Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

p 8745 ok 16 ton z ha 37 %  na dobrej ziemi czarnoziem pionier prh cos tam fao 240 na ziemi piaszczystej niecale 13 ton z ha 35% wilgotnosc

reszta stoi i czeka .a polskie odmiany na ziarno jakie siejecie i jaki plon polskich ?

Opublikowano

Ja miałem lokatę lepiej sypnęła niż u brata ricardinio przy wilgotności 30-31% rosomak piękna na kiszonkę,na ziarno mniej mi się podoba choć kolba jest ale powylegała w wichury gdzie niegdzie,steffix tak jak lokata pod 13t,najgorzej glejt ale nie u mnie a u ojca,na szczęście 2ha tylko,fakt oddał 12t ale słabo z oddawaniem wilgoci ponad 35%.

Tak więc w przyszłym roku napewne z wczesnych fao zasieje mas19b w tym jak i w tamtym roku widziałem jest w niej siła,zasieje na próbę tak jak ragta stefixa w tym roku.Z polskich albo cedro który nie zawiódł mnie nigdy choć fao niskie,a napewno będzie też lokata,lub rywal reszta się zobaczy bliżej wiosny

Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.11.2017 o 13:06, staszek131415 napisał:

Akiedy sypałeś pierwszą? Jeszcze nie słyszałem by ktoś dzielił dawkę pod kukurydzę widzę że w tym roku wszystkie odmiany podobnie plonują polskie nie ustępują zachodnim

u mnie w regionie niektórzy dają drugą dawkę mocznika przy 6-8 liściu, tak ok 150kg/ha. Ja dałem pod korzeń 200kg mocznika, 200 kg soli i 200 polidapu w podsiewacz. W marcu poszło 500 kg artigranu i tuż przed siewem ok 40ton obornika. Do tego 4 dawki odżywek. (bor, cynk, fosfor, magnez, Tytanit)

Edytowane przez silny84
Opublikowano

To na bogato u cb u mnie dałem połowę tego co Ty plon 11ton na 5 klasie odżywki przy stosowaniu obornika to pieniądze w błoto moi zdaniem

Opublikowano
9 godzin temu, staszek131415 napisał:

To na bogato u cb u mnie dałem połowę tego co Ty plon 11ton na 5 klasie odżywki przy stosowaniu obornika to pieniądze w błoto moi zdaniem

A co ma odzywka do obornika, Ile ta kukurydza skorzysta z obornika danego na wiosne w dodatku przy dawce 40t?

Na ten rok 11t przy dobrym nawozeniu to slaby wynik no chyba ze ktos sieje te polskie wynalazki to moze i ma sie czym pochwalic...

Opublikowano

Mi jakoś te polskie wynalazki sypią dobrze,a sieje te i te,a znając polaka raz zasiał polską i jeszcze w niezprzyjającym roku i od razu skreśla wszystkie odmiany,a jak zachodnia nie uda sie to nic się nie stało

Widzisz mi lokata plonowała porównywalnie i lepiej niż w tym samym fao zachodnie,koledze sm hubal oddał 15,6t wilgotność 31.% a był 1,1ha na testa i to było ważone,w tamtym roku kanonier podobnie,miał też zachodnie więc mówi że super wynik,ale to temat rzeka wk mnie jak ktoś gada polskie g lub wynalazki,bo tak samo jest z zachodnimi,jednym uda się w tym roku innym na innej glebie nie

Opublikowano

Na temat odmian polskich i zachodnich wypowiadano się tu już mnóstwo razy. Nawożenie dałem takie, jak mi podpowiedziano na agrofoto i nie mówię, że było źle. Zawsze może być lepiej. Siałem też polską Redutę z Farmilkiem i naprawdę wyszło mi dużo masy na kiszonkę. Rok był sprzyjający dla kukurydzy i raczej nie było znaczenia, czy to zachodnia czy polska, oby była dopatrzona tak jak powinna była być.

Opublikowano
10 godzin temu, zetorr6441 napisał:

A co ma odzywka do obornika, Ile ta kukurydza skorzysta z obornika danego na wiosne w dodatku przy dawce 40t?

Na ten rok 11t przy dobrym nawozeniu to slaby wynik no chyba ze ktos sieje te polskie wynalazki to moze i ma sie czym pochwalic...

Obornik ma wiecej mikroelementow niż odżywki razem wzięte i nie widzę sensu dawania odżywek gdy dajemy obornik a już na pewno nie 4 razy

Opublikowano

Staszek ja stosuje odżywki w qq gdzie obornik jest stosowany obficie  i wierz mi bo zrobiłem kiedyś porównanie i odżywki dają efekt zadowalający i od tamtej pory stosuje. 

Opublikowano

ja miałem nową odmianę Monsanto DKC 3050, nasiona drogie plon 13 t wilgotność 35 % wyglądała imponująco z wyniku jestem zadowolony a na kiszonkę w większości sieję polskie odmiany w tym roku był Legion-polecam .

Opublikowano

Ja na kiszonke sieje polskie gdzie za j.s. place 170zl i jest piekna a na ziarno mialem farmezzo i szczerze to myslalem ze maks 12 ton da bo nie wygladala a wyszlo 13.75 z hektara przy 34%. Troche na kiszonke szkoda mi kasy zeby 500zl na nasiona dawac. Bo na kiszonke 90-100tys sieje a na ziarno 75tys.

Opublikowano
Cytat
  •  

Nie rozumiem jednego a mianowicie na kiszonkę posieje tańsze bo szkoda kasy , a na ziarno droższą bo co nie szkoda kasy????Dla mnie najwazniejsza jest jakość kiszonki którą będę skarmiał cały rok ,a dla was???Staszek kolejny kwiatek na tym forum,;nie widze sensu,"naprawde???Nawet jeśli w pierwszym roku dowalisz  70 ton obornika na h to ile będzie dostępne w pierwszym roku dla QQ?Na bank będą jakieś niedobory i poto są odzywki,odżywka ma nie zastąpić nawożenia a redukować niedobory-dokarmić a nie nakarmić.QQ to droga bardzo uprawa i nie stać mie na myslenie pt .jakoś się to uda, przecież dałem obornik i nawozy musi jej starczyć,bo przyjdzie rok taki jak 2015 i nie starczy.......

Opublikowano (edytowane)

70 ton obornika z czego w pierwszym roku wykorzystana jest połowa, załóżmy mniej czyli 30 t to daje nam jakieś 150 kg azotu, 90 kg fosforu, 210 kg potasu, 150 kg wapnia i 60 kg magnezu, dodatkowo 150 g boru, 120 g miedzi, 660 g manganu, 840 g cynku, 15 g molibdenu i 12 g kobaltu. Więc jeżeli pogoda bedzie w porządku i pobieranie z gleby dobre to myślę, że niedoborów mikroelementów nie będzie widać. Jak sie gdzieś machnąłem niech mnie ktoś poprawi

Edytowane przez kr9292
Opublikowano

Jakosc bedzie podobna z czego zagraniczna jakos stabilniej plonuje jezeli chodzi o kolbe tak mi sie zdaje. Ja dajac obornik i tak raz jade pozadna odzywka a tam gdzie nie bylo obornika to cynk dodatkowo osobno. I  z kiszonkowej jestem zadowolny i z  ziarnowej rowniez.  ziarna nie brakuje w kiszonce nawet kazalem wyzej ciac troche. Przy ziarnowej  tez nie mozna z azotem szalec bo potem dlugo wilgoc oddaje.

Dawal ktos tylko npk w podsiewacz i sial bezorkowo qq? Jaki nawoz w jakiej ilosci dawaliscie wtedy? Bede mial 4ha po mieszance gorzowskiej i chce potem dac roundap i zasiac, zapewne to bedzie gdzies polowa maja juz i w orke nie chce sie bawic bo ziemia w wiekszosci glina

Opublikowano
2 godziny temu, Eliot napisał:

Nie rozumiem jednego a mianowicie na kiszonkę posieje tańsze bo szkoda kasy , a na ziarno droższą bo co nie szkoda kasy????Dla mnie najwazniejsza jest jakość kiszonki którą będę skarmiał cały rok ,a dla was???Staszek kolejny kwiatek na tym forum,;nie widze sensu,"naprawde???Nawet jeśli w pierwszym roku dowalisz  70 ton obornika na h to ile będzie dostępne w pierwszym roku dla QQ?Na bank będą jakieś niedobory i poto są odzywki,odżywka ma nie zastąpić nawożenia a redukować niedobory-dokarmić a nie nakarmić.QQ to droga bardzo uprawa i nie stać mie na myslenie pt .jakoś się to uda, przecież dałem obornik i nawozy musi jej starczyć,bo przyjdzie rok taki jak 2015 i nie starczy.......

Jak przyjdzie taki rok jak 2015 to chociaż byś dawał nie wiadomo co to i tak będzie lipa. 

Opublikowano
8 godzin temu, Eliot napisał:

A stosuj sobie co i ile chcesz mikroelementy z obornika zastąpią wszystko i wcale nie trzeba dawać 70 ton za dużo mądrych książek czytasz

Opublikowano

dzięki ze doceniasz ze ktoś się dokształca,I nie zgadzam się z twierdzeniem ze jak będzie taki rok jak 2015 to nic nie pomoże,plantacje były różne ,lepsze gorsze czyli jakiś czynnik otym decydował,pisze to na przykładzie mojej okolicy.Jeśli będzie dobry i silny start początkowy,to zmaleje podatność na czynniki stresu np. susza.Piszesz ze obornik ma wszystko czyli rozumiem ze nie stosujesz nawozów sztucznych??

Opublikowano
Dnia 15.11.2017 o 11:57, ChiquitaB napisał:

Jakosc bedzie podobna z czego zagraniczna jakos stabilniej plonuje jezeli chodzi o kolbe tak mi sie zdaje. Ja dajac obornik i tak raz jade pozadna odzywka a tam gdzie nie bylo obornika to cynk dodatkowo osobno. I  z kiszonkowej jestem zadowolny i z  ziarnowej rowniez.  ziarna nie brakuje w kiszonce nawet kazalem wyzej ciac troche. Przy ziarnowej  tez nie mozna z azotem szalec bo potem dlugo wilgoc oddaje.

Dawal ktos tylko npk w podsiewacz i sial bezorkowo qq? Jaki nawoz w jakiej ilosci dawaliscie wtedy? Bede mial 4ha po mieszance gorzowskiej i chce potem dac roundap i zasiac, zapewne to bedzie gdzies polowa maja juz i w orke nie chce sie bawic bo ziemia w wiekszosci glina

jakosc podobna nie rozsmieszaj mnie i wielu ktorzy znaja sie na temacie  a dawales kiedys do zbadania z kazdej odmiany kiszonke to polecam ci tak zrobic i wtedy pogadamy .Ja ci powiem jedno rocnica miedzy polska odmiana nie wazne jaka ale mega wychwalana a pewna odmiana z pioonera w tym roku 18% skrobi to sobie pomysl jaka byla roznica w ploniowaniu ziarna zeby wyszla taka roznica w skrobi .

Opublikowano

jesli chodzi o wyniki podawane tez tak uwazam .Ale ja sam lapalem kazda odmiane i badane w federacji tazke sam za to placilem dlatego celowo nie pisze odmian bo dlaczego ja placa ponad 300zl zawszystko mam sie teraz dzielic doswiadczeniami i gadanie kukurydza ta czy inna taka sama jest najsmieszniejsze bo przy identycznym nawozeniu wszystkich pol sa takie roznice ze 200zl na jednostce jest niczym jesli jedna ma energie 0.85jpm a druga 1.05 jpm

Opublikowano

Masz rację ale aby te wyniki uznać za miarodajne należałoby je prowadzić przez kilka kolejnych lat