Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Raczej na odwrót. Ciężka ziemia to w podsiewacz a na lekkiej odżywki. 

Ciężka ziemia to z reguły wyższe pH większe zasobności i wolniejsze wymywanie składników. Na lekkiej wszystko na odwrót 

200 Polidapu 200 saletrzaku 200 soli i 3x dolistnie

pH 4.5 zasobności niskie ziemia piach

Inni co tylko dali nawozu w podsiewacz a nie dawali odżywek to gówno mieli za przeproszeniem 

Odżywki to można odpuścić jeśli posiada się dobre ziemie o dobrym pH i wysokich zasobnosciach  

Na połowie pola nie dałem także obornika a na reszcie poszło 40 ton. Różnicy nie było. Zobaczymy w tym roku czy się coś będzie odznaczać 

20170822_190340.jpg

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

A jaka odmiana na focie bo mam takà dzierzawe I Poszlo wapno na jesieni juz drugi raz a pH stoi. Do tego pyl I zalewisko nie drenowane. I tylko kuku albo lubin I glowie Sie NAD odmiana kuku- nigdy nie sialem

Opublikowano

@damianzetor9540 Na bogato nawożenie. U nas poszło około 250 kg abs corn i jakieś 30 tyś gnojowicy lub obornika na ha. No i odżywka poszła bo ploniarka mi wyniszczyła kuku więc dałem na podratowanie. No i na jesieni 500 kg polcalcu. I jestem zadowolony z plonu.

Opublikowano

Jakbym miał lepszą ziemię to dawałbym więcej. W okolicy niektórzy dają dużo więcej nawozów niż ja a różnicy nie widać. Według mnie na słabych glebach podstawowym nawozem jest obornik lub gnojowica, które trzymają wodę, która ma największy wpływ na plon na piaszczystych ziemiach. 

Opublikowano (edytowane)

luigi 6t średnia na kawałku 4-6kl, gdyby nie dziki i silne wiatry to może oddałaby tonę więcej, 100kg polidapu w podsiewacz 200kg mocznika. Najtańsze dkc lepiej sypały

Edytowane przez Artis
Opublikowano
50 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Odmiana Vitras. 

Nawożenie jak na moje rejony to dość umiarkowane. Dają więcej niektórzy. 

A to na ziarno czy kiszonke zbierane bylo? Ja mialem plan DAC nawozenie 400 kg mocznika 200 kg polidap 250 kg soli potasowej 200 kg kizerytu stanowisko jak u ciebie albo gorzej bo bezdrenacji zasobnosc nisko mg bardzonisko a moje nawozenie na ksiazkowe 10ton ziarna

Opublikowano

@damianzetor9540 W mojej okolicy nie widziałem żeby ktoś dawał wapno i kuku na trochę lepszych ziemiach mają po 4 m na piachach średnio 2,5-3 m . Sam szukam jakiegoś rozsiewacza do wapna żeby sprawdzić czy będzie jakiś efekt. 

@Artis Jakie odmiany z dkc polecasz na piachy? Chciałem w tym roku spróbować z luigi, byłem pewny że ją kupie ale teraz już nie jestem :) u mnie była by na kiszonkę. 

Opublikowano

Polska polsce nie równa, pole piach, siane same zboża wcześniej, trochę za mało nawozu dałem do tego wiatr i dziki i taki efekt. Akurat te pole jest moim najgorszym reszta jest lepsza.

W mojej okolicy flora handluje luigi, u mnie problem był taki, że zamiast siać 4x z rzędu zboże dałem kuku przy tym plonie słabo ale nie żałuje. Dobry kolega co mi sprzedał te odmianę pokazywał mi pole gdzie sypała 11-12t 4kl w dobrej kulturze. Ogólnie rolnicy znajomi polecają ją, jak będę siał kuku to dam jej jeszcze szanse lub coś taniego sprawdzonego i nie robił kosztów drogimi nasionami :)

Opublikowano
23 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Jak tak czytam ile nawozu sypiecie to zastanawiam się jak można takie wyniki osiągnąć. W minionym roku sypałem chyba 500kg/ha a plony i tak przeciętne, albo ja jestem zbyt wymagający. Na jednej działce w monokulturze kilkanaście lat z badań ph 5,6 fosfor, potas bardzo wysoki, magnez średnio a kukurydza 3 m nie przekroczyła. Brak dostatecznej ilości deszczu w lipcu i sierpniu zrobił swoje, choć w tym minionym roku i tak była większa. 

a czego byś chciał jak wody nie było?Choćbyś sypał i tonę jak wody nie będzie to i plonu też.......akie są uroki piochów

Opublikowano
Dnia Wednesday, January 03, 2018 o 10:19, kr9292 napisał:

Jak ktoś ma ograniczony areał, czyli jak większość krowiarzy na podlasiu to chyba warto siać wysokie. Ile miałeś energii w tej 3 metrowej?

@emtec   Tak średnio, ale nie jest najgorzej. Kukurydza ma zazwyczaj od 0,80-1,05, czyli bardzo duża rozbieżność.

Jak ma trochę ponad 3m i Kolby dorodne to ok,ale jak słyszę o 4 M to wiadomo że udział ziarna w masie jest zmniejszony,pisałem już ze nie oddaje qq do analizy ,co próbka  To będzie inny wynik u kazdego gwarantuje,to jak z mlekiem,wyniki z mleczarni a z oceny stada to inne bajki .W okolicy paru oddaje próbki do laboratorium,czy są dobre czy zle to i tak nic w dawce nie zmieniają

Gdzie napisałem że moja miała 3m??Zmniejszyć obsadę jak brakuje ziemi,

Opublikowano

W tym roku w okolicy wszyscy mieli wysokie odmiany.zwłaszcza ci płacą po 1000 dzierżawy to nie będą siać qq która będzie miała 2,5-3 m

Opublikowano (edytowane)

podajcie odmiany kukurydzy na kiszonke myślę nad kukurydzom malden z MAISADOUR pisać opinie z góry dzienkuje 

Połączone.

P.S. DziĘkuję, a nie "dzienkuje"

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano
Dnia 5.01.2018 o 07:28, Thomas2135 napisał:

W tym roku zejdę do 80tyś i zobaczę czy warto. 

Do tej pory też nigdy nie wiedziałem ile wysiać, jedni podawali 80 inni 90 tyś nasion. Dopiero w tym roku natrafiłem na artykuł w którym wszystko zostało ładnie wytłumaczone. W głównej mierze chodzi o typ kolby, bo są dwa FIX i FLEX. I jak kuku ma FIX-a to sieje się ok 90 tyś na ziarno  a jak FLEX-a to tak aby było 80-83 tyś w momencie zbioru. te plus minus kilka tyś to już zależy od gleby jaką mamy.

Opublikowano

Od kilku lat sieję 90 tyś, ale w minionym roku po takim wysiewie kukurydza rosła na prawdę gęsto i nie wiem czy siewnik nie był ustawiony na 95-100 tyś. Chciałem 90 tyś i powiedział, że jest. Na wiosnę sam sprawdzę czy na pewno będzie 80 tyś w ustawieniach. 

Opublikowano (edytowane)

@damianzetor9540 Co roku dajesz wapno pod qq ?, wiosna czy jesienią ?. Ja dawałem wiosną granulat miesiąc przed siewem i zastanawiam się czy nie sypnąć wiosna, te pola co pod qq wapnowałem latem też. Co do Vitrasa średnio z niego byłem zadowolony , kolba słaba wysoki też wielce nie był . Sporo lepiej wypadała Dumka i Opcja .

Edytowane przez ThePerkins