Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Mati17 napisał:

A może pasek się śliga? Sprzęgło raczej nie powinno, może popraw zasilanie, masa może być słaba i dobrze nie trzyma elektromagnes.

W tym elektomagnesie jest taki drucik który daje prąd na drugą parę szczotek,no i on był upalony,zlutowalem go,a wtedy wgl nie można było włączyć hederu. Kable się grzały,bezpieczniki paliło. I nie wiem czy to właśnie nie zawinia. Tylko jak to rozwiązać?

A i wkoncu przeciąłem ten drucik i uruchomił się hederu,ale nadal się ślizga. Może być tak że ten elektomagnez robi zwarcie?

Opublikowano

Może robić ale może też być wina słabego zasilania. Jeśli jest słaba masa to wtedy w obwodzie płynie większy prąd, który będzie powodował nadmierne nagrzewanie przewodów i wyłącznie obwodu przez bezpiecznik.

Opublikowano

Panowie może ktoś mi podpowie jak jest zasilany  rozdzielacz który  daje  olej na motowidła? Niestety   nie dochodzi zasilanie, na krótko sie  uruchamia. Dodam ze MF 29 ale  konstrukcja i budowa podobna. Druga sprawa zauważyłem ze  grzeje m mi się wiązka która wychodzi z  "Przekaźników"(2 większe elementy które są  bynajmniej oddzielnie przykręcone) . 

Opublikowano

Panowie, czy ktoś podpowie mi czy jest jakaś regulacja hydrostatu?  Mój D7000 dość szybko zauważa wzniesienia i wyraźnie zwalnia. Wsteczny bardzo mocny i nie wiem czy to źle wyregulowany o ile jest taka regulacja, czy poprostu zużycie. 

Opublikowano

Nadmierne nagrzewanie przewodów to brak dobrego styku, masa albo plus, trzeba sprawdzić oczyścić.     

Na pierwszym biegu masz problem z podjazdami?

Opublikowano

MF 7252 RS czyli coś jak 32. Zregenerowałem pompę bo nie chciał dzwignąć hederu. Pompa przyszła, skosiłem 20 ha i jak się olej zagrzeje znów nie może podnieść. O co tu chodzi, heder power-flow 5m, 3 siłowniki. Gardziel wysmarowana, poza tym wszystko działa ok, hydrostat, napęd motowideł i wspomaganie.

Przełącznik od szybkiego podnoszenia niewiele daje. ale zauważyłem że jak stoi to heder pomału opada ( po całym dniu stoi na ziemi ) i zastanawiam się czy może coś być zacięte bo elektrozawór nie powinien chyba puścić.

Opublikowano
Dnia 24.07.2023 o 18:52, MichalP napisał:

Panowie może ktoś mi podpowie jak jest zasilany  rozdzielacz który  daje  olej na motowidła? Niestety   nie dochodzi zasilanie, na krótko sie  uruchamia. Dodam ze MF 29 ale  konstrukcja i budowa podobna. Druga sprawa zauważyłem ze  grzeje m mi się wiązka która wychodzi z  "Przekaźników"(2 większe elementy które są  bynajmniej oddzielnie przykręcone) . 

Mialem to samo w d7500 okazalo sie ze przewod ktory idzie do cewki do rozdzielacza pod kabina polaczony jest na wsowki I widac troszke przysniedziały bo kombajn stal na dworzu. Po ogarnieciu tego zadnego problemu z Matowidłami, tylko rewers gardzieli sie nie wlacza prad dochodzi silnik na krotko tez dziala wiec jakas pierdoła ale nie bylo juz czasu na postoje I szukanie a elektryk nie mial czasu dotrzec ;) rewers w pszenicy nie byl potrzebny nawet przy wilgotnej slomie a hedera power flow chyba nie da sie zapchac ;) pierwszy sezon tym kombajnem( u nas nawet fergusonow nie ma bo kazdy sie boi)  ale pozytywne zaskoczenie, do tej pory kombajnowałem dominatorem 88 I technicznie dromnimborg d7500 to jest niego podobny  ale tym drugim jak by lepiej I fajniej sie Cieło 

Opublikowano

Witam. Mam dronningborga d1250. Nie wiem czy jest to normalne czy nie ale na niskich obrotach nie działa mi sterowanie hedera. Motowidla obracają sie normalnie jednak nie da się podnosić, ani ich ani całego hedera. Dodatkowo nie działa wysuwanie przód-tył motowidel nawet na pełnych obrotach.

Mial ktoś podobna sytuację? 

Opublikowano

Ponieważ kombajn ma już kilka wiosen za sobą to co do hedera to pewnie pompa na niskich obrotach nie daje wystarczającego ciśnienia żeby go ruszyć. A jeśli chodzi o wysuw to albo zużyte eurozłącze przy hederze albo sekcja w rozdzielaczu

Opublikowano
Dnia 30.07.2023 o 00:04, farmer_89 napisał:

jak myslicie lepiej kupic 3000d z tym mniejszym hederem 2,8 m czy lepiej tego 3,3 m  nie wiem czy to nie za dyzy heder jest do  tego kombajnu

Na równiny spokojnie da radę z 3,3m, jak po górkach to lepiej 2,8m

Opublikowano
5 godzin temu, sawin698 napisał:

Ponieważ kombajn ma już kilka wiosen za sobą to co do hedera to pewnie pompa na niskich obrotach nie daje wystarczającego ciśnienia żeby go ruszyć. A jeśli chodzi o wysuw to albo zużyte eurozłącze przy hederze albo sekcja w rozdzielaczu

Eurozlacze bardzo lekko się wpina. Nie wiem czy tak powinno. A czy to normalne że nawet nie da się hedera opuścić na niskich obrotach  ? 

Opublikowano

Jeśli chodzi o heder to musisz mieć ciśnienie w układzie. Jesli masz takie samo eurozłacze na innej sekcji to sobie kompletne podmien i zobacz co się będzie działo...

Opublikowano

Panowie gdzieś może spotkaliście  płozę   hederu czy trzeba dorabiać ? Kolejna sprawa, ktoś  może wymieniał    elementu gumowe przy kabinie bo potrzebuje porady jak do tego się zabrac.  ?  Pozrywały mi się  te gumy łączące kabinę z resztą  i niestety kabina się zachowuje  przy jeździe jak by miała zaraz odpaść.  

Opublikowano (edytowane)

Poszukuję informacji o dronningborg'u D4000:

Silnik valmet 4 turbo- jak się sprawuje ,jak z częściami?

Jaka szerokość robocza hedera  w D4000?

Kosi ktoś kukurydzę Dronningborg'iem?każda przystawka by pasowała?trzeba zmieniać sita,podajnik pochyły ?

Jak z częściami? Mieszkam na w kujawsko-pomorskim ,na pograniczu z wielkopolską

Ogólne opinie użytkowników bym prosił, zastanawiam się między droninngborg a bizon z-056 

Do koszenia mam około 20ha 

Edytowane przez Bolo3
Opublikowano
Dnia 6.08.2023 o 11:38, Bolo3 napisał:

Poszukuję informacji o dronningborg'u D4000:

Silnik valmet 4 turbo- jak się sprawuje ,jak z częściami?

Jaka szerokość robocza hedera  w D4000?

Kosi ktoś kukurydzę Dronningborg'iem?każda przystawka by pasowała?trzeba zmieniać sita,podajnik pochyły ?

Jak z częściami? Mieszkam na w kujawsko-pomorskim ,na pograniczu z wielkopolską

Ogólne opinie użytkowników bym prosił, zastanawiam się między droninngborg a bizon z-056 

Do koszenia mam około 20ha 

Jak zastanawiasz się między dronningiem a bizonem to nie ma co porównywać kompletnie inna liga. Co do d4000 spoko kombajn tylko te wytrząsacze ma strasznie wystawione :/ Z częściami nie ma problemu raczej dostaniesz większość pasy łożyska etc. Co do kukurydzy to nie wiem :/ na 20ha to na luzie by Ci wystarczył nawet d3000, na upartego ;)  

Opublikowano
22 godziny temu, MichalP napisał:

Ktoś  może  z was  wymieniał pas D41934800 i może polecić  rozsądny zamiennik?? 

Tak tylko niestety stomil  ten pasek sprzedaje błędny  jest za krótki. Na przyszłość zamiennik stomila z numerem który podają i  który ma pasować ma długość 2430 a  wartość poprawna  2630 - 2640.  :)