-
Podobna zawartość
-
Przez Patryk94
Witam
Nie wiedziałem gdzie napisać wiec pisze tu.
Wiec pisze do doświadczonych o porady jak powiekszyc gospodarstwo mam pewne plany ale chcialbym sie poradzic jak powiekszyc małe ok 7 ha gospodarstwo + 8 ha dzierżaw (9 krów mieszańców o średniej wydajności 15 l + 5 jałówek mlecznych i 3 mięsne ) do rozmiarów takiego 35-45 ha gospodarstwa i produkcja oczywiście mleczna 30-40 krów dojnych + młodzież . ?? Piszcie swoje porady informacje .
A więc tak kończe za rok szkołe pisze mature . Dalsze plany to ukończenie kursu rolniczego przez 1,5 roku a dalsze przejęcie gospodarstwa i jego rozwój nie mówie ze od razu do takich rozmiarów.
A wiec po przejęciu jesli udało by sie to środki z młodego rolnika + PROW no i wiem ze nie obedzie sie bez kredytów . I otoż tu pytania do doświadczonych w co je najpierw zainwestowac ?? Mysłałem zeby wziaśc duzy kredyt i kupic jakies 15 ha ziemi(15-20 tys/ha) i sasiad juz starszy wiec jak by sie udało swoje 8 ha by mi przepisał czyli juz byłoby ok 35 ha jeśli by wszystko dobrze poszło na to potrzeba by ok 225-300 tys zł do tego potrzeba by dokupic jakis 10-15 jałowek x 7 tys to wychodzi 70-105 tys w przyszłości trzeba by postawic obore bo w aktualnej nie pomieściłbym wiecej niz 16 krów wiec tutaj bym skorzystał z PROW-u . A na samym końcu wymiana sprzetu + ulepszenie go w nowocześniejsze maszyny lub wzięcie wyższego kredytu i od razu jego wymiana . Więc Kwota kredytu musiała by wynieści ok 550 tys . na okres 10-15 lat . Co myslicie o tych planach ?? Możliwe jest ich wykonanie ??
Prosze nie pisać głupich komentarzy ponieważ sprawe traktuje poważnie.
-
Przez Ferdek07
proszę o informację jeśli ktoś szerzej coś działał w takim temacie, konkretnie interesuje mnie otworzenie własnej działalności usługo rolnicze w szeroko pojetym zakresie, a więc parasa zwijająca, orka koszenie, usługi transportowe, chciałbym skożystać z programu na utworzenie własnej działalności
http://www.fil.lublin.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=726&Itemid=141
czy przeszło by coś takiego, zrobił bym urzyczenie ciągnika i prasy, dołączył bym do tego usługi transportowe, za 40 tys chciałbym kupić przyczepę wywprtkę i pług do odśnieżania, oraz owijarkę, czy taka działalność mogła by zaistnieć z tego programu?
-
Przez mattheoo
witam wszystkich sprzedałem mojego starego bizona Z 56 ponieważ stwierdziłem że musze mieć inny kombajn na mój areał . wraca sie z prośbą do wszystkich ktorzy mogli by mi doradzić jaki teraz kombajn zakupić. chciałbym miec coś teraz lepszego zastanawiałem się nad kombajnami typu class dominator wiem że może byc to nie najlepszy pomysł ale chciałbym aby mój nowy kombajn był zachodni i aby nie było do niego problemu z częsciami doradzcie mi jakies marki panowie błagam pozdrawiam
-
Przez Desper
Witam wszystkich
Nosze się z zamiarem zakupu sieczkarni na usługi. Sieczkarnia miała by skosic w sezonie około 150 hektarów kukurydzy. Maszyna powinna byc wyposazona w kemper i koniecznie napęd na wszystkie koła.Kwota jaka mam do wydania to ok 150 tysięcy. Wazne zeby maszyna była oszczedna w spalaniu. Prosiłbym o konkretne odpowiedzi. Dziękuje i pozdrawiam
-
Przez Gulo125
Witam!
Interesuje mnie zakup nowej prasy rolującej. Glównym jej przeznaczenie mają być usługi w słomie i kiszonce. Główne marki które mnie interesują to JohnDeere, McHale, Lely i ewentualnie Claas i teraz mam kilka pytań:
Jaka prasa najlepsza na usługi walcowa, pasowa czy moze łańcuchowa?
Jaką firmę polecacie?
Jaka prasa jest najlżejsza na traktor? Posiadam 100 KM JD
Jakie są ceny tych pras(nowych)?
-

Rekomendowane odpowiedzi
Specjalista ds. doświadczeń warzyw gruntowych