bart07

Adaptacja pomieszczenia na chlewnię kilka pytań

Polecane posty

bart07    2

Witam,
Mam kilka pytań dotyczących adaptacji pomieszczenia na chlewnię.
Budynek, w którym znajduje się pomieszczenie składa się z parteru i "1 piętra"
Na dole jest garaż i pomieszczenie - graciarnia, które chciałbym przerobić na chlewnię.
Na górze natomiast jest spichlerz. Trzymamy tam zboże.
I tutaj pojawia się pytanie. Czy robiąc na dole chlewnie ciepło i opary od zwierząt i obornika nie będzie przechodziło przez strop co doprowadzi do zawilgocenia zboża, co jest równoznaczne z jego popsuciem?
Oczywiście  byłyby wykute w ścianie "lufta" do wentylacji, ale obawiam się, że może to nie wystarczyć. W aktualnej oborze przy ostatnich mrozach ściany miałem mokre.
Macie może jakieś sposoby, aby zabezpieczyć strop od strony chlewni aby nić przez niego nie przenikało? Może są jakieś środki, tynki, które zatrzymają wilgoć.
Planowana obsada tego pomieszczenia to około 40 tuczników.
Może ktoś z Was miał podobny problem i podzieli się spostrzeżeniami.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam
 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piechu    43

Kolego dziury w scianie napewno nie wystarcza. Parenascie lat temu poki nie zrobilem porzadnej wentylacji w stropie w chlewie ciagle byla duza wilgotnosc i problemy z plucami. Ale moze przy tych 40 sztukach nie bedzie problemu. Co do zboza nie powinno byc problemu ja tak mam i wilgoc nie przechodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rudinho11    47

Kolego zrób jedną porządną dziurę w stropie wstaw dobry wentylator a przez spichlerz puść rurę i komin na dachu. wentylator jak najniżej. Jeżeli to będzie płytka ściółka/głęboka to wloty powietrza wykuj w ścianie na wysokości ok 1m w miejscu gdzie chcesz aby świnie się załatwiały ale tak żeby słomy nie napchały. Tam gdzie wlot powietrza tam najczęściej załatwiają swoje potrzeby. Jeżeli ruszt to tam gdzie Ci pasuje. Wentylator opuść 0,5 - 1 m pod sufitem tak żeby było Ci wygodnie, koszt używanego ok 300-500 zł zależy jaki duży weźmiesz, myślę że 30-35cm średnicy powinien starczyć. Wentylacja odpłaci Ci się zdrowotnością świń.

Jeżeli nie da rady tak zrobić to jakiś większy wentylator w ścianie a z drugiej wloty powietrza, ale mogą być przeciągi i problemy ze zdrowiem. Ale lepsze to niż nic.

Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

tumek19    5

Ja posiadam spichlerz nad świniami i jeszcze nigdy nie zepsuło mi się zboże. A dodatkowo zboże robi jako dodatkowa izolacja stropu, co widać po kroplach wody na tragarzach w miejscach, gdzie nie ma zboża.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bart07    2

Kolego dziury w scianie napewno nie wystarcza. Parenascie lat temu poki nie zrobilem porzadnej wentylacji w stropie w chlewie ciagle byla duza wilgotnosc i problemy z plucami. Ale moze przy tych 40 sztukach nie bedzie problemu. Co do zboza nie powinno byc problemu ja tak mam i wilgoc nie przechodzi.

Mógłbyś zrobić jakieś zdjęcia jak ta wentylacja wygląda u Ciebie?

 

Kolego zrób jedną porządną dziurę w stropie wstaw dobry wentylator a przez spichlerz puść rurę i komin na dachu. wentylator jak najniżej. Jeżeli to będzie płytka ściółka/głęboka to wloty powietrza wykuj w ścianie na wysokości ok 1m w miejscu gdzie chcesz aby świnie się załatwiały ale tak żeby słomy nie napchały. Tam gdzie wlot powietrza tam najczęściej załatwiają swoje potrzeby. Jeżeli ruszt to tam gdzie Ci pasuje. Wentylator opuść 0,5 - 1 m pod sufitem tak żeby było Ci wygodnie, koszt używanego ok 300-500 zł zależy jaki duży weźmiesz, myślę że 30-35cm średnicy powinien starczyć. Wentylacja odpłaci Ci się zdrowotnością świń.

 

Jeżeli nie da rady tak zrobić to jakiś większy wentylator w ścianie a z drugiej wloty powietrza, ale mogą być przeciągi i problemy ze zdrowiem. Ale lepsze to niż nic.

 

Pozdrawiam.

 

Będzie płytka ściółka, obornik będzie usuwany codziennie. Jeśli zdecyduję się na puszczenie komina przez strop to mam rozumieć, że powinna wystarczyć rura kanalizacyjna o średnicy około 40cm?

Jeśli wykuję dziury w ścianie na wysokości około metra to czy zimą przy mrozach nie będzie w tym pomieszczeniu za zimno?

Mógłbyś podesłać link np. z olx jaki miałby być to wentylator?

 

 

 

Ja posiadam spichlerz nad świniami i jeszcze nigdy nie zepsuło mi się zboże. A dodatkowo zboże robi jako dodatkowa izolacja stropu, co widać po kroplach wody na tragarzach w miejscach, gdzie nie ma zboża.

Strop masz  zalany zwykłym betonem, czy z jakimś dodatkiem uszczelniającym? Masz jakoś zabezpieczony sufit dodatkowo?

 

większość Z trzody schodzi a Ty się w nią pchasz? dlaczego?

Coś trzeba robić Kolego. Mam sporo zboża, z którym trzeba coś zrobić, a jak mam sprzedać pszenicę po 500 do skupu to mnie szlak trafia.

 

 

 

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Koledzy jeśli macie wentylatory to one pracują cały czas, czy jest to jakiś cykl pracy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rollo29    40

Przy braku wentylacji lub jej wadach ziarno na stropie zbutwieje , u mnie na starej chlewni (lata 70-80) jest strop żużlowo cementowy na nim jakaś folia szklarniowa i trociny i wylewka betonowa.na nowszej chlewni (80-90) stop betonowy ścinki szmaciane (popularne za Gierka) wylewka betonowa .Teraz robię chlewik w stodole na strop pójdzie styropian podłogowy siatka zbrojeniowa i wylewka .wszedzie trzymam na chlewniach ziarno i jest ok.Co do wentylacji to jest cały temat w tym dziale AF . Rura pcv fi 40 lub 50 to dobry i tani sposób tylko trza jej dorobić daszek,do tego wloty powietrza lub ostatecznie uchylne okna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tumek19    5

Mógłbyś zrobić jakieś zdjęcia jak ta wentylacja wygląda u Ciebie?

 

 

Będzie płytka ściółka, obornik będzie usuwany codziennie. Jeśli zdecyduję się na puszczenie komina przez strop to mam rozumieć, że powinna wystarczyć rura kanalizacyjna o średnicy około 40cm?

Jeśli wykuję dziury w ścianie na wysokości około metra to czy zimą przy mrozach nie będzie w tym pomieszczeniu za zimno?

Mógłbyś podesłać link np. z olx jaki miałby być to wentylator?

 

 

 

Strop masz  zalany zwykłym betonem, czy z jakimś dodatkiem uszczelniającym? Masz jakoś zabezpieczony sufit dodatkowo?

 

Coś trzeba robić Kolego. Mam sporo zboża, z którym trzeba coś zrobić, a jak mam sprzedać pszenicę po 500 do skupu to mnie szlak trafia.

 

 

 

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Koledzy jeśli macie wentylatory to one pracują cały czas, czy jest to jakiś cykl pracy?

Nie mam żadnych dodatkowych zabezpieczeń. Najważniejsza jest dobra wentylacja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piechu    43

Zdjec nie sensu umieszczac Poprostu w kilku miejscach wykute zostaly dziury w stropie i zostal usuniety eternit i przez cala dlugosc dalismy gruba plastikowa rure a nad nia daszek. Wszystko kupilismy od firmyz Janowca Wlkp. Nic trudnego pare dni pracy. Wentylatorow nie mocowalem bo nie bylo takiej potrzeby. Najgozej jesr zima jak temperatura spada tak do -15 wtedy cale cieplo ucieka i widac jak z rur leci para niczym dym z komina i trzeba je szybko zatykac. Ale problem niedlugo bede mial z glowy bo rezygnuje z tego interesu. Za duzo pracy i serca w to wkladam a w zamian mam tylko nerwy i usmech skupujacego. Dla mnie ten ostatni rok byl decydujacy.

Edytowano przez Piechu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rudinho11    47

http://olx.pl/oferta/wentylator-wyciagowy-kurnik-chlewnia-CID757-ID9U3CW.html#5fc5ed5ed9

tu masz przykładowy wentylator...

Jeżeli kupujesz prosiaka i masz 40 na raz to zrób sobie głęboką ściółkę, jeżeli to możliwe. Obornik usuniesz turem lub jakimiś widłami na podnośnik. Dużo mniej pracy masz na co dzień. Tylko dościelasz słomy. Po za tym powierzchnia na korytarze będzie mniejsza.

Jak zimą przez te dziury w ścianach na dole ok1m będzie zimno to czymś zatkasz lub trochę przytkasz. Te dziury to zrób takie jak np. rurki od melioracji np ze 3-4. Albo jak byś robił głęboką to tunel pod korytarzem i wloty powietrza będzie super chłodzić w lato a zimą powietrze się ociepli...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomasz78    798

Wentylacja w formie komina nawet bez wentylatora wystarczy ,wszystko zależy od powierzchni czy jest długi czy w formie kwadratu , przy wentylacji kominowej wilgoć pozostaje w narożnikach ścian i najważniejsze nie napisałeś jaki masz strop ,jesli na stalowych tragarzach ,które wystaja na spichlerzu to na 100% będzie wildoc wchodzic na ziarno ,do tego stopnia ze zkielkuje i nawet wymuszona wentylacja nie pomoże, wtedy trzeba zrobic izolacje i dać cięka warstwę betonu na wierzch.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bart07    2

Zdjec nie sensu umieszczac Poprostu w kilku miejscach wykute zostaly dziury w stropie i zostal usuniety eternit i przez cala dlugosc dalismy gruba plastikowa rure a nad nia daszek. Wszystko kupilismy od firmyz Janowca Wlkp. Nic trudnego pare dni pracy. Wentylatorow nie mocowalem bo nie bylo takiej potrzeby. Najgozej jesr zima jak temperatura spada tak do -15 wtedy cale cieplo ucieka i widac jak z rur leci para niczym dym z komina i trzeba je szybko zatykac. Ale problem niedlugo bede mial z glowy bo rezygnuje z tego interesu. Za duzo pracy i serca w to wkladam a w zamian mam tylko nerwy i usmech skupujacego. Dla mnie ten ostatni rok byl decydujacy.

 

Rok rzeczywiście nieciekawy, ale może coś się jeszcze zmieni.

 

http://olx.pl/oferta/wentylator-wyciagowy-kurnik-chlewnia-CID757-ID9U3CW.html#5fc5ed5ed9

 

tu masz przykładowy wentylator...

 

Jeżeli kupujesz prosiaka i masz 40 na raz to zrób sobie głęboką ściółkę, jeżeli to możliwe. Obornik usuniesz turem lub jakimiś widłami na podnośnik. Dużo mniej pracy masz na co dzień. Tylko dościelasz słomy. Po za tym powierzchnia na korytarze będzie mniejsza.

 

Jak zimą przez te dziury w ścianach na dole ok1m będzie zimno to czymś zatkasz lub trochę przytkasz. Te dziury to zrób takie jak np. rurki od melioracji np ze 3-4. Albo jak byś robił głęboką to tunel pod korytarzem i wloty powietrza będzie super chłodzić w lato a zimą powietrze się ociepli...

Prosiaka planowałem kupić w dwóch partiach po około 20 sztuk.

Głęboka ściółka u mnie odpada, ponieważ nie dam rady wjechać ciągnikiem do pomieszczenia - wejście ma około 90cm szerokości, a i wysokość nie zachwyca.

Właśnie obawiam się, że zimą będzie największy problem z wilgocią i ciepłem, które może przedostać się do zboża na górze.

 

 

Wentylacja w formie komina nawet bez wentylatora wystarczy ,wszystko zależy od powierzchni czy jest długi czy w formie kwadratu , przy wentylacji kominowej wilgoć pozostaje w narożnikach ścian i najważniejsze nie napisałeś jaki masz strop ,jesli na stalowych tragarzach ,które wystaja na spichlerzu to na 100% będzie wildoc wchodzic na ziarno ,do tego stopnia ze zkielkuje i nawet wymuszona wentylacja nie pomoże, wtedy trzeba zrobic izolacje i dać cięka warstwę betonu na wierzch.

Pomieszczenie ma wymiary 6 x 5,30m. Strop jest betonowy, przypuszczam, że bez żadnej izolacji. Są metalowe dwuteowniki wystające w spichlerzu, od strony pomieszczenia sufit jest otynkowany.

 

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Temat muszę dokładnie przemyśleć czy te wszystkie przeróbki będą opłacalne.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez dudi834
      Witam zwracam się o użytkowników Massey Ferguson posiadających tury w serii 300 lub podobnych z wałem od przedniego napędu z boku i czterema śrubami pod skrzynią do mocowania adaptacji, ponieważ mam adaptacje mailleux  od innego masseya i muszę ją przerobić do 375 i potrzebowałbym zdjęć mocowania środkowego i tylnego do mostu ewentualnie opis.Pomogło by mi to w montażu i uniknąłbym może jakiś pomyłek zdjęcia mogą być obojętnie z jakiego tura byle z podobnej serii masseya.
      Taką podobną adaptacje posiadam jak w linku;
      https://www.olx.pl/oferta/tur-mocowania-mailleux-massey-ferguson-254-CID757-IDhOcE3.html#faeb3f28ea
      Prosiłbym o pomoc bo czas montować.
       
       
    • Przez BartekRogacki
      Witajcie. Piszę tutaj z bezradnością i nadzieją na ratunek. Nie wiem co ale coś złego dzieje się w moim budynku, dwóch weterynarzy oglądało padłe prosięta i łapią się za głowę. Kilka dni temu padło przez noc 9 sztuk prosiąt z jednego kojca w wieku kilka tygodni po odsadzeniu. Ładne, zdrowe, grube prosięta, sekcja nic nie wykazała. Lekarz zapisał specjalny proszek do paszy który miał temu zapobiec ale bez zmian, prosiaki wylatują jeden za drugim. Może to przyczyna mikroklimatu budynku? Nie jest to nowoczesna chlewnia. Może macie jakieś pomysły?
    • Przez farmer1020304050
      Witam. Chciałbym dobudować i przebudować chlewnie, tylko jest jeden problem bo dobudowa będzie bardzo blisko drogi (droga prowadzi do lasu). Czy potrzebny będzie plan na tę dobudowę? Wymiary dobudowy to 5m x 10m   Dzięki za odpowiedź
    • Przez Nasters
      Mam do sprzedania Wyposażenie chlewni Trzoda
      Wszystko firmy Big Dutchman  (Bardzo Solidna Niemiecka Firma)
      Do Sprzedania:
      *Tubomaty (Automaty Paszowe) 
      *Ruszta Plastikowe
      *Kojce Porodowe
      *Pojedynki dla Macior
       
      Zainteresowanych proszę o Kontakt Priv(Wiadomość Prywatna)
    • Przez krzysiek15156
      Witam jestem tutaj nowy, więc przejdę do rzeczy potrzebuję dużo informacji na budowe nowoczesnej chlewni na 150-160 szt loch w cyklu zamniętym Np. z pozwoleniami i raporcie to wiem o co chodzi tylko którą firmę polecacie najbardziej na wyposażenie i projekty, bo zależy mi na produkcji zwierzęcej. Chyba ze ktos juz składał wnioski na PROW produkcja prosiąt to tez bym prosił o jakies informacje jak przez to przechodził wiem że to jest długa droga ale chcem juz byc przygotowany na to wszystko. Więć:
      - którą firmę polecacie która by sie tym wszystkim zajęła (wyposażenie,projekty itd.)
      - chyba ze jest jakis przedstawiciel handlowy na FO to niech zgłosi sie na email i wszystko mi tam opisze
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.