Krystian6830 Opublikowano 18 Maja 2018 Opublikowano 18 Maja 2018 (edytowane) Mam ph ok. 4 i ponieważ nigdy nie było badane a ostatnio powiedziałem tacie żeby zbadał i takie jest . Powinienem posypać od luja kredy czy trochę mniej dobrego wapmagu ? Oczywiście po żniwach. Edytowane 18 Maja 2018 przez Krystian6830
przemo89 Opublikowano 18 Maja 2018 Opublikowano 18 Maja 2018 (edytowane) "dobrego" wapmagu dobry żart Na takei ph to sypnij ze 1,5 tony tlenkowego i 3 tony kredy i za rok znowu 4 tony kredy. A i tak się pewnie jeszcze będzie trzeba w kolejnym roku dodać coś. Edytowane 18 Maja 2018 przez przemo89
suzuki18l Opublikowano 18 Maja 2018 Opublikowano 18 Maja 2018 (edytowane) daj 3 t tlenkowego, na drugi rok 3t węglanowego, a w kolejnych latach jak by coś nie tak było to wtedy podratowuj wapmagami, ale tego też min 400-500 kg/ha, ja kupiłem takie pole od sąsiada, nigdy nic specjalnego się nie rodziło, u mnie też najpierw pszenica potem jęczmień mimo naworzenia, nic nie chciało rosnąć, takimi tylko smugami,kl. III-IV nie badałem bo podejrzewałem o co może chodzić, dałem w zeszłym roku po żniwach 3 tony tlenkowego, i już jest super na polu , po tych żniwach chce poprawić może nie 3 ale 2 na pewno tony węglanowego , Edytowane 18 Maja 2018 przez suzuki18l
lazik11441 Opublikowano 18 Maja 2018 Opublikowano 18 Maja 2018 3 tony tlenkowego? nie szkoda materi organicznej? tymbardziej jak nie wiemy jaka to gleba. tlenkowe to tylko na glebach ciezkich. bo ba slabszych tlenkowe nam wszystko materie zniszczy i co z tego że ph będzie ok jak reszta do niczego. po mojemu daj jakieś wenglanowe z 3 tony, wymieszaj z glebą a do tego przedsiewnie jakiś wapń odżywczy i tak z 3- lata i powinno pomóc.
Krystian6830 Opublikowano 18 Maja 2018 Autor Opublikowano 18 Maja 2018 Dobrze ze wspomniales o tych slabych glebach bo u mnie to 5 i 6 klasa To pewnie w gre wchodzi tylko te wenglanowe nie ?
lazik11441 Opublikowano 18 Maja 2018 Opublikowano 18 Maja 2018 tylko wenglan, dzialanie pozniejsze ale bezpieczniejsze :)
Krystian6830 Opublikowano 18 Maja 2018 Autor Opublikowano 18 Maja 2018 A jakbym posypał 5 ton kredy na ha ? To stałoby się coś zlego ? Dużo by podniosło ph ?
jackil Opublikowano 22 Maja 2018 Opublikowano 22 Maja 2018 Piszecie takie rzeczy, że włos się na głowie jeży, że tacy ludzie jeszcze potrafią coś uprawiać - chyba fartem Żadne 5 ton kredy, żadne 3 tony tlenkowego szkoda gotówki i zniszczysz sobie glebę. Prawdziwe tlenkowe to przy 0,5 tony na hektarze robi furorę, a przy 5 tonach uuuu to pewnie takie tlenkowe, że "syp pan 5 ton i nic nie będzie" I pewnie tlenkowe luzem kupił Pierwsze co badanie gleby, nie samo ph ale i fosfor potas i magnez, Brak magnezu to kreda nie działa i trzeba dawać magnezowe. Jakie zalecenia wapnowania? Przy robieniu badań poproś o to w stacji chemicznej lepiej "stracić" kilkadziesiąt zł niż kilka set lub kilka tysięcy na bezsensowne wapnowanie
lazik11441 Opublikowano 22 Maja 2018 Opublikowano 22 Maja 2018 37 minut temu, jackil napisał: Piszecie takie rzeczy, że włos się na głowie jeży, że tacy ludzie jeszcze potrafią coś uprawiać - chyba fartem Żadne 5 ton kredy, żadne 3 tony tlenkowego szkoda gotówki i zniszczysz sobie glebę. Prawdziwe tlenkowe to przy 0,5 tony na hektarze robi furorę, a przy 5 tonach uuuu to pewnie takie tlenkowe, że "syp pan 5 ton i nic nie będzie" I pewnie tlenkowe luzem kupił Pierwsze co badanie gleby, nie samo ph ale i fosfor potas i magnez, Brak magnezu to kreda nie działa i trzeba dawać magnezowe. Jakie zalecenia wapnowania? Przy robieniu badań poproś o to w stacji chemicznej lepiej "stracić" kilkadziesiąt zł niż kilka set lub kilka tysięcy na bezsensowne wapnowanie otóż to
nikolas29 Opublikowano 17 Marca Opublikowano 17 Marca Czy wapno granulowane w big bag to samo co kreda stawna? Chce odkwasic wodę w stawie i zastanawiam się czy to samo
Rekomendowane odpowiedzi
Deutz-Fahr Agrotron 106
Jeczmień ozimy