Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Takich końcówek nie widziałem ale są ciekawe bo rsm leci od razu w dół. Może to być dobre jak wieje mocny wiatr. Ja mam standardowe które mają 7otworów ale wyżej i leją do tyłu. Też są ok. Jedno co co podpowiem to nie próbuj lać rsmu w silny wiatr. Jak zobaczysz że rozpyla grube krople na mniejsze to radze nie ryzykować bo można nieźle nabroić. Jak masz jakieś pytania to chętnie pomogę bo co roku kilka samochodów rozlewam w różnych warunkach i wiem co i jak, kiedy lać a kiedy zrezygnować. Jest kilka zasad które trzeba przestrzegać, potem to już do saletry nie wrócisz jak ja :)

Opublikowano

petro kiedy wjeżdżasz z pierwszą dawką RSM? Cos kojarzę, że chyba nie śpieszysz sie i mniej więcej po jakim czasie lejesz drugą dawkę? Druga dawka pewnie niedługo po zabiegu skracania?

Opublikowano

Witajcie

Parę lat temu kupiłem RSM + S z firmy Unibaltic ze Szczecina (sprzedali się azotom) i powiem że to był najlepszy RSM jaki w życiu stosowałem, z tego co mi opowiadał Pan Damian (pozdrowienia) to mieszali zwykły RSM 32 z płynną siarką, którą mieli z rafinerii niemieckich z odsiarczania paliwa a skład tego był jak pamiętam 26+6 czy jakoś tak. Na niektórych polach lałem zwykły RSM 32 z Puław, a na innych właśnie ten RSMS i powiem nie dość że rośliny wyglądały jak po powerupach to jeszcze plon był lepszy ok 0,5 tony różnicy. Szkoda tylko że teraz jest na rynku RSM+S z Puław, który w sumie to nie ma porównania z tamtym niestety. Może ktoś kiedyś powróci do mieszania 32 z płynną siarka?. Ciekaw jestem czy oprócz RSM+S z Puław jest też dostępny inny??? , osobiście nie trafiłem na takowy niestety. Jak ktoś ma taką informację to proszę się podzielić.

Pozdrawiam

ostatnio przypadkiem czytałem o rsmS 20 i 6 ale nie przywiązywałem do tego uwagi bo rozglądałem się za rozlewaczami wybrałem albuz-a esi mam nadzieję że to dobry wybór,jestem ciekawy czy z tej firmy zgadzają się wydatki cieczy według tabeli ?

Opublikowano

petro kiedy wjeżdżasz z pierwszą dawką RSM? Cos kojarzę, że chyba nie śpieszysz sie i mniej więcej po jakim czasie lejesz drugą dawkę? Druga dawka pewnie niedługo po zabiegu skracania?

W marcu, pewnie pod koniec 1wsza dawka. Ogólnie daję jak dobrze podeschnie. Druga dawka po skracaniu i tutaj też spokojnie jak podrośnie gdzieś na drugim kolanku, aby pszenica nie była w kolano bo przypaleń za dużo. Trzecią na kłos jak otwiera się pochwa liściowa. Razem około 200kg N.

Opublikowano

Ok dzięki za odp. Czyli nie jesteś zwolennikiem wjeżdżania w pole jeszcze podczas nocnych przymrozków. Nie wiem czy wytrzymam do końca marca :D Granule sypałem w ostatnie noce z przymrozkami, jak się udało, by kolein jak najmniej narobić

Opublikowano (edytowane)

Kolego morze trochę informacji jakie końcówki do rozlewania posiadasz jaki rsm chcesz rozlewać 32% 28% czy jakiś inny .

Edytowane przez piotrdd
Opublikowano (edytowane)

To tak tu marz tabele wydatku cieczy do wydatku dobierasz sobie kryzę prędkość i ciśnienie wiec wejdz sobie na stronę www.nawozyplynne.pl wejdź w rsm i tam masz tabele wydatków. chodź 300l to wielka przesada w jednej dawce poco aż taka dawka ja bym ją podzielił na 2 * 150l to pod pszenice czy coś innego.

Edytowane przez piotrdd
Opublikowano

Rzepaku nie uprawiam wiec nie wie wiem ale kolega leciał w tamtym roku Saletrosan za tydzień rsm puzniej jeszcze raz rsm i rzepak że tak powiem miał palce lizać

Opublikowano (edytowane)

a już nimi lałem 1 nierównomiernie leją 2 pienią rsm szczególnie przy wysokim ciśnieniu 3 spaliłem sobie 10 arów pszenicy dawką 200l/ha jak zaczynałem (pszenica na drugi dzień zrobiła się bura liście miały poważne przypalenia i tam już rewelacji nie było gdzie lałem stabenem 7 otworowym Do ManiakUrsus link http://agro-technika.pl/archiwa/zalety-i-wady-rsm/ 300l/ha kryza 1,5 ciśnienie 3 bar prędkość 6 km/h

Edytowane przez piotrdd