przełącznik 12/24
Sprawdź przełącznik 12/24 na AgroTesty.pl
Ursus 1224 Dane techniczne
Ursus 1224 Turbo Dane techniczne
-
Podobna zawartość
-
Przez Bartek72511
Witam panowie.Mam taki problem bo szukamy ciągnika i trafiliśmy na fajny egzemplarz, ogólnie zadbany tylko nie działa ten przełącznik żółw zając i facet mówił że to jakiś moduł się zepsuł i go omineli i wyprowadzili jakiś przycisk. Jest to skrzynia 32x32. I nie wiemy czy jest sens takie cos oglądać czy lepiej dać spokój z nim? Model to 3090.
-
Przez jarekvip99
W lato nie bylo tego problemu natomiast teraz przy temp 15 stopni na dworze i podczas orki na szerokosc 160 cm temp wody idzie na pierwsza kreske ponad 80 stopni nie wiem ile tam jest temp i tak mniej wiecej trzyma. wody nie wyrzuca nigdzie olej czysty itp. gdy ciagnik ma lzej np przy oraniu poprzeczniakow cofaniu itp bo plug zagonowy to temp spada na 80 stopni. termostat jest chlodnica nie najgorsza. niedawno byl zmieniany pasek od napedu wentylatora chlodnicy bo tamten pekl moze ten za slabo naciagniety jest? wczesniej nie bylo takich problemow a teraz jakby mial robic w 30 stopniach to nie wiem czy by wytrzymal. teraz gdybym go zgasil przy takiej temp silnika to nie wiem czy wody by po chwili nie wyrzucil. nigdy nie byl przegrzany. jaka temp wasze podobne ciagniki trzymaja w ciezkiej pracy? z agregatem uprawowo siewnym 2 tygodnie temu tez nie bylo takich problemow. dodam ze przedni naped slabo ciagnie moze przez to tez ma ciezej troche
-
Przez locke
Witam.Z racji że nieraz pojawia się problem z przełącznikami napięcia 12/24V w dużych Ursusach i innych maszynach,postanowiłem przedstawić jego budowę i zasadę działania,tak aby każdy po przeczytaniu mógł bez obawy zabrać się za przegląd bądź naprawę swojego przełącznika.
Może na wstępie parę słów o nim i po co on jest?
Przełącznik napięcia 12/24V (według pegerowców "zwora") jest to urządzenie służące do rozruchu 24V i korzystania z instalacji 12V w ciągniku.W momencie naciśnięcia startera,prąd płynący przez uzwojenie cewki elektromagnesu powoduje wciągnięcie rdzenia i zwarcie styków i następuje połączenie akumulatorów szeregowo i uruchomienie rozrusznika. Tak to mniej więcej działa.
Jeżeli wasz przełącznik wygląda podobnie jak ten to oczywiście nie będzie działał.
W celu naprawy należy wymontować go po ówczesnym zrobieniu zdjęć przewodów.Ale nie martwmy się,na odwrocie pokrywy jest przecież czytelny schemat,każdy w miarę ogarnięty powinien sobie poradzić
Po wymontowaniu bierzemy go w bezpieczne miejsce w celu spokojniej naprawy.
Czyścimy szczotką z pyłu i kurzu tak aby jakoś schludnie wyglądał i w czystości się pracowało.
Widzimy teraz złącza i na rogach cztery śrubki które trzeba odkręcić,więc do dzieła
Po odkręceniu ukazuje się na takie coś:
Widzimy tam znowu cztery śrubki ale teraz z nakrętkami,więc je też odkręcamy.
Po odkręceniu odchylamy elektromagnes od styków i wyjmujemy małą sprężynę tylko jej nie zgubić! Dobrze by było aby w celu ułatwienia pracy odlutować sobie przewody cewki.
Po odlutowaniu bierzemy płaski śrubokręt,odkręcamy wszystko to co się da.Ale pamiętać jak złożyć.
Bierzemy teraz drobnoziarnisty papier ścierny i po kolei czyścimy wszystko.Ma to się świecić jak na zdjęciach albo nawet lepiej!
Na koniec możemy prysnąć trochę szpraju do styków ale nigdy WD 40! To jest smar! Nie do elektryki! Specjalny szpraj możemy kupić już za 18zł
Bardzo dobry.Polecam.
Po wyczyszczeniu wszystkiego z śniedzi,kurzu,piasku składamy z powrotem. Należy nadmienić że trzeba również skontrolować czy oba miejsca styków złączają się równocześnie.Jeżeli nie,trzeba przeprowadzić regulacje na plastikowych śrubkach i będzie git.
Montujemy naszego pacjenta do pojazdu przy czym należy również należy zwrócić uwagę na wiązkę przewodów.Jeżeli są w dobrym stanie to montujemy jeżeli nie to tniemy,ściągamy izolacje,cynujemy,skręcamy.Trzeba również wyczyścić oczka grubych przewodów w celu zmniejszenia rezystancji na złączach spowodowaną zaśniedziałych powierzchni styków.Należy o tym pamiętać!
LEPIEJ NIŻ NA ZDJĘCIU POWYŻEJ!
Mamy już złożone wszystko to należy sprawdzić działanie naszej pracy.
I to cała filozofia naprawy przełącznika 12/24V.
Pytania,wnioski,sugestie mile widziane
Edit:
Kolego, pozwoliłem sobie edytować tytuł tematu, ponieważ Twój był nieco mylący. Wynikało z niego, że jest tu opis wykonania takiego przełącznika we własnym zakresie.
-
Przez voldemort
Witam.
Mam takie pytanko. Ostatnio rozsypała mi się stacyjka od ursusa 1224 (rozruch za pomocą kluczyka - podobnie jak w 255/3512) i problem polega na tym że w sklepie z częściami zaśpiewali mi za taką 200zł i chciałbym się dowiedzieć czy to jest to samo co w mf 255/ ursus 3512 gdyż ta jest o wiele tańsza, a nigdzie w internecie nie mogę takiej znaleźć są tylko te z 4 położeniami kluczyka (włączanie świateł kluczykiem)
Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
Przez lajkzxc
Witam. Ostatnim czasem zauważyłem że ursus 1634 stracił ,że tak powiem trochę na werwie. Iść idzie ale jednak to to nie co było wcześniej. Trochę bardziej mułowaty sie zrobił. Podłączyłem manometr aby sprawdzić ciśnienie doładowania i na postoju po dobrej przygazówce wskazówka ledwie się bujnie. Próbowałem puścić go na drogę, trójka i but to tak przy rozpędzaniu do 0,2, może 0,3 bara wskazówka podskoczyła. Jako takiego dymienia nie obserwuję, z odpalaniem zero problemu. Co to może być? Turbo, Korektor dawki? Odłączałem korektor dawki, ten wężyk to brak zmian. NIe chce bez potrzeby zmieniać turbiny jezeli jest ok. Pozdrawiam i prosze o opinie. Jakie ciśnienia uzyskujecie w swoich szóstkach?
-

Rekomendowane odpowiedzi
Problem ze wzmacniaczem ursus 1014
Ursus C-360-3P & Biardzki 600/12