Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja na ten rok wybrałem Ambrosini, Ricardinio (KWS) n86 (pioneer) arobase (Syngenta) i 32.58 (limagrain) i szukam jeszcze jednej odmiany na taką glebe gdzie na wiosne jest mokro zas pózniej sucho. czyli czesciowo podmokła. Moze cos doradzicie?

Spróbuj F58 u nas na takich glebach się sprawdza.

Opublikowano (edytowane)

Witam. Ja również będe siał w nowym sezonie po raz pierwszy kukurydze na ziarno (rolnośrodowiskowe a nie che siać 25 ha jęczmienia z peluszką) wiec chce zasiać 12 ha. Jestem z kuj- pom. Stanowisko to głównie klasa IIIB z czego 6 ha było nawiezionych na jesieni obornikiem, przedplonem była pszenica ozima. Interesowała by mnie kukurydza z krótkim FAO, tak aby mózna było zasiać jeszcze po niej pszenice w nie jakimś ekstremalnie opuźnionym terminie. Czy faktycznie przy krótkim FAO potencjał plonowania znacznie spada? A i jeszcze jedno pytanie, jako że posiadam opryskiwacz samojezdny to do jakiego stadium można opryskiwać kukurydze odżywkami. Zakładam że do wypuszczenia wiechy tak?

Ja mieszkam trochę bardziej na zachód i w podobnym przypadku sieje nk ravello, ma bardzo małe FAO 210 i po niej jeszcze sieje pszenicę. W zeszłym roku pszenice po kukurydzy jeszcze we wrześniu posiałem. A plonuje dobrze, nie mam zastrzeżeń, no może poza tym że 21% wilgotności jak jest podane w ulotce nie udało mi się uzyskać.

Edytowane przez RAPSCASE
Opublikowano (edytowane)

Mam jedną jednostkę wilgi (chyba), chwila, zaraz odpiszę czy to na pewno ta odmiana.

EDIT: odmiana rataj, fao 220-230, kiełkowanie 96% (luty 2013), zaprawa vitavax, jeden worek.

Edytowane przez eMWu
Opublikowano

Ja mieszkam trochę bardziej na zachód i w podobnym przypadku sieje nk ravello, ma bardzo małe FAO 210 i po niej jeszcze sieje pszenicę. W zeszłym roku pszenice po kukurydzy jeszcze we wrześniu posiałem. A plonuje dobrze, nie mam zastrzeżeń, no może poza tym że 21% wilgotności jak jest podane w ulotce nie udało mi się uzyskać.

Dzieki za odpowiedz, też własnie myślałem o nk ravello, bede musiał się zorientować który diler w okolicy ją sprzedaje. Jak plonowala?? Jeszcze jak ktoś by miał doczynienia z odmianami z podobnym FAO to proszę pisać;)

Opublikowano

Ja dwa lata temu zrezygnowałem z Ravella na korzyść Laurinio KWSu. Siałem oba razem na jednym kawałku i plon Laurinia był o 05-1 T większy. Co do Ravella to ma moim zdaniem dwie wady, po pierwsze jak jest dojrzałe to zbyt słabo trzymają się kolby i po ruszeniu przystawką potrafią polecieć na bok. druga wada, moim zdaniem większa to, że Ravello bardzo lubią dziki. W tym roku na kawałku 3,5 ha miałem zasiane 1 porcję Ravello bo zostało mi nasion z ubiegłego roku i dalej Laurinio, dziki w 80% zniszczyły Ravello, a w Laurinio straty były ok. 10%. Poza tym Ravello nie toleruje gleby słabej, na V klasie po prostu nie będzie plonu, a zdarzają mi się pasy piątki na polu z czwórką, Laurinio da mniejszy plon na piątce ale da. Dla mnie wadą Laurinia jest tylko dużo większa ilość zielonej masy i wysokość roślin. Trudniej jest taką masę wymieszać z ziemią, a od huraganu ubezpieczam z wszystkich odmian tylko Laurinio.

• Like 1
Opublikowano

To inne FAO, na inne gleby i inny poziom plonowania. Ambrosini sieje na glebach mozaikowych lżejszych od słabej IV do V , a Laurinio na mocnej IV z pasami V. Nie da się porównać tak różnych odmian z innymi wymaganiami.

Opublikowano (edytowane)

Kupujecie nasiona zaprawione mesurolem? Różnica na worku 50zł.

co myślicie o odmianie DKC3790 z Monsanto?

Ja kupiłem Ambrosini z mesurolem ślady dzików były na polu i w 4 miejscach tylko wsadził noś w ziemię i nie ruszył.Wydaje mi się że zadziałał.

Edytowane przez KRISS75
Opublikowano

Słyszał ktoś o odmianie Tessali z Causade? bo w necie zero informacji

a tylko taką odmianę mają tam gdzie chce kupić nasiona.

Mam też propozycję cen nasiona które mnie interesują.

MAS 32.F - 315 brutto

MAS 22.R-315

Tessli- 304brutto

LG 30.240 300brutto

LG 32.32 -290brutto

LG 32.58 -308netto

myślicie że dobre ceny?

Opublikowano

solek01 A gdzie to takie ceny maja, na kosmosie ??? :lol: Drogo jak cholera.!

A gdzie mają taniej? bo w innym punkcie za nasiona MAS zaprawine

Mesurolem powiedział mi 400zł gdzie koszt zaprawy to 50zł worek.

Opublikowano

Ja dwa lata temu zrezygnowałem z Ravella na korzyść Laurinio KWSu. Siałem oba razem na jednym kawałku i plon Laurinia był o 05-1 T większy. Co do Ravella to ma moim zdaniem dwie wady, po pierwsze jak jest dojrzałe to zbyt słabo trzymają się kolby i po ruszeniu przystawką potrafią polecieć na bok. druga wada, moim zdaniem większa to, że Ravello bardzo lubią dziki. W tym roku na kawałku 3,5 ha miałem zasiane 1 porcję Ravello bo zostało mi nasion z ubiegłego roku i dalej Laurinio, dziki w 80% zniszczyły Ravello, a w Laurinio straty były ok. 10%. Poza tym Ravello nie toleruje gleby słabej, na V klasie po prostu nie będzie plonu, a zdarzają mi się pasy piątki na polu z czwórką, Laurinio da mniejszy plon na piątce ale da. Dla mnie wadą Laurinia jest tylko dużo większa ilość zielonej masy i wysokość roślin. Trudniej jest taką masę wymieszać z ziemią, a od huraganu ubezpieczam z wszystkich odmian tylko Laurinio.

No tu zgodzę się z kolegą, ravello za bardzo nie toleruje zanidbań, np złego odchwaszczania czy słabszego nawożenia, a glebą pewnie podobnie, choc nie miałem okazji jej sprawdzić na glebach słabych. U mnie dzików nie ma, na szczęście.

Co możecie powiedzieć o kukurydzy Arobase z Syngenty i H32 z Pioneera??

Z tego co się orientuje to chyba oba są z przeznaczeniem na alkohol. Arobase jest dość późną odmianą, nie wiem jak by się udałą na wschodzie. O odmianach pioneera za bardzo nie mam wiedzy, zbyt trudne nazwy tych odmian nawymyślali.

Opublikowano

Słyszał ktoś o odmianie Tessali z Causade? bo w necie zero informacji

a tylko taką odmianę mają tam gdzie chce kupić nasiona.

Mam też propozycję cen nasiona które mnie interesują.

MAS 32.F - 315 brutto

MAS 22.R-315

Tessli- 304brutto

LG 30.240 300brutto

LG 32.32 -290brutto

LG 32.58 -308netto

myślicie że dobre ceny?

Ja bym ci polecił odmianę MAS 22 R . W tym roku ją siałem i jak na ten rok to całkiem nieżle dała w porównaniu do innych. W tym roku także ją zamówiłem i wyszła mnie po 320 zł i do tego trzeba doliczyć Mesurol tj. 45 zł do jednostki. Z tym że ja biorę pół na pół i mieszam. Może trochę drożej od cen podanych przez ciebie z tym że płatność na listopad 2014r .

Polecam także odmianę FISIXX 290 FAO z RAGT , oraz TIBERIO 235FAO

Opublikowano

H32 to stara odmiana, są już lepsze też na słabe ziemie, kiedyś ją siałem, a teraz zastąpiłem N86, plon wyższy i mimo że duże FAO to dojrzewa jak H32 ale jest suchsza.

Aerobase też już ma ponad 10 lat, żadna rewelacja, testowałem ją na V-VI klasie i rewelacji nie było, wtedy H32, Eco była lepsza, a teraz jak już pisałem sieję N86, P9027, a w tym roku może spróbuję nowej genetyki Pionnera. Ciężko tylko o te nowe nasiona, w listopadzie juz ich nie było, ale może mój opiekun coś na próbę załatwi.

Opublikowano

Adams53 musisz popytam rolników co sieją dużo ja w tym roku pytałem i udało mi się kupić 7 kg kukurydzy KWS Ambrosini ewentualnie mogę się z Tb zrzucić na jakąś odmiane z firmy KWS

Opublikowano (edytowane)

Dzięki Helenka12 znam rolnika co sieje kukurydze na ziarno i się go spytam czy mógłbym coś od niego kupić.On też sieje na słabej glebie kukurydze i mi właśnie taka potrzebna.Ile zapłaciłeś za te 7 kilo kukurydzy (jeśli to nie tajemnica).

Edytowane przez Adams53