Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Weż worek saletry i sypnij gdzieś na próbę ,coś to podejrzane żeby wszystko tak kiepsko wyglądało u mnie na pszenicę  lany RSM 27 II 160 l  i do dziś nic więcej i wygląda OK.

Opublikowano

I w tym problem że nic mi nie zostało aby zbadać, dodam że był kupiony z pewnej firmy i nawet dostałem certyfikat jest to RSM produkcji Yara.

Najgorzej to wygląda pszenżyto, miałem już ekspertów na polu i wszyscy mówili że ona trochę zmarzła, korzenie są kruche i się rozrywają i dopiero puszczają nowe i nie ma czym pobierać azotu więc doradzili dokarmiać mocznikiem, ale obok mnie ma pszenżyto sąsiad stosował saletrę i jego jest dwa razy takie jak moje i ma mocny ciemny kolor a moja taka jasna że aż na pole się nie chce jechać, a codziennie jest jeszcze zimno jak cholera, czym to ratować? Stosować saletrę czy to będzie za dużo nawozu czy jakieś biostymulanty już te moje zboża dostały mocznik z siarczanem, i jutro znowu jadę mocznik 20kg/ha i 15kg/ha.

Jak na razie to bardzo źle widzę to że przeszedłem na RSM, szlag człowieka trafia 

Nawet jeszcze nie skracam i nie robię grzybówki bo wszystko małe !!!!!!

Sprawdz czy ten RSM ma rzeczywiście tyle ile sprzedawca mówił. 

2. Jeśli węzeł krzewienia przemarznięty to co byś nie sypał i tak będzie gówno warte, wiem bo mam tak samo tylko że dałem saletre i efekt mizerny. 

Opublikowano

post-59897-0-77637600-1460391900_thumb.jpgWitam ja stosuję drugi rok rsm  i powiem ze  jestem bardzo zadowolony   zadowolony Moja pszenica tak wygląda po 220 l rsm   a cztery dni temu poszło 200 kg saletry a potem na liść flagowy jeszcze 100 kg  Coś musi być a jakie masz ph  bo wiadome jest ze jeśli ph jest kiepskie to żadna ilość azotu nie zrobi tu nic Ja też tak miałem i ładowałem azot i ładowałem a pszenica i tak nic nie pobierała i zrobiłem badanie i wyszło ze ph bardzo kwaśna  ale wapno robi swoje

Opublikowano

wapno dolomitowe trzy lata temu.

Dzisiaj pojechałem po polach i już nabiera kolorów ale fakt w końcu zrobiło się ciepło, to wszystko wygląda na to jak by dopiero teraz ruszała wegetacja.

Dziwny ten rok

Opublikowano

za rok rozpoczynam akcje z RSMem. Dzisiał doszły do mnie koncówki z MMAT 5 otworowe niebieskie. Udało mi sie jeszcze kupic po promocyjnej cenie za 9,70 zł bo juz są po 12 a nawet po 15 zł. W jednej nie było kryzy to wykombinowałem i dopasowałem inną tylko ze z mniejszym otworem troszke mniejsza wydajnosc jest ale bedzie bo i tak mało co bedzie uzywana ta koncowka bo pola mam 12metrow, 14 metrow, 24 metrow ale dziele je po 12m.

Opublikowano

jaki opryskiwacz jest potrzebny do tego RSM? bo chce kupic opryskiwacz i zastanawiam sie nad stosowaniem RSM, takze jak kupie opryskiwacz to taki zeby odpowiadal do wszystkiego :) ktos cos doradzi? jaki posiadacie?

Opublikowano

ale ładne te pszenice macie, ja myślałem, że moja ładna...

też się szykuje do zmiany opryskiwacza, bo cały czas się psuje i więcej czasu marnuje na naprawę niż samo pryskanie. 

Opublikowano

za rok rozpoczynam akcje z RSMem. Dzisiał doszły do mnie koncówki z MMAT 5 otworowe niebieskie. Udało mi sie jeszcze kupic po promocyjnej cenie za 9,70 zł bo juz są po 12 a nawet po 15 zł. W jednej nie było kryzy to wykombinowałem i dopasowałem inną tylko ze z mniejszym otworem troszke mniejsza wydajnosc jest ale bedzie bo i tak mało co bedzie uzywana ta koncowka bo pola mam 12metrow, 14 metrow, 24 metrow ale dziele je po 12m.

po co dawać 15 zł za MMAT jeśli albuza można dostać za 16,5 a nawet 15 tylko rozmiar mi nie pasował

Opublikowano

Witam. Będę stosował pierwszy raz RSM 32. I mam pytanie czy można go stosowac na rośliny wilgotne.Czy muszą byc całkowicie suche. Cały czas pada i niema kiedy pszenica wyszchnąc .

Opublikowano

Witam mam pytanie do obeznanych z RSMem dawałem na pierwsza dawkę i jestem zadowolony lecz przez natłok prac wiosennych spóźniłem się z drugą dawka w życie F1 jest aktualnie w fazie 3 kolanko około centymetra nad 2 i zaczyna być widoczny liść pod flagowy.

rozlewać czy już za późno?? końcówki bardzo podobne do Albuza esi, RSM 32%