Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
tak, ze kazdy chce miec jak na zachchodzie a mentalnosc pozostala nam wschodnia....ludzie robia po 3plony w roku wiadomo ktos jest na vacie to i nawozy tez tak kupuje faktury 5lat do tylu.... czyli zasobnosc srednia gleby plus ilosc kupionego nawozu plus SRO napewno na fakture bo trza odliczyc VAT wyjdzie 3czy 4krotne prznawozenie.....plus paliwo Worki kartony siatka folia itp.... ktos cos chce zgoda. ale niech sam bedzie w porzadku.
Opublikowano

Czyli jak dobrze mu idzie , to nie ma prawa żądać więcej i lepiej i to nie tylko dla siebie ?

Opublikowano
A co Ty mi sugerujesz? Pieprzysz od rzeczy, ja jak kupuje to VAT muszę dopłacić i dopiero mi go zwrócą, a ja jak sprzedaje to nikt tego vatu mi nie chce dopłacić. Więc nie pieprz głupot. A że Ty może kupujesz na VAT 5 lat do tyłu to nie znaczy, że każdy tak robi.
Opublikowano

zetorki12 napisał:

Czyli jak dobrze mu idzie , to nie ma prawa żądać więcej i lepiej i to nie tylko dla siebie ?

Nie warto z kimś takim jak "polomaksi" dyskutować, bo tak jak wcześniej napisałem. Nie ma poglądu co zrobić żeby mi było lepiej, tylko co zrobić żeby komuś było gorzej. Kto Ci człowieku broni sprzątać i 5 plonów w roku, no kto? Albo nie masz pojęcia o czym piszesz albo jesteś krzykaczem i tyle

Opublikowano
szczepanito nie pisze do ciebie wulgaryzmow tylko normalnie wiec zachowajmy jakis poziom. chyba ze twoj poziom to ten ze spotkania panow z wiceministrem z Kosciezyna gdzie dobrze ze ludzie go nie pobili popluli i nie ulinczowali. ja sam nie jestem na vacie wiec o co pijesz? a pytania mialem konkretne wiec sie do nich odnies po ludzku.
Opublikowano

polomaksi napisał:

nie jestesmy na podlozu moralnym tylko czysto technicznym ...wg.ciebie to co napisalem jest ok?

A co mają worki i kartony do tego? Jak sprzedaje na fakturę to i kupuje na fakturę. W czym problem? A ktoś mi coś zwrócił jak przyoralem 65ton marchwi i 25 ton pietruszki bo było mokro i nie można było z pola wydobyć? Weź pomyśl zanim coś napiszesz

Opublikowano

To tzw szukanie haków . Zaraz z jakimś dziadkiem z wermachtu ktoś wyskoczy .:D

Opublikowano

polomaksi napisał:

szczepanito nie pisze do ciebie wulgaryzmow tylko normalnie wiec zachowajmy jakis poziom. chyba ze twoj poziom to ten ze spotkania panow z wiceministrem z Kosciezyna gdzie dobrze ze ludzie go nie pobili popluli i nie ulinczowali. ja sam nie jestem na vacie wiec o co pijesz? a pytania mialem konkretne wiec sie do nich odnies po ludzku.

Ja nie robię tak jak napisałeś, więc te pretensje kieruj do kogoś innego.

Opublikowano
ale to jest ryzyko jak w kazdej innej branzy...no to skoro ty tak nie robisz to oki. ale mysle bardzo duze grobo ludzi tak robi co do wawy na protest pojada robi....a malo tego znam takich i co?
Opublikowano
A co do ludzi z Kościerzyna, przyjęli ministra tak jak on ich przyjął. Na spotkaniu w Łęczycy to co mówił to było plucie ludziom w twarz. Ale u nas i tak było kulturalnie.
Polomaksi. Jeśli Tobie odpowiada obecna sytuacja to w jakim celu wchodzisz na taki temat?
Opublikowano
no wez przestan to jest kultura tak? no sory....a z tymi kartonami itp to nie udawaj greka jak ktos mial pekina z doplat na 15ton a wziol na 45to chyba cos nie pec jest hm?
nie jestem za tym ze protest jeat zly. jestem za tym ze ludzie sa sami nie w porzadku a wymagaja
Opublikowano
Tak nie powinny wyglądać spotkania z ministrem ale zasłużył sobie i tyle. Takie moje zdanie. Nie znam tematu, nie wypowiadam się. Ja takich wałków nie robię, nie do mnie pretensje.
Ja nie mogę brać odpowiedzialności za całe rolnictwo. Jeśli o to Ci chodzi.
Opublikowano

oki nie mam nic do ciebie. widze tylko ze jestes mocno zaangazowany. z tad moja ciekawosc. odnies sie do tego co o vacie doplatach pisalem ....bo wg. mnie to nie jest fajne

Opublikowano
10 minut temu, polomaksi napisał:

no wez przestan to jest kultura tak? no sory....a z tymi kartonami itp to nie udawaj greka jak ktos mial pekina z doplat na 15ton a wziol na 45to chyba cos nie pec jest hm?
nie jestem za tym ze protest jeat zly. jestem za tym ze ludzie sa sami nie w porzadku a wymagaja

Kolego , takich spraw też powinni pilnować rządzący , tworząc prawo i przepisy tak , aby do takich patologii nie dochodziło , a jak już dojdzie to ukarać tak przykładnie , żeby drugi wiedział że się nie opłaci . Właśnie tak u nas wszystko się robi . Wprowadza się wszystko, aby było , a później jakoś to będzie .

Opublikowano
Dopłatę bierzesz raz, do plonu głównego, a jest jasna definicja co to znaczy. A tylko od Ciebie zależy co później z tym polem zrobisz. Jestem zaangażowany bo chuj mnie strzela jak widzę podejście rządzących. Od końca lutego jeżdżę na spotkania, dawaliśmy postulaty. Podawaliśmy swoje maile, nr telefonów. Zero odpowiedzi, głupiego maila, głupiego telefonu. Przez tyle czasu. To jest kultura?! A na spotkaniach odpowiedzi na każdy inny temat tylko nie na ten, którego dotyczyło pytanie. I oczywiście co to oni nie zrobili. Niby przyjeżdżali słuchać problemów a na początku jest wykład ile to oni dobrego na wsi zrobili, jak pomogli przez socjal itp. Człowieku, krew się gotuje normalnie.
Opublikowano
no to fakt..... zadzacy maja i mieli nas w 4literach. oki. teraz tak flaga uni zjezdzona traktorami we Wroblewie i po Powiatem. rozumiem przez to ze kazda z tych osob nie chce brac tych doplat zwrotow sapardow prowu mlodych farmerow. malo tego chce oddac to siano co juz dostala ?ale wg. ciebie 3krotny plon z jednego pola nie powoduje nadprodukcji. bo wg. mnie wielka. malo tego pekin na jesien z pola80gr kazdy uuuu jaka chujnia...po trzymaniu w chlodniu 1zl rarytas.... wloch byl po2zl glowka ale nie bo nieszlo sie z takim dogadac bo on na cene czeka a teraz dramat...z pyra nie raz tak bylo przypomne lata 2010 2013 2015 ....jak to teraz widzicie....hm?
Opublikowano

Popieram ! Trzeba coś w końcu z tym zrobić. Dajmy przykład uboju rytualnego. Dlaczego wszyscy biorą pod uwagę szanownych obrońców praw zwierząt ale NIKT nie zapyta o zdanie rolnika/hodowcę ? To jest u w naszym kraju najgorsze. Wszyscy mogę się wypowiadać, wprowadzać co chwilę nowe zaostrzenia, wymogi itp. ale nikt nie zapyta przeciętnego rolnika od którego to wszystko się zaczyna. Kogo obchodzi to, że dla jednych jest to główne źródło utrzymania ? Głównie nawet interes rodziny przekazywany z ojca na syna. Tak zdaję sobie sprawę z tego, że zwierzęta są źle traktowane , mamy do czynienia z wieloma sytuacjami kiedy to dochodzi do brutalnych czynów. Jednak obserwując dzisiejszy postęp technologi widać, że w nowoczesnych budynkach inwentarskich zwierzęta mają naprawdę dobre i godne warunki bytowania.Wszystko jest na wysokim poziomie.

Nie potrafię zrozumieć logiki w tym przypadku obrońców praw zwierząt. Czym oni się kierowali wymyślając to wszystko?

Opublikowano
Polomaksi. Ja akurat kapustnych nie robię, ale uwierz mi, że nie było by problemu z niczym żeby zatrzymać chociaż połowę tego importu co jest teraz. Skanalop. To jest właśnie problem, ale wg mnie to lobby innych państw, typu Dania, Niemcy oddzialowuja na obrońców praw zwierząt, żeby u nas to zlikwidować bo wtedy oni będą mieli kase
Polomaksi, ale przecież te dotacje skądś się biorą? Nie biorą się z powietrza. Każdy mówi Unia dała, ale unia nie wyczarowała tych pieniędzy
Opublikowano

@Szczepanitoo Nie potrafię tego zrozumieć zupełnie. Co oni właściwie mają do powiedzenia skoro tak właściwie nic nie robią, nie prowadzą swojej działalności nawet. Totalne zero.. Wprowadzają swoje absurdalne idee i są brani przez państwo, rząd pod uwagę 

TOTALNA PORAŻKA ZE STRONY NASZEGO PAŃSTWA

Opublikowano
Na jednym ze spotkań w luznej rozmowie na pytanie dlaczego chcą wprowadzić zakaz uboju rytualnego, polityk powiedzial, że wysoko postawiona osoba w partii jest miłośnikiem zwierząt. Ale wg mnie za tym stoi co innego. Tak jak napisałem wcześniej.
Opublikowano
oczywiscie ze ochrona rynku powinna byc zachowana. przyklad Czechy.... dalej nie potrzeba szukac ubuj rytualny jak futerka....niech ekolodzy nie mieszaja sie do spraw ktore ich nie dotycza choc osobiacie nie cieszy mnie widok zakrwawionego byka ...wole strzal w leb lub prad. choc skoro rynek tego wymaga ok. ale chcialbym jasno powiedziec my jako rolnicy nie placimy do uni nic fizycznie co mogli bysmy w jakis sposob udokumentowac. my tylko bierzemy ot co... jak miasto ma popierac rolnika skoro on przez 40lat skladeku zaplaci tyle skladwk na emeryture co on przez 5lat? a swiadczenie takie samo? no ile ktos dostal rachunku twoja skladka to 25tys. na unie? nikt !a brac kazdy chce niestety... moja propozycja jest taka. niech zad wprowadzi 25%procentowy podatek od zywnosci sprowadzonej. maja ku temu narzedzia. wyatarczy podatek obrotowy dla sieci wprowadzic.. ale nie w postulatach my to my sio my tamto. skoro my to to powiedzmy tym tukom jak maja to zrobic'
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Szczepanitoo napisał:

Polomaksi. Ja akurat kapustnych nie robię, ale uwierz mi, że nie było by problemu z niczym żeby zatrzymać chociaż połowę tego importu co jest teraz. Skanalop. To jest właśnie problem, ale wg mnie to lobby innych państw, typu Dania, Niemcy oddzialowuja na obrońców praw zwierząt, żeby u nas to zlikwidować bo wtedy oni będą mieli kase
Polomaksi, ale przecież te dotacje skądś się biorą? Nie biorą się z powietrza. Każdy mówi Unia dała, ale unia nie wyczarowała tych pieniędzy

kazdy madrzejszy od malpy wie ze nie mozna ot tak zatrzymac importu.sa umowy handlowe,itd. to jedno a drugie po to nas tam brali zeby miec z nas pozytek i tylko malo rozgarniety czlowiek mysli ze unia bedzie ciagle dawac i dawac.fikacie na rzad ,i ten i wszystkie poprzednie nie za wiele mogly zrobic bo polska to  nie niemcy czy francja.co my mamy? francja atom,niemcy najlepsza gospodarke w europie a my fige i nadodatek polacy sa wiecznie niezadowoleni i im malo. jak cos sie oplaca to tak robia zeby to sp***dolic.jak cos placi to do zesrania produkcja,zero mozgu,jeszcze troche ipatrzec jak sie mleko zatka to wtedy beda latac z widlami durnie bo narazie to krowa w  lazience stoi i ogrodek zaorany  zeby siano bylo. szkoda ze nikt tu nie spojrzy z perspektywy na to wszyko,u nas klniecie na import i przez to  iskie ceny a na zachodzie to eldorado ??? ano nie i tez na nas klan bo kto np. zawalil im rynek np transportowy czy zanizanie stawek pracowniczych.meble np. ida na zachod praktycznie wszyskie  a tam metka ze zrobil n iemiec czy francuz i tez kurwuja polakow.w jednej dziedzinie oni nas w innej my ich tak sie to kreci ,roznica tylko w jakich proporcjach.ale najwieksza roznica jest taka ze tam jak cos wywalcza to sie ciesza i pilnuja tego tu jest ciagle malo i malo i dlatego madrzy ludzie musza takich trzymac w ryzach

jak sie czyta idiotyzmy o wprowadzeniu podatku 25 od importowanej zywnosci to rece opadaja.przeciez naet idiota wie ze nie mozna tego zrobic bo sa umowy miedzynarodowe a jakby ktos to zrobil to inne panstwa wprowadza cla na towary co z tego karaju wychodza i jest druga korea. jak takie inteigenty pojada na protest i beda miec takie postulaty to tak bedzie ubaw po pachy

Edytowane przez szmergiel
doozeni