Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rok temu stosowałem na łąki (było ok), w tym roku także będę stosować (prawdopodobnie dzisiaj pojadę). Tylko jest reguła taka jak przy saletrze, minimum 30 dni od lania można kosić/wypasać, jak od zabiegu nie padało to tez bym się wstrzymał.

Opublikowano

Wczoraj rozmawiałem z Osadkowskim-Cebulskim i nie chcieli, ale chciałem z 8 ton zapłacić u nich na placu jest, a odebrać za miesiąc.

Agroas poszedł mi na to w tamtym roku.

Opublikowano

Niema sie co bać krystalizacji, ja kupiłem w październiku skrystalizowal sie ale to nieproblem jak masz go w mauzerach bierzesz kija mieszqasz po dnie i ładnie sie wszystko rozpuszcza .

Gość Profil usunięty
Opublikowano

W zbiorniku 25tyś l raczej nie wymieszam dobrze kijem żeby się rozpuściło

najprostszym sposobem na mieszanie RSMu jest mieszanie spalinami np ciągnika. Kawałek przewodu, rurka aluminiowa, ciągnik pracujący na wolnych obrotach. Tak mieszałem ilości cało samochodowe coś około 4-7 minut. Niestety nie stosuję RSMu już od kilku lat.

Opublikowano

Najlepiej przechowywać w kupionym starym zbiorniku co wymieniali na stacji benzynowej. Postawić na podwyższeniu w dobrej dojazdowo lokalizacji. Albo kupić starą ale szczelną naczepę cysternę. Można taką wykupićza grosze zyli w enie złomu :)

Opublikowano

Panowie Ja kupiłem pod koniec lutego RSM i po problemie a ceny takie same jak na koniec poprzedniego roku :) Teraz dokupuje 2 tira i po taj samej cenie 900 zł netto RSM 32%

Gdzie takie ceny?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Czemu zaprzestałeś używania RSM-u?

RSM jest bardzo dobry. Zaprzestałem ze względów logistycznych. Granula wychodzi drożej ale przechowywanie jej jest tańsze i aplikacja w wiele szybsza. Saletrę z Puław kupiłem za 1150 brutto (listopad) różnica w cenie RSMu była około 70 zł na tonie.

20 kilo azotu i tak masz więcej w saletrze. czyli 20kg x(cena 1kg N) = 60zł. Na wiosnę różnica w cenie jest duuuuuużo większa.

• Like 1
Opublikowano

W listopadzie RSM był po 890 netto (960 brutto), więc troszkę przesadziłeś z tymi oszczędnościami, licząc też te 2kg azotu. Ja wybrałem RSM bo mam bardzo dobry opryskiwacz, a kiepski rozsiewacz (nie dorzuca na szerokość ścieżek, brak możliwości wykonania próby kręconej), to zadecydowało, jak policzyłem cenę za nowy rozsiewacz z dodatkowo droższym nawozem, to zdecydowanie mi się to nie opłaciło. W pierwszym roku stosowania RSMu wyszedłem na 0 (koszt zbiorników i końcówek wyniósł mnie tyle co różnica w cenie dla 24t RSMu i saletry), od tego roku oszczędzam i to nie małą kasę. I mam najlepiej działający nawóz azotowy. Obecnie mimo lekkich deszczyków, nie narzekam na brak rozpuszczania granul jak ludzie co stosowali (przepłacone i niewarte swojej ceny) nawozy azotowe yary.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

W listopadzie RSM był po 890 netto (960 brutto), więc troszkę przesadziłeś z tymi oszczędnościami, licząc też te 2kg azotu. Ja wybrałem RSM bo mam bardzo dobry opryskiwacz, a kiepski rozsiewacz (nie dorzuca na szerokość ścieżek, brak możliwości wykonania próby kręconej), to zadecydowało, jak policzyłem cenę za nowy rozsiewacz z dodatkowo droższym nawozem, to zdecydowanie mi się to nie opłaciło. W pierwszym roku stosowania RSMu wyszedłem na 0 (koszt zbiorników i końcówek wyniósł mnie tyle co różnica w cenie dla 24t RSMu i saletry), od tego roku oszczędzam i to nie małą kasę. I mam najlepiej działający nawóz azotowy. Obecnie mimo lekkich deszczyków, nie narzekam na brak rozpuszczania granul jak ludzie co stosowali (przepłacone i niewarte swojej ceny) nawozy azotowe yary.

masz rację kolego, każdy oszczędza jak może. Ja takiej dobrej ceny na nawozy płynne nie dostałem. Z racji że mam wagę samochodową, nie omieszkałem ważyć rsmu jak i granul. Nawóz płynny nigdy sie nie wyważał(nie wiem,może chodzi o parowanie wody z gorącego nawozu). Saletra za każdym razem się wyważała. Zdaję sobie sprawę, że aplikowanie opryskiwaczem nawozów jest o niebo lepsze niż najlepszym rozsiewaczem. Ja posiadam 2 opryskiwacze z czego 1 nowy amazone (końcówki do rsmu są) i nowy rozsiewacz też jest. Do Rsmu chciałbym wrócić ale jak na razie albo mam za małe gospodarstwo, albo TEN nawóz jest za drogi żebym znalazł oszczędności.

Opublikowano

Za rok pytaj w osadkowskim, maja dobre ceny na RSM, a auto i tak idzie z Puław (a faktura pocztą). Opcją na sprawdzenie RSMu jest badanie aerometrem (wykalibrowanym do gęstości 1,2-1,4g/cm3), autem można podjechać na wagę, jeśli jest w pobliżu.

Ja będę szukać w tym roku dużego zbiornika na RSM, aby nie bawić się w lanie z tysiączek, i tak biorę 32 bo jest tańszy, ale trochę jest na wiosnę zabawy, aby rozpuścić osad (mieszanie i lanie wrzątku na osad po wylaniu płynu). Jak będę mieć jeden duży zbiornik to nie będzie trudno zmniejszyć stężenia azotu do pożądanej wartości.

Ja sam kupowałem po 915 netto, bo się spóźniłem o 3 dni i ceny poszły mocno w górę, u osadka aż o 45zł na tonie w górę.

Opublikowano

Mam pytanie.

Jeśli zamierzałbym pryskać Lancetem oziminy ( termin stosowania do pierwszego kolanka), a chcę dać RSM na fazę strzelania w źdźbło, a później na pierwsze kolanko antywylegacz i fungicyd, to nie będzie to ze sobą kolidowało?

Boję się że może się coś złego przytrafić, bo odstępy między zabiegami będą raczej małe nie ? Czy jakieś inne propozycje proponujecie ?

Opublikowano

eMWu, jakie masz u siebie końcówki do RSMU? Albuza?? Na targach mówili twierdzili że wachlarzowe z lechlera nie są za dobre... :/ Teraz już całkiem nie wiem jakie kupić... I czy w brawo 180 jezeli pryskam rsm i chce wypryskać 200 l to i tak mam też ustawić na komputerze czy trzeba korzystać z przelicznika?