Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

błądzisz chłopcze, zwykłe przekładnie kątowe, tarcze też jak w lejku, jedyna zaleta to większy zbiornik

oczywiście zrobisz jak uważasz, ale po roku użytkowania będziesz przeklinał tą siewkę i żałował że nie posłuchałeś kolegów z forum którzy namawiali na kopię rotiny

Opublikowano (edytowane)

No ale do langrena możesz nie mieć wcale hydrauliki zewnętrznej w ciągniku, po odpięciu siłownika i sprężyny i sterujesz dzwigniami jak w starym lejku, jeśli to takie ważne dla ciebie.

Edytowane przez Skoczek1994
Opublikowano
7 godzin temu, izydor6280 napisał:

błądzisz chłopcze, zwykłe przekładnie kątowe, tarcze też jak w lejku, jedyna zaleta to większy zbiornik

oczywiście zrobisz jak uważasz, ale po roku użytkowania będziesz przeklinał tą siewkę i żałował że nie posłuchałeś kolegów z forum którzy namawiali na kopię rotiny

To jaki byś proponował? Langrena? 

Opublikowano (edytowane)

zrobisz jak zechcesz, ale jak widzisz każdy doradza Ci kopię rotiny, czyli langren czy też bliźniaczy altro

popatrzysz w galerii czy YT i też zobaczysz że w tej cenie to bardzo  dobra opcja

Edytowane przez izydor6280
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, izydor6280 napisał:

zrobisz jak zechcesz, ale tu na forum każdy chwali kopie rotiny, czuli altro i langren, nieco drożej woprol, jeśli ktoś ma większy budżet warto patrzeć na kopię kuhn/rauch, czyli jarmet/promar

Przeciez moge kupic za 20tys ale nie oplaca mi sie na te 10ha. Tylko wszystko mnie ogranicza do tej pierdzielonej hydrauliki musze miec otwierane reczne. 

tutaj jest promar cena ta samo co za agromax. Myslisz ze lepszy ? https://www.olx.pl/oferta/rozsiewacz-nawozu-nawozow-promar-600-800-l-hydraulicznie-zamykany-1000-CID757-IDtf4QP.html#7edb83e9a3

Edytowane przez MlodyRolikOn
Opublikowano

Nie bierz tych z trzema osobnymi kątowymi przekładniami- jest to rozwiązanie do d*py. Do tego mieszadło obracające się tak szybko jak talerze... To już lepiej starego kosa kupić jak to. Opduść wszystkie Janpole i Strumyki, z polskiego rzemiosła to Altro, Langren lub inny z jednoelementową przekładnią

Opublikowano (edytowane)

No dobra niech będzie ten langren Ale doradzcie jeszcze w jednej kwesti. Wybrać tego lejka cena jakieś 2.5 czy tego rs600 cena 4 tyś. Będzie jakaś różnica? Tak samo jest jednozsypowy A tylko 100l różnicy. Big bagow i tak nie wsype bo nie mam czym.

Edytowane przez MlodyRolikOn
Opublikowano
2 minuty temu, kNalk napisał:

Do lejka weźmiesz nadstawkę i masz tyle samo także to już zależy od ciebie.

W sumie to zadzwonię zapytam się czy na miejscu nie zrobią tego ręcznego otwierania. Tabele pewnie jakaś dają wie ktoś może czy się sprawdza czy trzeba praktykować? 

Opublikowano
19 minut temu, MlodyRolikOn napisał:

No dobra niech będzie ten langren Ale doradzcie jeszcze w jednej kwesti. Wybrać tego lejka cena jakieś 2.5 czy tego rs600 cena 4 tyś. Będzie jakaś różnica? Tak samo jest jednozsypowy A tylko 100l różnicy. Big bagow i tak nie wsype bo nie mam czym.

Plastikowy lejek jest wyższy od metalowego 600 litrowego- mi przy C330 z otwartą tylną szybą nie byłoby możliwości maksymalnego go podniesienia. Do tego worki też musisz wyżej tachać- weź to pod uwagę. A demontaż hydrauliki to odkręcenie dwóch nakrętek- naprawdę sobie z tym nie poradzisz?

Opublikowano
1 minutę temu, MF675ursus napisał:

Plastikowy lejek jest wyższy od metalowego 600 litrowego- mi przy C330 z otwartą tylną szybą nie byłoby możliwości maksymalnego go podniesienia. Do tego worki też musisz wyżej tachać- weź to pod uwagę. A demontaż hydrauliki to odkręcenie dwóch nakrętek- naprawdę sobie z tym nie poradzisz?

Z demontażem dam sobie radę poprostu pytam ponieważ 1.5tys w kieszeni. A tego lejka 500 nie kupi się w ocynku? 

Opublikowano

Kombinujesz jak koń pod górkę. Dziurę regulujesz przetyczką, rączkami zamykasz i otwierasz. A jak tak bardzo boisz się techniki i chcesz zaoszczędzić to zakup to KLIK, jak się postarasz to nawet w ocynku znajdziesz ;)

Opublikowano

Nie wiem coś Ty boisz się tej hydrauliki,ja mam tak jak pisałem promara 600 i w c360 lata aż miło,hydraulika pracuję bezbłędnie,i na peweno nie brał bym agro max-a lakier tragedia,łopatki małe,przekładnie różnie z nimi bywa,sam wyboru dokonywałem jak Ty,i tak jak mówią chłopaki,langren altro,choć ja wziołem promara złotki,bo objechałem teren,i dwuch ma już pare ładnych lat i na 30ha drugi na 18ha.nic się z nim nie dzieje,przekładnie odzielne ale starosielskiego,lakier proszkowy,łopatki kwasówka,

a oglądałem janpole i metaltechnik,niby podobna konstrukcja ale chyba tależe już nie kwas,napewno śruby zwxkły ocynk ja mam z kwasówki w promarze,swoj mam za krótko aby oceniać,są też kwestie które nie podobają mi się np słaby uszczelniać mieszadła ,fakt 5 zł i wymieniony,ale jednak mogli inaczej to zrobić.a tak czas pokarze,nie ma co oczekiwać cudów za 3500tysia,ale pracuje sie miło ma tą chwile w porównaniu do starego amazona którego miałem na gładkich talerzach i żeby rzucić 12m musiałem gaz na max,choć fakt konstrukcja nie dobita.

Opublikowano
weź kup sobie langrena zwykłego nie lejowego mam jego odpowiednik czyli oryginalna rotine jest ok lejowego nie bierz bo po co tak wysoko sypać a tak masz fajnie nisko a pola może ci kiedyś dojść j wtedy się przyda ja jak kupowałem moją rotine to obrabialem wszystkiego 5ha obecnie 17 i po przesiadce z lejka nawet jak odpadną mi dzierżawy a ten się rozleci to napewno do jednotarczowki nie wrócę
i tutaj wszyscy ci dobrze radzą z tą hydraulika żeby wsiąść a puki traktora nie ogarniesz to poprostu odpiac silownik i siejesz normalnie naprawisz hydraulike zakładasz słownik i gotowe ile to pół godziny roboty?
Opublikowano

jeden siłownik i tak będzie w standardzie, więc nie musi nic dobierać czy dopłacać

lejek może i niewiele mniejszy, ale za takie $$ z pewnością bym nie kupił

przy 600/800 l masz możliwość dołożenia nadstawy 200 lub 400 litrowej

co prawda cena dużo wyższa, ale myślę że taka siewka zostanie z Tobą przynajmniej 10 lat

Opublikowano
6 godzin temu, Mari82 napisał:

Nie wiem coś Ty boisz się tej hydrauliki,ja mam tak jak pisałem promara 600 i w c360 lata aż miło,hydraulika pracuję bezbłędnie,i na peweno nie brał bym agro max-a lakier tragedia,łopatki małe,przekładnie różnie z nimi bywa,sam wyboru dokonywałem jak Ty,i tak jak mówią chłopaki,langren altro,choć ja wziołem promara złotki,bo objechałem teren,i dwuch ma już pare ładnych lat i na 30ha drugi na 18ha.nic się z nim nie dzieje,przekładnie odzielne ale starosielskiego,lakier proszkowy,łopatki kwasówka,

a oglądałem janpole i metaltechnik,niby podobna konstrukcja ale chyba tależe już nie kwas,napewno śruby zwxkły ocynk ja mam z kwasówki w promarze,swoj mam za krótko aby oceniać,są też kwestie które nie podobają mi się np słaby uszczelniać mieszadła ,fakt 5 zł i wymieniony,ale jednak mogli inaczej to zrobić.a tak czas pokarze,nie ma co oczekiwać cudów za 3500tysia,ale pracuje sie miło ma tą chwile w porównaniu do starego amazona którego miałem na gładkich talerzach i żeby rzucić 12m musiałem gaz na max,choć fakt konstrukcja nie dobita.

Słuchaj hydrauliki się nie boję Ale mam zje***ą i nic nie zrobię zaje***e jest wszystko. Nie wydaje na to narazie pieniędzy bo mam ważniejsze wydatki w domu. 

Opublikowano

jak masz hydraulike zepsutą to jak go chcesz podnieść? :D

Opublikowano
8 godzin temu, asharot napisał:

10h pola i nie masz wywrotu do przyczepy ?

Nie mam zwalamy ręcznie. 3 chłopów na przyczepie 10 minut i zwalone. Zanim ukosi next zbiornik to zrzucone.