Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kupiłem nowy śrutownik bijakowy 7,5 kw i mam z nim problem. Gdy otworzę dziurę na 18mm szerokości to moje niezbyt czyste zboże zatyka się i muszę poruszać blachą lub popychać kijem zboże żeby odetkać i żeby dalej leciało, a gdy otworzę dziurę o jeden ząbek więcej i dziura ma 23mm to zaraz silnik ma za ciężko, chodzi głośniej i gdy nie zmniejszę dziury to zaraz wyłącznik termiczny wyłącza silnik. I mam w związku z tym pytanie: czy to jest normalne z śrutownikach bijakowych 7,5 kw że tylko takim wąskim otworem można puszczać zboże do mielenia ? Może ma ktoś z Was śrutownik bijakowy 7,5 kw firmy Agropart albo innej firmy to powiedzcie na jaką szerokość otwieracie szyber ? Może mój silnik ma jakąś wadę, albo gdzieś jakiś kabel nie jest dokręcony, bo jeżeli wszystko jest sprawne i takim wąskim szybrem trzeba mleć to wtedy ten śrutownik zwrócę bo silnik 7,5 kw jest za mały do normalnego bezproblemowego mielenia. Czekam na Wasze opinie i z góry dziękuję.

Opublikowano

7.5 kw powinno robic dobra robote ,lecz wszystko zalezy od sit czy robisz mąke czy kasze ? podaj rozmiar to po pierwsze

kolejny temat przy szczelinie jak opisujesz powinien spokojnie pracowac ,jesli wywala termik to cos jest nie tak, podaj link do tego śrutownika

dla porównania śrutownik 11kw przy szczelinie 40mm przerabia wszystko przy sitach 2mm przełożenie 2-1  pszenica  zyto znika w nim ,owies troche wolniej

ale ciekawostka po awarii instalacji ,co doprowadziło do przepalenia silnika założyłem 4,5kw i wydajność minimalnie spadła

Opublikowano (edytowane)

oto ten śrutownik:

2rbw-7-5-232CAFA1A-BC32-9FCF-C7F1-F976862rbw-7-5D992505E-E467-6C93-B144-96775046

Sita mam założone 5.  A o jakim mówisz przełożeniu - silnik w tym 11kw co mówisz ma przełożenie poprzez paski klinowe ? A ten mój śrutownik nie ma żadnego przełożenia bo silnik jest podłączony bezpośrednio do bijaków. Gdy szczelina ma 40 mm przy 11kw to na pewno robota świetnie, szybko idzie i nic się nie zapchnie. 

Edytowane przez seba2017
Opublikowano

Skoro jest przełożenie 2:1 to Twój silnik ma lżej ale też bijaki mają 2 razy mniejsze obroty niż silnik. Silnik w tym moim ma obroty 2920  obr/min. A u mnie wsyp jest  chyba dobrze bo jak otworzę tą blachę co trzyma zboże to widać bijaki i walą od razu w zboże które wleci. 

Opublikowano

i to jego wada ze sie zapycha ,

ziarno wpadające do środka powinno trafiać na największa średnice,na koniec  bijaka tam gdzie jest największa prędkość i siła uderzenia , jesli jest inaczej niech mnie ktos poprawi ,lecz raczej sie nie mylę

Opublikowano
7 godzin temu, seba2017 napisał:

Witać bijaki jak otworzę wsyp, ale sita nie widać

Jak sita 5 to znaczy o średnicy 5mm[oczka sit szczelinowe,czy okrągłe]  i jaka wydajność na godzinę u Ciebie,tego typu srutowniki są wrażliwe na zboże zanieczyszczone kawałkami słomy, kłosów,max wydajność przy sitach 3-3,5 mm[optymalne dla świń] to będzie ok 600kg /h przy zbożach typu jęczmień ,żyto,pszenżyto

Opublikowano

Oczka sit są okrągłe. A wydajność to nie liczyłem worków ale jest słabo, może ze 300 albo 400 kg na godzinę bo ciągle się zatyka i trzeba blachą ruszać, jak pójdę po zboże albo wynoszę worek mąki to jak się zatka to odtykam dopiero jak wrócę. Myślałem że skoro sprzedają śrutowniki bijakowe z silnikiem 7,5 to robota na nich idzie a tu lipa. Będe musiał zwrócić, mam nadzieję że sprzedawca nie będzie robił z tym problemu. 

Opublikowano

Przy zanieczyszczonym zbożu[klosami,słomą,] to zawsze w tego typu śrutownikach będzie występować ten problem z zapychaniem się szczeliny[przerabiałem ten temat jak miałem bąka 7,5kw],spotkałem się z rozwiązaniem tego problemu że na górze wsypu instalowano siatkę o oczku bodajże 10x10mm i na niej zostawały resztki kłosów ,słomy w ten sposob do szczeliny leciało czyste zboże,te problemy nie występują w tego typu śrutownikach pow 13kw gdzie szczelina jest dosyć duża i tam nie powinny osadzać się resztki

Opublikowano (edytowane)

No nawet jak nie ma kłosów i kawałków słomy to też się zatyka. Lepszy byłby śrutownik z silnikiem 11kw to wtedy szczelina była by szersza i być może było by dobrze. Ws71  powiedz jaką szerokość miała szczelina którą puszczałeś zboże w tym bąku 7,5 kw ? Może przeczyta to jeszcze ktoś, kto ma śrutownik bijakowy 7,5 kw i powie jaką szerokość ma szczelina którą puszcza zboże ? Tomasz78 dziękuję że zaangażowałeś się i chciałeś pomóc :)

Kurde, umieściłem temat z złej kategorii.

Edytowane przez seba2017
Opublikowano

Ja sie dużo nie czaiłem tylko zaraz zapakowałem amperomierz i śrutujesz na 16 A i nie interesowała mnie nigdy wielkość szczeliny,mnie bardziej intryguje u Ciebie wielkość oczek w sicie jakie tam masz naprawdę przy 5 to byłaby gruba kasza z b.dużym udziałem całych ziaren

Opublikowano

Uważałem że bąk to był niezbyt udany ,ale w porównaniu do tego wynalazku to jednak był w porządku,bliżej przyjrzałem się dostępnym zdjęciom ,to raczej nie ma prawa plynnie śrutować nawet przy czystym zbożu,ta dziwna gardziel to jest problem tam zawsze się zawiesi,po drugie przy 5mm sitach i masz normalny śrut to wedlug mnie coś nie tak jest z samymi bijakami  za długo mielą i nie wyrzucają na zewnątrz do worka[śrut jest  b.gorący podczas śrutowania?] ,coś czuję  że przy tym sprzęcie można wpaść w nerwicę podczas dłuższego użytkowania,ten typ chyba tak ma,producent też nie podaje danych dotyczących wydajności  tego sprzętu,przynajmniej mi nie udało się znalezć,sito znajduje się na cały obwodzie bijakow?,ten śrutownik powinien w teorii przerobić według mnie na tych sitach poniżej 5 min 50 kg zboża,ja przerabiam taką ilość na ssąco-tloczącym przy sitach 3 mm pierwsze 3,5mm drugie

Opublikowano

Ja tam mam samoróbkę z komuny bijakowy i jak kolega wyżej pisał jak uchylam dźwignią do wlotu materiału, to zboże jest zasysane i pobierane przez końce bijaków, które wyglądają jak noże do kosiarki rotacyjnej wizualnie. Pisze o kształcie, bo były ustrojstwa też na takie młotki jak litera T. Bąk to nieporozumienie. Ja podpinam silnik na wózku 7,5kw  pasem transmisyjnym i roztwieram tyle szczelinę by płynnie jak najwięcej wlatywało zboże ale żeby silnik nie stękał i w razie potrzeby reguluje na bieżąco. Sita mam okrągłe oczka 4mm bo robię na mąkę, gdyż większe oczka przepuszczały sporo zboża. I musi byś chyba sama słoma i kłosy by się zapchało na 4mm oczkach. Łyka aż miło. Na oczkach 5-6mm nie dążył bym kłaść łopatą. Najgorszy jest owies bo jak lapnie wilgoci w którejś porze roku to zmniejszam przepustowość, gdyż zadusza silnik przy tej samej przepustowości co normalnie robię w mrozy czy jak jest sucho w powietrzu. Na oczkach większych kiedyś przerabiano plewy na śrutę nim ale lubił wywalać korki od przeciążenia na tym silniku. Nie lepiej ci było kupić zadbany używany z silnikiem 11kw na jednej stopie bordowy czy niebieski kolor mają jak dobrze mówię. Tylko nie każdy może sobie na taki pobór prądu pozwolić i może korki wywalać. Ty masz oczka 5mm to powinno lecieć, no chyba, że sam owies mielisz duży jakiś, to może silnik przyduszać ale nie zapychać zbożem spod kombajnu. Z ciekawości jakiej szerokości masz sita. Wstaw forte sit i tego wsypu.

Opublikowano

Dziurki sit są okrągłe i mają 5mm średnicy. To takie zwykłe sito jakie można dokupić w każdym lub prawie każdym sklepie rolniczym. A kupiłem nowy bo wziąłem na program z PROW-u. Tak za swoje pieniądze to oczywiście że kupił bym używany. Dziś chciałem zdjęcia porobić ale tam gdzie stoi jest troszkę za ciemno i wychodzą zdjęcia na których prawie nic nie widać a na dworze cały dzień padało. Jutro ma nie padać to go wyciągnę na dwór i porobię zdjęcia.