Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piotrass napisał:

Sial ktos Stromboli? Belugi albo borelli z caussade? Zamowilem te odmiany bo przedstawiciel polecal ale chce jakies opinie od was o nich

kolego pierwsza zasada najpierw trzeba sie dowiedzieć co za odmiana później zamawiac po drugie nauczylem kupować to co chce a nie to co jest i bdb ma tym wychodze

• Like 1
Opublikowano

wcześniej siałem z saaten union tylko subito i mimo że teraz na kichę idzie surprime to nie zrezygnuje z subito,niech przyjdzie wichura to sami się przekonacie że mega wielka kukurydza nie znaczy wielka pryzma.... ktoś tu pisze o jakości że subito słabe,nie do końca się z tym zgodzę nikt nie musi przy ziemi ciąć kukurydzy,można na 40 cm kosić i jakość nie będzie odbiegać od tych "najlepszych",a jak przyjdzie rok z kryzysem na paszę to cieszy taka kukurydza 3,5 metra prawda?

Opublikowano

Ja tam nie zrezygnuje z surprime, miałem na takiej działce 1,5ha pomieszane 3 odmiany, w dwóch sekcjach subito w następnych dwóch rosomak i w kolejnych dwóch surprime. Działka mozaikowata, od piachu po lepsza ziemię i rosomak miał dwie małe kolby ale był około 70cm niższy od surprime. Natomiast subito i rosomak były na równi prawie (subito minimalnie wyższe niż rosomak). Jedyne co zauważyłem z tych 3 odmian to że surprime wygrywa prawie pod każdym względem z tych 3 odmian. Badałem pryzmę z ułana bo miałem oddzielnie zakiszona to parametry nieźle miała, wczoraj był żywieniowiec i wziął próbki z pryzmy z tych 3 odmian to wstawię zdjęcie wyników jak to wygląda.

Opublikowano

Z subito w normalnej obsadzie i na średnim stanowisu spokojnie wyjdzie kiszonka pow 33% skrobi, nie raz badalem jak wczesniej sialem wiekszosc subito i robilem 2 pryzmy. 

Rolnik 115 normalna kukurydza wyksztalca jedna zdrowa zaziarniona kolbe, jezeli masz wiecej to albo popelniasz błędy w agrotechnice albo jest to skutek np. Anomalie pogodowe

Opublikowano

U mnie suprime gdzie miało wilgoć osiagnelo  prawie 4 m i zielone do końca a gdzie było suszej to 3. Ale kolba ekstra wypełniona do końca na całym polu IVb-V kkasa i większa niż w sudrixie który rósł na IIIb.

Opublikowano

Każdy ma inna teorię , ale jak wozi się QQ to się widzi , że u nie których np na kopcu nie widać w cale ziarna a u drugich aż żółto więc wydaje mi się , że chyba ta bardziej zółta będzie lepsza. Ja na razie Na takie mozaiki z przewagą piachu stawiam na Rosomaka ale to jeszcze może ulec zmianie bo nie zamawiałem.

Opublikowano

Zależy w jakiej fazie koszona jest kukurydza. Jeśli będzie bardziej dojrzała to będzie widać więcej ziarna, a jeżeli ktoś zetnie zielona w połowie albo pod koniec sierpnia to nie ma co sie dziwić że ziarna nie widać bo jest z niego po prostu paćka jak pasztet Podlaski

Opublikowano

Miałem ostatnio zasiane odmiany CS Herkuli razem z DKC3730 wysokość do 3m kolba lepsza w DKC3730 , na drugim polu obok KWS Walterinio i SU Suprime wysokość do 3,5m ale Walterinio bardziej masywna i dużo lepsza kolba (naprawdę piękna) tylko strasznie omacnica ją sobie upodobała i wiele roślin leżało na wysokości 0,5m , suprime słaba kolba i straszna głownia na trzeciej działce była SU Surterra wysoka mocno ulistniona z ładną kolbą.Pola z mozaiką III-VI. Polecam Surterre i Walterino gdzie nie ma omacnicy nie polecam Suprime. Szwagier sieje trzy lata Kardonę i bardzo ładna nawet na słabych glebach.

Opublikowano

pewnie że możesz zrobić błędy i tak się kuku zachowa jak odmiany o kolbie typu fix posiejesz za rzadko albo będą duże braki we wschodach czy przyjdzie stres w postaci anomalii będą nawet po 4 gówniane kolby

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Piotrass napisał:

to sial ktos odmiane Stromboli CS?

Pytałem już o to jakieś dwa tygodnie temu. Ktoś odpisał że zadowolony i kupi znów. Poszukaj sobie skoro nikt inny nie miał

Edytowane przez lukaszwlkp
Opublikowano

Macie jakieś doświadczenia z odmianą 8307  w kontekście gęstości siewu? Przy korzystnych warunkach pogodowych przy zbiorze ma być 90 tys roślin, czyli trzeba ze 95 tys wysiać. Trochę dużo kurde. Zauważyłem, że wcześniejsze w ogóle wymagają większej obsady. Taka 9241 ma o 5-10 tys mniejsze wymagania, co przy większej ilości ha jednak zrobi różnicę na starcie