Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

70% w uprawie czyli masz 1 ha z taką stratą to składasz na pozostałe też tylko potem dostaniesz

Opublikowano (edytowane)

Spłyna wszystkie wnioski bedzie po 100 zł do ha.

w tym roku coś się nikt nie mądrzy w okolicy ze wysokich odmian qq nie płaci się siać bo.energi mało.

Edytowane przez bobienko
Opublikowano (edytowane)

U ciebie przynajmniej chodzą.u nas z samochodów nie wychodzili.No ale cała gmina pracowniikow i wójt psl to oby nasrać dla pisiorow a tak naprawdę srają nam. 

Edytowane przez bobienko
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Liczy się szkoda w uprawch % strat w gospodarstwie to jedynie czy otrzymasz z deminimis czy nie

Naćpałeś się czy głupa palisz?

Bydlarze zawsze płaczą a każdy paszy rok na przód nazbierane ma ale czym to karmić płaczą

Niestety ja nie mam tyle nazbierane i temu placze. U nas jak sie dowiedzieli ze beda placic suszowe to odrazu siano poszlo na 100zl bela.

Opublikowano

Jakby wychodzili to pewnie do następnej suszy by nie oszacowali następnym razem tylko na podstawie zdjęć satelitarnych będzie szacowanie wtedy dopiero będzie płacz

Opublikowano

Przecież wiadomo że te szacowanie to pic na wodę. U mnie w gminie ponad 1000 wniosków i kto kiedy miał te dziesiątki kilometrów przejechać , znaleźć te dziesiątki tysięcy pół i dokładnie oszacować? Amii ludzi trzeba. Nierealne

Opublikowano
13 godzin temu, marekfarmer napisał:

Widać  gminy   różnie  interpretują  przepisy  

Jedź do wojewody  jak nie masz daleko  albo  dzwoń  a jak nic nie da to do Ministerstwa 

Dzwiniłem do wojewody no i suszę w gminie iung ogłosił od 1 04 no i oni nic nie mogą zrobić bo mają wytyczne z ministerstwa.

Dzwoniłem do ministerstwa jadna odsyła do drugiej ta do innej a na końcu ta co się tym zajmuje nie odbieta tel. O i tyle się dowiedział.

Opublikowano

Ja dzis zlozylem wniosek w pszenicy i jeczmieniu po 70% mialem a reszta po 50-60% również mam krowy. Ale na to nie patrzą. Jedynie wkurzyło mnie to że trawy 50% wyliczyli gdzie tu lipa najgorsza jest. 2 godziny kwitłem bo milion działek do wypisania

Gość marekfarmer
Opublikowano
33 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Dzwiniłem do wojewody no i suszę w gminie iung ogłosił od 1 04 no i oni nic nie mogą zrobić bo mają wytyczne z ministerstwa.

Dzwoniłem do ministerstwa jadna odsyła do drugiej ta do innej a na końcu ta co się tym zajmuje nie odbieta tel. O i tyle się dowiedział.

A była ta susza u ciebie  do 1 kwietnia  w rzeczywistości  ???

Bo IUNG  jest  co  innego w pierwszym komunikacie dotyczącym  suszy pisał    http://www.susza.iung.pulawy.pl/komentarz/01/

Opublikowano
44 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

No ale co z tego? Przecież polisę masz z czym masz stale problem?

Składaj ten wniosek jak mówiłem i koniec

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Ma problem taki że  Polisa  musi być   przed  wystąpienie klęski  a u  Rolnika to jest  1 kwietnia    Musi  mieć  Polisę  z Marca  

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Pokaż mi gdzie jest napisane że polisa musi być przed wystąpieniem klęski Marek gubisz się

Polisa musi byc aktualna w okresie wystąpienia szkody i taką ma wszystko w temacie

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Kwota pomocy będzie podlegała pomniejszeniu o 50% dla producentów rolnych, którzy w dniu wystąpienia szkód w uprawach rolnych nie mieli ubezpieczonych co najmniej 50% powierzchni upraw w gospodarstwie rolnym, z wyłączeniem łąk i pastwisk.

http://www.arimr.gov.pl/susza-pomoc-kleskowa.html

A u  Rolnika   Susza  zaczęła się  1 kwietnia  czyli  Polisa z Marca  

Bo  1 kwietnia  Rolniki już  miał  szkody  spowodowane  suszą  

Opublikowano

W dniu wystąpienia szkod Marek pirdoło skoro dzień wystąpienia szkód jest okres od do czyli terminem jest ostatni dzień rozumiesz to czy nie?

To nie grad że spadł w ciągu kilku minut

Jak 1 kwietnia był terminem wystąpienia suszy to jakim terminem był 20 czerwca ? Marek no proszę Cię

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

zrozum  że u  Rolnika  dniem wystąpienia  szkody   jest  1 kwietnia  i  dlatego  nie uznali  mu  Polis  z Kwietnia  bo  zawarte  po  wystąpieniu  szkód.

Napisane jak byk  że  w dniu wystąpienia  szkody  ma być  ubezpieczenia  a od  1 kiewtnia  Rolnik miał  szkody  już  wedle protokołu  

A w wytycznych  dla  komisji  z MRIRW  nie ma ani słowa  aby  pisać  datę  od  do  

Opublikowano

Możecie się kłucić, a to i tak urzędnik zadecyduje, co jest prawdą. Zinterpretują po swojemu.

Ja w trawach wiem ile mam strat, ale wg komisji, która była w sąsiedniej wiosce, gdzie mam dzierżawy, jest max 50%.  Tam tyle było. U mnie 80-90% nawet. 

Opublikowano
4 godziny temu, staszek131415 napisał:

Naćpałeś się czy głupa palisz?

Możesz wytłumaczyć , a nie idiotycznie pytać ?

Opublikowano
30 minut temu, przezuwaczka napisał:

Samo to, że tu piszemy i szukamy info, jest dowodem na inteligencje. Urzędnicy częściej wiedzą mniej niż my. Nie obrażajmy się nawzajem skoro to media i urzędy sieją zamęt.

Dokładnie przez tą armię darmozjadów wnioski niepotrzebni do wojewody idą teraz się skapnęlii część już ma złozone bo nie musiały iść do wojewody

2 godziny temu, marekfarmer napisał:

zrozum  że u  Rolnika  dniem wystąpienia  szkody   jest  1 kwietnia  i  dlatego  nie uznali  mu  Polis  z Kwietnia  bo  zawarte  po  wystąpieniu  szkód.

Napisane jak byk  że  w dniu wystąpienia  szkody  ma być  ubezpieczenia  a od  1 kiewtnia  Rolnik miał  szkody  już  wedle protokołu  

A w wytycznych  dla  komisji  z MRIRW  nie ma ani słowa  aby  pisać  datę  od  do  

Skoro datą wystąpienia szkody okres od do to ostatni dzień liczy się tak jak i 1 a szkód nie mogło być bo zboża nie były jeszcze zasiane wniosek należy złożyć a potem można ewentualnie się odwołać

Gość marekfarmer
Opublikowano
3 godziny temu, staszek131415 napisał:

Skoro datą wystąpienia szkody okres od do to ostatni dzień liczy się tak jak i 1 a szkód nie mogło być bo zboża nie były jeszcze zasiane wniosek należy złożyć a potem można ewentualnie się odwołać

W rozporządzeniu niema ani  słowa  o okresie  od  do   jest  tylko  że  w dniu  wystąpienia klęski ma być  ubezpieczone  i tyle  w temacie.   A jak urzędnicy  będą  to  wdrażać   w życie  to  inna  historia 

5 godzin temu, AndrzejMTZ napisał:

A który minister by się pracą w polu brudził?

Znam  takiego  byłego  Ministra  który    w polu   pracował  i w żniwa  widzę  że  ciągnikami  jeździ