Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Planujemy wykonać płot wokół chlewni tak aby spełniał wymogi bioasekuracji. Moje pytanie jest takie: Z czego płot może być wykonany? Musi być zrobiony z betonu? Pozdrawiam
Opublikowano

Nie prościej  przeczytać jakie przepisy ? Jak świniaki nie biegają po podwórku , to raczej nie ma znaczenia jakie ogrodzenie . Jak biegają to nawet podwójne .

Opublikowano
Nie jest prościej ponieważ nie ma żadnej wzmianki na temat z czego ma być wykonany płot
Opublikowano
Napisane jest tylko to: 1. Zabezpieczenie gospodarstwa, w którym utrzymywane są świnie w systemie otwartym podwójnym ogrodzeniem o co najmniej 1,5 m wysokości, na podmurówce lub  z wykopanym krawężnikiem. Nie ma nic o materiale z jakiego ma być wykonane ogrodzenie, chyba że jestem ślepy...
Opublikowano

No ale kolego , ale skoro nie ma to chyba jasne dlaczego ? Ma być szczelne i już . Na spodzie napisali co ma być . Aż tak dokładnie nie nakazują . To chyba dobrze ?

Opublikowano
Dla jednych szczelnie to ogrodzenie betonowe nie przepuszczające powietrza, a dla innych ogrodzenie panelowe przez które przejdzie szczur. Chodzi mi właśnie o uniknięcie sytuacji, że jak przyjdzie kontrola to będzie marudzić.
Opublikowano

A to nie jest tak że jak świnie są w chlewie to nie ma potrzeby grodzenia? Gdyby były utrzymywane na wolnym powietrzu to wtedy jest wymagany chyba. Może źle zrozumiałem na szkoleniu i źle interpretuje przepisy Ale nie chce nikogo wprowadzać w błąd.

Opublikowano

W zależności czy świniaki na wolnym wybiegu , czy tylko w chlewni . Wyraźnie to rozgraniczono .

Opublikowano

We wsi (strefa czerwona) jakiś czas temu była kontrol weteterynaryjna. Każdy kto trzyma trzodę dostał pismo z klauzulą natychmiastowej wykonalności usunięcia uchybień w ciągu 7 dni. W piśmie szczegółowa lista tych uchybień. W dwóch malych gospodarstwach nie ma ogrodzenia i w piśmie nie nakazali go stawiać. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez johnyrs
      Jakie są przepisy stawiania płotu przy drodze gminnej. Problem polega na tym że pewien pan postawił ogrodzenie na samej granicy między swoją łąką a drogą gminną po dwóch stronach drogi. Z przyczepą czy składaną maszyną dasię przejechać, natomiast z agregatem uprawowosiewnym 3m haczę po płocie na zakręcie, a o kombajnie nie ma mowy. Może ktoś z was miał podobny problem.
    • Przez bart07
      Witam,
      Mam kilka pytań dotyczących adaptacji pomieszczenia na chlewnię.
      Budynek, w którym znajduje się pomieszczenie składa się z parteru i "1 piętra"
      Na dole jest garaż i pomieszczenie - graciarnia, które chciałbym przerobić na chlewnię.
      Na górze natomiast jest spichlerz. Trzymamy tam zboże.
      I tutaj pojawia się pytanie. Czy robiąc na dole chlewnie ciepło i opary od zwierząt i obornika nie będzie przechodziło przez strop co doprowadzi do zawilgocenia zboża, co jest równoznaczne z jego popsuciem?
      Oczywiście  byłyby wykute w ścianie "lufta" do wentylacji, ale obawiam się, że może to nie wystarczyć. W aktualnej oborze przy ostatnich mrozach ściany miałem mokre.
      Macie może jakieś sposoby, aby zabezpieczyć strop od strony chlewni aby nić przez niego nie przenikało? Może są jakieś środki, tynki, które zatrzymają wilgoć.
      Planowana obsada tego pomieszczenia to około 40 tuczników.
      Może ktoś z Was miał podobny problem i podzieli się spostrzeżeniami.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i sugestie.
      Pozdrawiam

• Przez fart23
      http://wiadomosci.onet.pl/kraj/dziennikarka-i-operator-tvp-pobici-przez-rozwscieczonego-rolnika/202b03
       Czy wie ktoś o co tak naprawdę chodzi???

• Przez DawidWachnik
      Witam kupię 50-60 prosiąt w wadze około 20-30kg ,województwo Łódzkie powiat Piotrkowski
    • Przez BartekRogacki
      Witajcie. Piszę tutaj z bezradnością i nadzieją na ratunek. Nie wiem co ale coś złego dzieje się w moim budynku, dwóch weterynarzy oglądało padłe prosięta i łapią się za głowę. Kilka dni temu padło przez noc 9 sztuk prosiąt z jednego kojca w wieku kilka tygodni po odsadzeniu. Ładne, zdrowe, grube prosięta, sekcja nic nie wykazała. Lekarz zapisał specjalny proszek do paszy który miał temu zapobiec ale bez zmian, prosiaki wylatują jeden za drugim. Może to przyczyna mikroklimatu budynku? Nie jest to nowoczesna chlewnia. Może macie jakieś pomysły?
  • Dodaj nową pozycję...
v