Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, lukaszkownacki napisał:

Użytkownicy, 

Macie jakieś zdanie jeżeli chodzi o kukurydzę ziarnową SYNGENTY - SY Pandoras? Może ktoś się podzielić jak plonowała na waszych polach? 

Widziałem na poletkach, wizualnie wd. mnie petarda

widzialem nagrania z nią i też bardzo podoba mi się. moze posieje ją w nastepnym sezonie. od nich miałem talismana do tej pory talismana i byłem z niego zadowolony

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, solek01 napisał:

ja miałem jeszcze z Ragt-u oprócz Sixxtusa jeszcze Tiberio i też dobrze wypadło, nie ważona osobno ale napewno miło zaskoczyła. W tym roku będę napewno siał coś z RAGT-u i znajomy miał 21 odmian na poletkach i sypały mu też fajnie odmiany z Caussade, ale jeszcze dokładnie nie wiem dokładnie jakie. Ma mi za jakiś czas podać co i jak.

jesteś zainteresowany farmsaatem ? bo jak coś to mogę dać ci namiary ?

Edytowane przez lassie
Opublikowano

Polecam jak co roku Vitras Koneser Jubilat  Zawisza też miałem i jeszcze porcje jakiejś wszystko z SMOLIC jak co roku . Plon z 8 ha to dwie pryzmy o wymiarach 82x8 kukurudza dała skrobie 36.6 białko poniżej 8 . Więc wynik petarda . W roku 2017 był już super plon ale tego roczny przebił wszystko w okolicy i mój prywatny .

Opublikowano

zastanawiam sie nad wyborem odmiany. kiedys siałem DKC i pionner. raz posiałem Z DKC o FAO 270 to nie chciała doschnąć. wiec teraz celuje w 240-250 Co polecacie.  pole to kl III nawozenie jakie planuje to 400 kg polifoski 6 i 300 mocznika przedsiewnie i to tyle.

Opublikowano

Ktoś pytał wcześniej o odmiany z IGP. Ja na próbę w tym roku wziąłem 2 jednostki Codigipa. Wyglądał bardzo ładnie, ale niestety nie był ważony osobno. Kolby były duże, ziarno ciężkie, więc chyba zła nie jest. Tiberio z RAGT-u też miałem. Wypadło dobrze, jak zwykle. Ta odmiana ma wybitnie ciężkie ziarno, i nawet jak kolby nie wyglądają gigantycznie, to masa plonu jest OK. Jeden kierowca łódki bardzo pilnował, żeby mu nie przeładować samochodu, ale że kosiliśmy akurat Tiberio, to nie upilnował i na wadze pokazało 43,2 t. Dobrze, że wiedział ile ma, to ominął krokodyli. Z RAGT-u miałem jeszcze Exposanta, Bardzo dobrze oddawał wodę, bo to dent. Kolby były większe niż w Tiberio, ale plon delikatnie niższy, bo ziarno lżejsze. Pokrój roślin mi się tutaj bardzo podobał, były pół metra niższe od Tiberio ( rosły obok siebie), dzięki czemu wichura ich nie pokładła. W Tiberio takich wygiętych w pałąk roślin było całkiem sporo.

Z Syngenty miałem SY Nordicstar. Rewelacja, FAO 180, a sypnęła dobre 12,5 tony z hektara. Wilgotność chyba 21%.

W następnym sezonie będzie głównie Chianti z Caussade. Kolega miał na poletkach i plon rewelacja. Znajomy zachwala też Sudora z SU. Mówił, że u niego wypadł rewelacyjnie, a jakaś odmiana z RAGT-u zaniżyła mu średnią:-) Nazwy nie pamięta:-)

Opublikowano
potrzebuje 30workow 50000jednostek flint na ziarno fao 230-250 od kilku lat sieje tylko LG i nie narzekam ale moze czas na cos innego. co polecacie? mialem kiedys jedne pole multitopa i jakiegos mas-a roznily sie bardzo ale sypaly podobnie co inne
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, lassie napisał:

jesteś zainteresowany farmsaatem ? bo jak coś to mogę dać ci namiary ?

Nie mam namiar na Farmpartnera z farmsatu, ale nasza współpraca nie ułożyła się poprawnie. Nie będę się narzucał jak, ktoś nie chce. Ma ktoś namiary na doradcę z RAGT-u na południowo wschodnią Polskę? Bo mają stronę w przebudowie i nie ma jak się do nich dodzwonić.

Edytowane przez solek01
Opublikowano
12 godzin temu, solek01 napisał:

Nie mam namiar na Farmpartnera z farmsatu, ale nasza współpraca nie ułożyła się poprawnie. Nie będę się narzucał jak, ktoś nie chce. Ma ktoś namiary na doradcę z RAGT-u na południowo wschodnią Polskę? Bo mają stronę w przebudowie i nie ma jak się do nich dodzwonić.

Zadzwoń do kuczyńskiej ,oni dużo ragtu maja w ofercie

Opublikowano (edytowane)
Dnia 29.11.2018 o 08:28, zkordalski napisał:

Polecam jak co roku Vitras Koneser Jubilat  Zawisza też miałem i jeszcze porcje jakiejś wszystko z SMOLIC jak co roku . Plon z 8 ha to dwie pryzmy o wymiarach 82x8 kukurudza dała skrobie 36.6 białko poniżej 8 . Więc wynik petarda . W roku 2017 był już super plon ale tego roczny przebił wszystko w okolicy i mój prywatny .

Przez 2 poprzednie lata siałem vitrasa i byłem zadowolony. W tym roku miałem też subito. Subito wyższe, ale vitras lepsza kolba. Ulistnienie podobne cena nasion już nie.

Edytowane przez donweter1989
Opublikowano

Ja kilka lat jeździłem w firmie co kosi qq na usługi. Tak rocznie ok 500 ha.zwoziłem

Ale to co zkodrlarski wypisuje to k**wa jakiś kosmos.

Opublikowano (edytowane)

No ja takiej nie widziałem a woziłem i elity podlaskich farmerów u których moczniku na polu jak sniegu. Sam w tym roku miałem qq co 6cio rządowa brał 5 bo zapychało sieczkarnię ale pryzma 53x13 x1,7. Niska bo linia napięcia nad pryzma.

Edytowane przez bobienko
Opublikowano (edytowane)

Wiec tak kosili u mnie na 3 zestawy 8 ha 12 godzin( john deere 6 rzędów odwóz na 3 forszmity do kukurydzy zrobione ) . Czego nie rozumiecie normalnie podaje jak jest wymiary  82x 8 dwie pryzmy  a wyskość jest bez znaczenia przecież bo folia 8 starcza od krańca  do krańca w najwyższym miejscu ma 1.5m . Moge zrobić foto .  Starcza mi to dla 100sztuk bydła .  

Nawożenie zeszłoroczne 
Obornik conajmniej 70 ton na ha polifoska 6 250 kg/ha saletra amonowa 350 kg i była dawana odżywka z stumulatorami borem i cynkiem  oprysk majster power  ph ziemi 6 klasa gleby IIIa a jedne 1.5 ha klasa V tam była tez piekna tylko potem schła szybciej .

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

U nas tak sie podaje wymiary jaka sie kupuje folie  . Tu wszystko i tak jednej grom bo metry sześcienne zawsze beda takie same skoro od krańca do krańca ale co tam nie chcecie nie wierzcie mi ...  zresztą jak większość . tu na forum jak sie poda jakies konkretne dane . Wiec napewno polecam te odmiany u mnie się sprawdzają