Problem z zacieleniem jałówki 100% LM
-
Podobna zawartość
-
Przez avatarzaq12wsx
Witam.
Mam takie pytanie jakiej rasy kupić jałówki mięsne aby je chować na sprzedaż jaka cena itp. Jak je chować jakie składniki dostarczać z paszą. Dlaczego jałówki a nie byki ponieważ ja pracuje a mama już ma swoje lata a wiadomo jak to z bykami wygląda a jałówki spokojniejsze troche. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
-
Przez gobi12
Witam.
Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).
Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.
Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.
Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.
Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.
Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).
Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.
Tel. 86 274 50 89
Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.
-
Przez Mistrzu2
Witam mam problem z zacieleniem krowy ruje występują regularnie i normalnie. Inseminator próbował już dwa razy i gówno co zrobił nadal powtarza. To co niepokojące zauważyłem to nigdy po skończonej RUI nie pojawiała się krew ani po dwóch ani po trzech dniach. U innych sztuk bez względu na to czy weszła ciąża czy nie zawsze po 2 dniach była krew a tu nic sucho. Czy w tym jest gdzieś problem? Czy próbować własnym bykiem?
Niestety na moim rynku jest niedobór inseminatorów i ten co jest "biznesmen" przyjeżdża do mnie kiedy mu wygodniej nawet po 4 godzinach od wystąpienia RUI właściwej, a nie na konkretną godzinę zawartą w instrukcji, czyli po min 8 -10 H
Zawsze stosowałem się według tych instrukcji
http://www.ams.zdrowemiasto.pl/czytaj/007.html
http://www.ams.zdrowemiasto.pl/czytaj/002.html
Może ktoś poleci dobrego inseminatora co prawidłowo zbadałby moją krowę i ewentualnie zacielił za raz. Jestem z okolic Bielska Podlaskiego.
Dlaczego po 2 dniach po RUI u krowy nie krwi?
-
Przez CeZaRy29269
Witam. Mam zamiar kupić 8-10 sztuk cieliczek odchować , po 1,3-1,5 roku zinsyminować poczekać aż się ocielą i sprzedać osobno cielaki a jałówki sprzedam jak będą mieć 25 mies i kupic następne i tak dalej pytanie czy takie coś sie opłaca jako dodatkowy dochód ?
-

Rekomendowane odpowiedzi
Noże w prasie variant 280 rc same się chowają
Zapchany przenośnik pochyły