-
Podobna zawartość
-
Przez pablo321
Witam.
Dziś dostałem z mleczarni kartkę, że tydzień temu wykryto u mnie wodę 25% (!) i za ten miesiąc mają zapłacić mi tylko połowę ceny czyli na chleb może mi nie starczyć. Od razu dodam, że nie dolewam ani jednego litra wody i nie mam dojarki przewodowej, ani automatu do mycia. Od dłuższego czasu oddaje stałą ilość mleka +/- 10l. Na mleczarce jak i zbiorniku sprawdzam temperaturę i jest ok. Mam bydło pod oceną i wiem co jest grane. Mocznik był przy wysoki ale bez tragedii, dostają mieszankę minerałowo-wapniową plus wysłodki buraczane, siano i sianokiszonkę i śrutę zbożową. W naszej mleczarni kierowcy też kombinują ile się da, ale się pilnuje i jak trzeba reaguje mimo to i tam czasem klasy nie zgadzają się w 100% ale to już specyfikacja mleczarni i nie tylko u mnie.. W szybkim obliczeniu wychodzi na to że dolane jest w granicach 100l więc to nie możliwe ze względu na krowy czy też na temperaturę zbiornika tylko coś przekombinowane.
Proszę o doradę. Jutro jadę do mleczarni i sprawę będę próbował wyjaśniać.
-
Przez MF_5410
Witam, od jakiego czasu mam problem z wysokim tłuszczem w mleku - w próbach wychodzi powyżej 6 a ostatnio nawet 9.8%. Przyjeżdżają do mnie żywieniowcy i też nie wiedzą od czego taki wzrost tłuszczu.Czy może ktoś też może miał z czymś takim do czynienia? Czy to może być ketoza..?
-
Przez marconi965
Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
-
Przez afily
Witam, podczas dojenia przez przypadek podłączyłem krowę z antybiotykiem, na około 15 sekund i zdążyłem założyć dojarke na dwa wymiona. Czy takie coś spowoduje jakieś konsekwencje, wyjdzie w probach?
25 sztuk dojnych, wszystko do tego samego zbiornika, ok. 700l dziennie
Mogę dodać, że mleko odjeżdża za godzinę jak to pisze więc trochę słaba sytuacja...
-

Rekomendowane odpowiedzi
Chłodnia do mleka nie działa?
Byczek Ho x lm