Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mam jakoś mega wydajnych krów ale dzieki wielkie będę testował ten miesiąc. Może robię tez błąd ze pierwsze jedzenie z rana to kiszonka z kukurydzy?

Opublikowano (edytowane)

Stado nie jest pod ocena. Bialko 3.2% podaje konxentraty wyrownawcze oraz drozdze oraz kocentrt bialkowy 38% krowy w roznych fazach laktacji. Parę sztuk przed zasuszeniem  parę po wycieleniu. Dodam ze jeszcze w styczniu tluszcz byl na poziomie 4.1 i przyszla wiadomosc o obnizce ceny od jednostki tluszczu i od tamtej pory jest jak jest mozliwe ze mleczarnia cos kreci?

Edytowane przez Pacias94
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez pablo321
      Witam.
      Dziś dostałem z mleczarni kartkę, że tydzień temu wykryto u mnie wodę 25% (!) i za ten miesiąc mają zapłacić mi tylko połowę ceny czyli na chleb może mi nie starczyć. Od razu dodam, że nie dolewam ani jednego litra wody i nie mam dojarki przewodowej, ani automatu do mycia. Od dłuższego czasu oddaje stałą ilość mleka +/- 10l. Na mleczarce jak i zbiorniku sprawdzam temperaturę i jest ok. Mam bydło pod oceną i wiem co jest grane. Mocznik był przy wysoki ale bez tragedii, dostają mieszankę minerałowo-wapniową plus wysłodki buraczane, siano i sianokiszonkę i śrutę zbożową. W naszej mleczarni kierowcy też kombinują ile się da, ale się pilnuje i jak trzeba reaguje mimo to i tam czasem klasy nie zgadzają się w 100% ale to już specyfikacja mleczarni i nie tylko u mnie.. W szybkim obliczeniu wychodzi na to że dolane jest w granicach 100l więc to nie możliwe ze względu na krowy czy też na temperaturę zbiornika tylko coś przekombinowane.
      Proszę o doradę. Jutro jadę do mleczarni i sprawę będę próbował wyjaśniać.
    • Przez MF_5410
      Witam, od jakiego czasu mam problem z wysokim tłuszczem w mleku - w próbach wychodzi powyżej 6 a ostatnio nawet 9.8%. Przyjeżdżają do mnie żywieniowcy i też  nie wiedzą od  czego taki wzrost tłuszczu.Czy może ktoś też może miał z czymś takim do czynienia? Czy to może być ketoza..?
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez afily
      Witam, podczas dojenia przez przypadek podłączyłem krowę z antybiotykiem, na około 15 sekund i zdążyłem założyć dojarke na dwa wymiona. Czy takie coś spowoduje jakieś konsekwencje, wyjdzie w probach? 
      25 sztuk dojnych, wszystko do tego samego zbiornika, ok. 700l dziennie
      Mogę dodać, że mleko odjeżdża za godzinę jak to pisze więc trochę słaba sytuacja...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v