Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ma ktoś w tym roku lub jakiekolwiek doświadczenie z qq volumixx lub kardona bo jestem ciekaw opinii na temat tych odmian
​Widzę ze zapanowala moda na rosomaka -czym tak się wyróżnia ??To może i ja zasieje.Kiedyś czytałem artykuł ze dziki wolą odmiany wcześniejsze ale nie wiem bo u nas jak dotąd problemów z nimi nie ma.

Opublikowano

Rosomak dobry, bo kolbą nie ustępuje zachodnim a cena za jednostkę dużo niższa.

Opublikowano

U nas w iharze było poletko z smolickimi odmianami w 2015r jak była susza .Był rosomak,legion,hubal i kilka innych.Najlepiej wyglądal hubal,wszędzie były normalne kolby póżniej rosomak,legion a były też takie że tylko patyki .Jak na kiszonkę to ten hubal nie jest zły ,rośnie wyższy niż rosomak.Zasiałem jedną jednostkę na próbę na ziarno,wyrósł ładnie ale rosomak ma lepsze kolby w tym roku ciągle pada.

Opublikowano

Ma ktoś w tym roku lub jakiekolwiek doświadczenie z qq volumixx lub kardona bo jestem ciekaw opinii na temat tych odmian

​Widzę ze zapanowala moda na rosomaka -czym tak się wyróżnia ??To może i ja zasieje.Kiedyś czytałem artykuł ze dziki wolą odmiany wcześniejsze ale nie wiem bo u nas jak dotąd problemów z nimi nie ma.

Na pokazach w Szepietowie kardona wyglądała na wysoką, ladną i zdrową odmiane. Możliwe ze za rok ją posieję u siebie.z tego co czytałem to w badaniach COBORU w ostatnim roku dawała najepszy plon na kiszonke. Volumix tez był tam całkiem wysoko.

Opublikowano

włąśnie volumixx już planuje siać 3 rok ale w tym roku nie odpuszczę.
​Kardona ciekawa odmiana według badań ale nie widziałem jej nigdy na żywo.
​Zdaje mi się ze polskie odmiany dobrze sobie radzą w takim roku jak ten,ale w suchym roku zachodnie nie wszystkie ale większość pokonują nasze krajowe.

Opublikowano

Raczej nie większość. Jest masa zagranicznych odmian wcale nie lepszych niż te nowe krajowe. Zachodnie są dobre, ale te z wyższej półki cenowej i to też nie ma reguły. W 2016 w lipcu i sierpniu spadło niewiele deszczu i zachodnie jakoś się nie wybiły na tle Rosomaka czy Legiona. W tym roku jak napisałem kilka postów wcześniej, zachodnie mnie rozczarowały. Trzeba szukać czegoś innego. Jakoś odmiany Saatbau u mnie słabo się sprawdzają.

Opublikowano

Ja sieje tylko nasze Polskie jestem bardzo zadowolony plon ogromny zawsze a koszt materiału siewnego i 50% niższy niż te zachodnie a i tak nie zachwycają

Opublikowano (edytowane)

Raczej nie większość. Jest masa zagranicznych odmian wcale nie lepszych niż te nowe krajowe. Zachodnie są dobre, ale te z wyższej półki cenowej i to też nie ma reguły. W 2016 w lipcu i sierpniu spadło niewiele deszczu i zachodnie jakoś się nie wybiły na tle Rosomaka czy Legiona. W tym roku jak napisałem kilka postów wcześniej, zachodnie mnie rozczarowały. Trzeba szukać czegoś innego. Jakoś odmiany Saatbau u mnie słabo się sprawdzają.

mysle tak samo

po co płacic drugie tyle za zachodni napis na worku ?

sam mam rosomaka i nie widze lepszej kolby nigdzie w około

dodam ze na wysokich badylach mi nie zalerzy tylko na ziarnie

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano (edytowane)

Lepszej kolby nie ma nigdzie???to znaczy ze co???
​różnice miedzy odmianami dość spore często są po prostu niewidoczne ,i to ze odmiana ma dużo kolbę nie oznacza ze kiszonka będzie najlepsza.
​Rosomak tu Rosamk tam,przecież  jest odmiana stara jak świat a nikt o niej nie pisze też  z dużą kolbą  chodzi mi o bosmana naszego I CENOWO wyjdzie taniej pewnie od rosomaka -po co przepłacać się zapytuje.

Edytowane przez Eliot
Opublikowano (edytowane)

pełno wysokich badylów a kolba jak 5zł

a rosomak u mnie nie wysoki z ładnymi szerokimi lisciami i kolba na kolbie

do tego sieja głupki po 100-120 tys na ha, wyglada to jak sorgo a nie jak kukurydza  :D

ja tam sieje 80 tys i jest efekt

co do odmian to nie twierdze ze rosomak jest naj naj byc moze sa równie dobre polskie odmiany i jeszcze tansze, ale nie widze sensu płacic po 500zł za worek 50 tys nasion tylko dlatego ze tam widnieje zachodni napis  ;)

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano

Można wysiać te 100-120 tyś nasion ale na kawałku gdzie jest 3 klasa i wody nigdy nie brakuje. Na af jest osoba co zachwalała siew powyżej 110 tyś  nasion na ha na piachach. Zmieniła zdanie po ścięciu w tym roku i słabym plonie ( mała kolba).

Opublikowano

pełno wysokich badylów a kolba jak 5zł

a rosomak u mnie nie wysoki z ładnymi szerokimi lisciami i kolba na kolbie

do tego sieja głupki po 100-120 tys na ha, wyglada to jak sorgo a nie jak kukurydza  :D

ja tam sieje 80 tys i jest efekt

co do odmian to nie twierdze ze rosomak jest naj naj byc moze sa równie dobre polskie odmiany i jeszcze tansze, ale nie widze sensu płacic po 500zł za worek 50 tys nasion tylko dlatego ze tam widnieje zachodni napis  ;)

Za 500 można kupić 80 tys niezłej zachodniej odmiany. Siałeś kiedyś zachodnie? Jeżeli tak to jakie?

Opublikowano

ja nie siałem ale w około sieja najrózniejsze i nie widze zeby były jakies fenomenalne, zasada jest prosta, liczą sie warunki na na polu i pogoda a odmiana ma w tym najmniejszy udział, co innego gdyby mozna było siac odmiany gmo, ale nie mozna

Opublikowano

Mylisz się, odmiana ma ogromne znaczenie. Grunt to dobrać ją do stanowiska. Jedne znoszą susze lepiej inne ochłodzenie itd. W ubiegłym roku zawiodłem się na odmianach zachodnich. Byłem tak wkurzony, że chciałem w tym roku posiać tylko polskie, żeby nie przepłacać, ojciec namawiał mnie na zachodnie, aż w koncu rzuciłem to pod nogi powiedziałem zamawiaj co chcesz i ojczulek miał rację. Rosomak kolegi, chowa się przy moim sudrixie (koszt nasion 460zł/ha), na innym polu mam sumarisa obok jakiejs polskiej i też jest kolosalna różnica w wysokości i kolbie. Nie mówię, że polskie są złe jeżeli już siać polskie na kiszonkę to tylko nowe odmiany i z fao minimum 250. 

Opublikowano

Jakbyś tego Rosomaka miał na swoim polu to byłoby lepsze porównanie a tak nie wiesz jak kolega nawozi, jakie pH itd. Rok temu na jednej działce Rosomak i Susann i Susann miała mniejszą kolbę, choć waga podobna. Muszę w tym roku też porównać a mam Danubio, Fadonna, Rosomak, Ułan i Hulk. Póki co dalej będę próbował nowe odmiany czy to polskie czy zachodnie.

Opublikowano

To prawda ale kolega nawozów i obornika też nie żałuje, także wielkich rozbierzności być nie powinno. Wiosną szybciej wystrzelił niż mój i było już prawie 0,5m różnicy chociaż siane tego samego dnia. Zresztą nie widziałem jeszcze rosomaka który by mnie zachwycił, nawet ten na wystawie w szepietowie też wyglądał blado w porównaniu do innych odmian, nawet w stosunku do polskich.

Opublikowano

Ja miałem polskie i Pioneera i teraz mam tylko Pioneera i powiem tyle że na dobre stanowiska jeśli ktoś ma odkwaszone i sypie nawóz jak trzeba to warto dołożyć do tego materiału.
Oraz z tego co widzę te co miałem teraz dziki odpuscily :) bo nimbe ze smolic maja za przysmak wybiorą do zera...

Opublikowano

Jak jeździmy kosić po ludziach to widac od razu która polska,oczywiście ma też się od gospodarza bo patałachy się zdążają i z zachodnia nie pomoże

Opublikowano (edytowane)

A może u Was patałachy jak to ktoś napisał i nie potraficie uprawiać kukurydzy i zwalacie na odmiany ze Polska i musicie kupować zachodnią po 470 zl i więcej ? A może Wasi sasziedzi przy polach liczą ze urośnie sama z siebie. Kolby jak 5 zl jestem ciekawy jak to ma wyglądać. Zapraszam do Nas pełen pokaz łącznie 3000ha w koło i zobaczycie że są gorsze jak te rodzime Nasze krajowe . Uprawiają kukurydzę typowo na ziarno na kiszonke
..Co tylko się chce. Wystarczy zadbać. Jestem przykładem na Sukces Polskich. Nimba została wycofana . Jeśli chodzi o dzikolubne tak samo San Glejt to co sam znam i widziałem

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

Jak ktoś ma VI klasę to dopiero zrozumie że odmiana ma znaczenie. Nie mówię o tym roku bo każda w tym roku wygląda dorodnie ale o takich latach w których jest susza. Kilka lat temu jak była susza na tej samej działce posiałem 3 różne odmiany i widać było różnicę ogromną w masie i kolbach. Ale mądrych ludzi co maja III klasę nic nie przekona i rosomak będzie u nich naj naj.

Opublikowano

Jak ktoś ma VI klasę to choćby stawał na uszach to i najlepsza odmiana nie pomoże. Napisz teraz proszę jakie to odmiany miałeś w czasie tej suszy i która była najlepsza.