Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Śmiało. Ale na suche rośliny.

Chyba nie stosowałeś RSM nigdy  :huh:

Rozlane mam troche na 1 liść pszenicy to miejscami przpaliło, ale lane w przy dobrym słońcu. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

Dwóch końcówek nie przestawiłem z płaskostrumieniowych 03 na RSM 7 otworowe, pszenica w fazie koniec krzewienia /początek strzelania. Zanim zauważyłem 6 ha opryskałem. Po tygodniu nie widać w którym miejscu.

Opublikowano

panowie stosowałem RSMS  o 17   i po tygodniu pszenice jest bardzo poparzona  czy to może być spowodowane tym że w nocy był przymrozek? wcześniej stosowałem i nie było za duzo przypaleń na innym polu a zboże było dużo większe

Opublikowano

Dwóch końcówek nie przestawiłem z płaskostrumieniowych 03 na RSM 7 otworowe, pszenica w fazie koniec krzewienia /początek strzelania. Zanim zauważyłem 6 ha opryskałem. Po tygodniu nie widać w którym miejscu.

Ile tego nawozu poszlo? Powyzej 50l/ha powinno spalic te pszenice.

Opublikowano

Witam, Panowie czy założenie węża 3/4 cala na potrójną końcówkę z biardzkiego jest dobrym pomysłem? I drugie pytanie czy to nie będzie zbyt rzadko żeby wąż szedł co pół metra? Myślę że teraz nie ma co już ryzykować bez węży, ale chciałbym je sobie zrobić po kosztach.

Opublikowano

W zbożu będą pasy. Jak u mnie są nawet po pierwszej dawce lanej 7 otworowymi końcówkami. Tzn. już zniknęły ale były.

W tamtym roku zacząłem przygodę z RSM i było to na drugą dawkę, RSM późno przyjechał i był to spóźniony zabieg, ale lałem już w naprawdę duże zboże. Pszenżyta były do pół łydek czy więcej no i strasznie gęste zboża miałem w tamtym roku, 8t sypało pszenżyto i nic mu się nie stało. Delikatnie końcówki liści, ale na plonie się to nie odbiło.

Więc nie wiem co będzie większym ryzykiem, danie azotu tylko dla roślin w konkretnych pasach, czy przypalenie końcówek liści.

Opublikowano

wiesz, dla testu polalem hektar w czasie ulewy i jest pięknie, dzisiaj minął tydzień od tego rozlewu. Faktycznie, u mnie po 5 otworowych też były pasy, dlatego pytam o te węże. Może jakby rozdwoil każdy wąż to by to lepiej wyszło... już nie wiem

Opublikowano

Dzisiaj przemyslałem sprawę i nie będę kombinował z wężami. W tamtym tygodniu lałem w ulewe i dzisiaj oglądałem efekty. Zero przypaleń i mocny, zielony kolor. W tym tygodniu znów zapowiadają ulewy, więc będę wtedy lał. Dzięki za porady.

Opublikowano

Wiesko masz ruchome czy stałe? Bo ja mam albuz stałe i chyb to jest przyczyna. Rozdwajanie węzy nic nie da, będzie nie równo lało. Może wychodzić z głowicy jeden wąż, za nim trójnik na to dwa węże a na końcu dysza. Tak aby z każdego węża lało jednakowo. A rozdwajanie za dyszą to nie wyjdzie równo.

Opublikowano

ja i tak uważam ze 7 otworowe są najlepsze .a cała sztuka aby dobrze dobrać ciśnienie i prędkość razem z dawką rąk aby krople się nie rozpylały.

Opublikowano

Krople mi się nie rozpylają tylko leją w rządki. Nawet niektóre strumyki nakładają się na siebie a po między nimi zostaje pas 10 cm nie podlany. Może to być wina złej wysokości, złego opryskiwacza bo lance skaczą latają jak szalone, złego ustawienia głowic bo nie są idealnie prostopadle do ziemi. No nie wiem ale za rok chyba będę chciał spróbować wachlarzowe. Na razie mam siedmio otworowe albuzy.

Opublikowano

Muszę kupić weże bo chcę zastosować rsm w kukurydzy i zastanawiam się czy wystarczą pojedyńcze ( tańsze ) czy lepiej podwójne co 25 cm ? Te pojedyncze na końcu mają chyba jeszcze rozlewacz dwuotworowy Doradzcie co bedzie najlepszym rozwiązaniem w kukurydzy

Opublikowano

Bez węży to do któregoś tam liścia można. Czyli jak wschodzi to lej. Ja lałem jak kolana przewyższyła z wężami. Kupiłem węża z metra, opaskami dokręciłem do końcówek i lałem normalnie co 50 cm. Kukurydza aż czarna była do puki wilgoci było. A że nie padało od maja do września to wyszło jak wyszło.

Masz fotę jak kukurydza przypalona: [galleryimg=585612]

czyli całe nic. Mój pomysł aby wyeliminować to całkowicie, to kup x kawałków łańcucha od krowy i przyczep je do lancy. A na końcu tych zwisających łańcuchów przyczep końcówki węży gumowych które będą prowadziły RSM z rozpylaczy do samej ziemi. Łańcuch jest ciężki i nie będzie skakał po roślinach jak sam gumowy wąż.

Opublikowano

Smiało mozna lać, ale nie za wcześnie trochę? my lejemy tak na 5 liść i też bez węzy i jest w porządku wszystko.

W zeszłym roku rozlałem całość przed wschodem i mimo suszy była ok. Muszę dziś bo teraz nie będę miał czasu