Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

trochę się pogubiłem czy na 2014 rok też zamówiłeś P8400 i jakie inne bo widzę iż masz doświadczenie z którego o ile jest możliwość ja skorzystam

Opublikowano

Rob, a jak wypadła Ci odmiana P9027? Faktycznie ma taki dobry stay-green? Pytam się, bo kupiłem jej sporo na kiszonkę i ziarno, a także P8523 na ziarno.

Opublikowano

W tym roku jej nie miałem. W ubiegłym 9,7 t. przy 15% , wilg. zbioru 23%. Dla porównania N86 12,6 przy 15% wilg. zbioru 27%. A24 14,6 przy 15% wilg. zbioru 29%.

Napisałbyś ile dostały te odmiany NPK, chodzi mi o czysty składnik?

Czy to na PW czy w temacie o nawożeniu qq

Opublikowano (edytowane)

Ja 9027 na ziarno na kiszonkę jednak chyba zbyt szybko zasycha. W ubiegłym roku miałem ją tylko na poletkach plon ok 12,5 przy wilg. 15%. P8523 sieję w ciemno na zaufanie. Na kiszonkę z przeznaczeniem na biogaz sieję a79, P9400, i te póżne 320-tki, oraz M23 jeśli będzie w sprzedaży.

N-120, P-60, K-60. Kukurydza 12 lat w monokulturze.

Edytowane przez Marcin91
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

Wg. Niemców ma świetny stay-green, się zobaczy, odmiany o FAO 260 kosi się wcale nie tak późno, początek października to przy dobrej pogodzie optimum. Wszystko zależy od pogody niestety.

Opublikowano

Ja 9027 na ziarno na kiszonkę jednak chyba zbyt szybko zasycha. W ubiegłym roku miałem ją tylko na poletkach plon ok 12,5 przy wilg. 15%. P8523 sieję w ciemno na zaufanie. Na kiszonkę z przeznaczeniem na biogaz sieję a79, P9400, i te póżne 320-tki, oraz M23 jeśli będzie w sprzedaży.

N-120, P-60, K-60. Kukurydza 12 lat w monokulturze.

to dość skromnie. Później przeliczę jak to będzie wyglądać u mnie.

@zdzichu124 u nas wilga siana pierwszy raz, przy 200poli i 180kg mocznika oddała 10t przy 24%(tzn. tak prognozuje, bo jednak sporo zostało za kombajnem...)

W tym roku po ricardinio przy większym nawożeniu spodziewam się jednak znacznie wyższego wyniku

Opublikowano (edytowane)

Pola były zasobne. W tym roku zwiększam nawożenie do 140 N i 80P. Potas bez zmian , dużo wraca ze słomą. Po za tym zaobserwowalem że Pioneery lepiej sprawdzają się w monokulturze. W wynikach COBORU zbiór przeprowadzany jest też w optymalnym czasie , a w praktyce często jest opóźniony i wtedy widać klasę odmian. W sezonie 2010 kosiłem usługi do końca lutego 2011 , jak pamiętacie zima przyszła wtedy już w listopadzie i to z dużymi opadami śniegu. Tylko mieszańce Pioneera wytrzymały ciężar śniegu. Po tym roku reszta członków grupy w której jestem przekonała się na własnej kieszeni co znaczą dobre nasiona. Od tej pory na cały areał zamawiamy Pioneera, w tym roku ponad 1000 ha. Również w produkcji zielonej masy na biogaz nie mają konkurencji , porównywaliśmy z wiodącymi odmianami wszystkich dobrych firm. Poza tym uzysk gazu z naszej kiszonki jest najwyższy , z wszystkich dostawców zarówno polskich jak i niemieckich.

Edytowane przez Marcin91
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano (edytowane)

Pisałem o ubiegłym sezonie , w tym średnio 9 t. Ale nie posiałem tego co zwykle tylko to co musiałem bo moje zamówienie zgubiło się w systemie. Nie wciskałbym Wam takich kitów, bo w tym roku takie plony były nierealne. Jeśli wprowadziłem kogoś w błąd to przepraszam. Forum traktuję jako formę rzetelnej wymiany doświadczeń. Zapraszam też wszystkich na zbiór poletek można mieć swój wilgotnościomierz żeby sprawdzić rzetelność i wiarygodność.

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Ja dawałem na 1 ha ok 100 kg polifoski 6 , do tego saletrzak ok 250 kg i odżywka. Ziemia klasy 4-6 i średni polon wyszedł mi 9,3 tony mokrej kukurydzy wilgotność w granicach 30% . Także nawożenie które podał kolega wyżej jest raczej przesadzone. W tym roku planuje dać 150 kg polifoski 8, saletrzaka 250kg i może mocznik w późniejszym etapie no i odżywka dolistnie.

Opublikowano

Jeżeli zakładamy plon 9 mokrej to rzeczywiście przesadzony , ale 9 ton mokrej jak w tym roku to raczej klęska tak słabych plonów nie pamietam.

no niestety nawet gorzej miałem na jednym polu , pięknie rosła jak gdzie indziej wymokła ale jak susza przyszła to zmarniała. z1,20ha wyszło aż ok. 5,5 tony suchej:(

Opublikowano

Tylko tak jak pisałem klasa ziemi 4-6 z przewagą 5. Jak dla mnie to myślę że plon zadowalający

jak na ten mokry rok to nie jest to plon zadowalający

Opublikowano

Doszło mi 8 hektarów ziemi, i po namyśle jednak zdecydowałem się tam również zasiać kukurydze. Co polecacie z tańszych odmian ? Myślałem nad czymś polskim, jednak w KWSie jest promocja na Silasa po 220 zł i nie wiem czy jej nie kupić?co jeśli nie to polecacie? Ziemia 4-5 klasa przeważnie :)

Opublikowano

Napisz jakie preferujesz FAO. Nie polecam tego SILASa, to nie jest odmiana zbyt wysoko plonujaca, jeszcze to niskie FAO, chyba, ze zalezy Ci na wczesnym zbiorze. Na pewno nie chcesz dolozyc 100 zl/h i przy tym samym naowzeniu. ochronie i pracy uzyskac wieksze plony? Wg mnie ostatnia rzecza na jakiej powinno sie oszczedzac w uprawie kukurydzy to nasiona. Wez kup na polowe chociaz jakies lepsze odmany typu Falkone, Delitop, Ricardinho, Ambrosini czy Castelli i sądze, ze nie bedziesz zalowal. ;)

Z Polskich slyszalem nie najgorsze opinie o Smolitopie, jednak jezeli mialbym juz wybierac polska odmiane na ziarno to zaryzykowalbym z nowosciami jakimi sa ROSOMAK(FAO 260) i KONKURENT(230)

Opublikowano (edytowane)

Co do FAO to najlepsze pewnie tak w granicach 240-250. Resztę areału będę miał obsiane Pionerem A79 z FAO 270. To poszukam czegoś innego bo głównie mi chodziło tego silasa czy jest sens go kupować ,ale dzięki za informacje.

Edytowane przez Bartek72511