 

I Jeśli wtedy wychodzi ci w porównaniu do tego wbc lepiej sprzedawaj na wbc jeśli gorzej zmień odbiorce bo może Cię oszukują na wybiciu bądź sprzedawaj na żywo  chyba każdy ma rozum i wie co lepiej dla niego samego. Mi moje hf nigdy nie wyjdą lepiej na wbc jak na zywą nie ta budowa ale znowu już miesne sztuki inaczej to wygląda i wtedy bardziej bym sie zastanawiał nam rodzajem sprzedaży . 

Wiec gdzie Jarek to poszło ? Wstawisz jedno przykładowe rozliczenie z jakiejś sztuki jak to wyszło ? Przy tej klasie U ile % wybicia 

Opublikowano

Tylko że żaden większy zakład nie kupuje na żywą wagę nawet od handlarzy ,dlatego trzeba się zrzeszać w grupy i sprzedawać bezpośrednio do zakładów .Powiem wam że na lichej chabecie lepiej wyjdzie się po uboju niż u handlarza.

Opublikowano

Luniewcy kupują na żywą od rolnika albo na wbc - jak wolisz. 

Opublikowano

Kupują pracownicy i mają  płacone pensje. Zakład bierze też  od handlarzy bo sami nie są w stanie zrobić zapotrzebowania. 

Opublikowano

Żeby rozluźnić atmosferę . sołtys to był żart ,wyluzuj troche 😊

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

To na ki grzyb takie teksty?

to na "ki grzyba" zadaje takie durne pytanie ? niech zadzwoni na wróżbity macieja to może mu powie ....
jak sprzeda to sie dowie ile dostanie ..

Opublikowano

Wkurwianie osoby ktora zadala pytanie

4 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Bo to forum jest od takich tekstów nic wiecej. Co byś nie napisał to zawsze jakiś głupkowaty tekst musi być.

Jakie wybicia byków miałeś?

Przed chwilą, Rolnik7343 napisał:

to na "ki grzyba" zadaje takie durne pytanie ? niech zadzwoni na wróżbity macieja to może mu powie ....
jak sprzeda to sie dowie ile dostanie ..

A Ty mało takich pytań zadawałeś?

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

Jeszcze nie ma rozliczenia. Z tego co licze 1 pojdzie w R, 2 w R+ i 2 w U ale to sie okaże.

1 minutę temu, ogarek napisał:

O fakturę jeszcze zapytaj ;)

I o tym pisałem:)

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, soltys48 napisał:

taaa ;) i jeszcze wstawiałem zdjęcie worków z siewem i pytałem ile tego zbiorę z hektara :ph34r: albo dałem zdjęcie łąki zimą i pytałem sie ile zwijek z niej zbiorą .... ;)

Edytowane przez Rolnik7343
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v