Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no fakt. musze jeszcze dokladnie przemyslec czy to by sie oplacalo bo przez ostatni rok u nas z budzetem cienko, ostatnio sprzedalismy 3 jalowki wysokocielne a kasa od razu byla przeznaczona na paliwo na zniwa, sznurek i inne duperele :)

Opublikowano

Siatka przy hodowli to zły wybór. Wujek ułożył pryzmę przy zagrodzie słomy, a gdy bydło wyszło- rozwaliło wszystkie baloty przy ziemi. Ale jeśli niema możliwości na uszkodzenie to czemu nie ale lepiej pomyśleć dwa razy :)

Opublikowano

Sznurek jest tak zaciśnięty przynajmniej przy sipmie u mnie że nic nie może go uszkodzić. W tych prasach jest o tyle dobre rozwiązanie że jest wiązanie pojedynczym sznurkiem i nawet jeśli pęknie w jednym miejscu to balot nadal będzie miał odpowiedni krztałt. Też miałem prasować słomę siatką ale po widoku pryzmy u wujka odechciało się oszczędności gdyż rozwalona słoma jest tylko na gnój bo szybko jej nie zużyjesz zwłaszcza latem i jesienią. I w tym roku pozostanę jednak przy sznurku zwłaszcza, że jest wiązanie na dwa sznurki to też idzie szybko prawie jak siatką

Opublikowano

ja sie tym raczej nie przejmuje bo u mnie nic nie uszkodzi bel, juz tyle lat trzymam bele sianokiszonki bez zadnego ogrodzenia i nic mi ich nie uszkodzilo a co dopiero bele slomy.

Opublikowano

U mnie w z279/1 klapa otwiera się przy bardzo małym zbiciu balota. Jaka jest tego przyczyna? Manometr pokazuje wyższe ciśnienie, niż jest w rzeczywistości. Jak to wszystko wyregulować?

Opublikowano (edytowane)

to nie jest wina pompy tylko prasy która nie ma zamków komory i jak trakror ma słabą pompę to przy końcu utwiera komore

co ty p********z w clasiku i w farmię są takie same wymiary bel 120 na 120 tylko w clasiku nie ma zamków komory a w farmię są zamki komory

Hamuj trochę z językiem

Edytowane przez krolikNH
Opublikowano

jak te sipmy sprawują się na standardowych kołach 11,2/80/15,3 czy gdyby założyć 12,5/80 to by już nie wystarczyło? przecież te 400/16 są tylko ze 6-7cm szersze od tych 12,5

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Monikakep1
      Część 
      Zielona w temacie jestem więc zapytam wprost osoby znając ów sprzęt. 
      Trafiła mi się stara prasa SIMPA Z-263 za czasów PRL-u    Pracowała na 6 a potem na 3ha ziemi tylko dla siebie  nie zarobkowo- jedyny właściciel.  Podpytałam w okolic i potwierdzili, że  nie jeździł nią na zarobki a gospodarstwo likwiduje bo dzieci nie chcą.  Sprzętu też od niego nie chcę ludzie w okolicy bo tu mają nowe maszyny i wstyd tym wyjechać na 200ha ziemi. 
      Dwa lata temu gość wymienił wszystkie łożyska na nowe ma fakturę i  stare łożyska w skrzyni  po wymianie.  Likwiduje gospodarstwo  a maszyny oddaje na złom lub jak ktoś chce to sprzedaje. Części maszyn już pociął .
      Chcę za nią 1200zł  lub tnie na złom -  na moją decyzje poczeka do piątku.   Cena dość niska ale jeszcze ma belki 150x150 po niej  sprasowane z tamtego roku ale też robił wysokie 100x150. 
      Uruchomił wszystko się kręci  podnosi otwiera zamyka bez kłopotu. Sam powiedział że gwarantuje że wszytko jest w pełni sprawne, że nie naciąga ludzi, że nawet jak trzeba  to można ją przetestować bo on nie chce mieć kłopotów ,ze kogoś oszukał a jest sezona na presowanie.  
      Jedyna jej wada o której wspomniał  do wałki gumowe.  Jeden jest prawie bez gumy tylko skorupa drugi ma ale też zniszczona.  Przyznał,  że nie przy sianie i słomie  wciskała trochę do środka potem gdy sziano doszło do pasów i one stawiały mały opór to się zapycha w gardle i uruchamia się sprzęgło na podajniku palców bo zapchana. ( tak to nazwał ) bo wałki nie wciskały już do środka siana ale się ślizgało na nich. .Twierdzi że tylko wałki nie chcą wepchnąć do środka i wystarczy je  zrobić. 
      Maszyna jak dla mnie jest oki . Oki bo jest prosta na tyle że  sama jestem w stanie zrobić drobne naprawy jak łożyska, łańcuchy  bez serwisu.
      Co możecie mi doradzić czy kwota 1200 za to cudo PRL-u warto dać i czy da się naprawić takie wałki 
      Cena 1200zł to niewiele ale to na tyle prosta maszyna że tu nie ma się co psuć.  W tej kwocie dostarczy mi ją do domu. 
      Prosze o rady opinie sugestie . dziekuje Poniżej foto wałków.

• Przez Dawid1100
      Witam jaka może być przyczyna nie kręcącego się balota sipma z263 pasowa
    • Gość
      Przez Gość
      Klapa nie otwiera się do końca brakuje jakieś 20 cm ,na początku unosi się szybko potem coraz wolniej 
    • Gość
      Przez Gość
      Jaki może być powód ,
      Klapa nie unosi się do końca brakuje jakieś 20cm , na początku unosi się szybko potem coraz wolniej a jak się jej pomoże to uniesie do końca?
    • Przez Filip12345
      Witam. Chciałbym się zapytać czy belarka sipma będzie chodzić bez tych wideł. Bo poprostu są rozjechane z jednej strony i te pierścienie. Raz że kupa kasy to kosztuje a dwa że niema tego od ręki. Jakbym to złożył bez tego to powinno chodzić a nie będize się siano zapychać? Kiszonek nie będę robił tylko siano i słoma. Sezon by pochodziło.
  • Dodaj nową pozycję...
v