Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja  miałem w tym roku od maisadour na ziarno i oddała 13t z ha.  Robiłem materiał ostatnio na dniach kukurydzy i zobaczcie jak te odmiany się sprawują. W filmie jest podane, która odmiana jak plonowała. Ponieważ na miejscu odbywał się zbiór i ważenie qq z poletek. 

https://www.youtube.com/watch?v=Y6GD5G2VhQE

Opublikowano

Wczoraj omloty QQ, wyniki: to cozasiane na kiszonkę ale z nadmiaru masy zostało do omlotu -Hubal/opoka trochę ponad 12t/ha, wilg. 32.8%, ziemia 5-6klasa, gleba zaniedbana po poprzedniku. Kukurydza siana docelowo na ziarno: KWS Figaro 16,1t/ha wilgotność 34%, gleba mozaika 4-6 kl. LG52.58 14,9t/ha wilgotność 36%, gleba ta sama, nawożenie tez. Obornik bydlęcy pod korzeń i pełne nawożenie NPK bilansowanie pod 12t. Mocznik 350kg/ha w 1 dawce pod korzeń.

Opublikowano

Ja  miałem w tym roku od maisadour na ziarno i oddała 13t z ha.  Robiłem materiał ostatnio na dniach kukurydzy i zobaczcie jak te odmiany się sprawują. W filmie jest podane, która odmiana jak plonowała. Ponieważ na miejscu odbywał się zbiór i ważenie qq z poletek. 

https://www.youtube.com/watch?v=Y6GD5G2VhQE

Ten rok jest nie odpowiednim dla testów. W 2015 trzeba patrzeć wyniki i to z pól które nawiedziła ekstremalna susza.

Na pokazy wiadomo pole odszykowane jak trzeba, pH, nawozy, termin siewu, ochrona może i odżywki. 

14t mokrej mam z pola gdzie zazwyczaj wrony zawracają, żyto nie rośnie, gołe place wypaleniska częściowo zasiedlone jedynie przymiotnem kanadyjskim. A w tym roku kukurydza jak las. (tam mam 14t mokrej bo to pole zacząłem pierwsze kosić z nadzieją że na takim wypalenisku będzie suchsza, inny pól jeszcze nie ruszałem więc kto wie jaki tam rekord się pojawi)

Zresztą byłem na pokazach odmian kukurydzy w 3 lokalizacjach w mojej okolicy. I co, wszystkie odmiany takie same, wysokie dorodne. Jedynie okresem wegetacji się różniły ale tylko te z pokazów w październiku. Bo we wrześniu wszystkie jednakowo soczysto zielone.

Opublikowano
Dnia 13.10.2017 o 07:44, HRSMOLICE napisał:

Masz zdjęcia swojej kukurydzy? Pochwal się nimi i zdobądź fajne nagrody. Szczegóły pod poniższym linkiem:

https://www.facebook.com/BIGAGROpl/photos/a.980481965404578.1073741828.974166972702744/1479482992171137/?type=3&theater

Zapraszamy!

[sharedmedia=gallery:images:707435]

dziś ostatni dzień konkursu, a więc ostatnia szansa na narody w konkursie. zapraszamy!

Opublikowano (edytowane)
Dnia 22.10.2017 o 14:10, damianzbr napisał:

Ten rok jest nie odpowiednim dla testów. W 2015 trzeba patrzeć wyniki i to z pól które nawiedziła ekstremalna susza.

Na pokazy wiadomo pole odszykowane jak trzeba, pH, nawozy, termin siewu, ochrona może i odżywki. 

14t mokrej mam z pola gdzie zazwyczaj wrony zawracają, żyto nie rośnie, gołe place wypaleniska częściowo zasiedlone jedynie przymiotnem kanadyjskim. A w tym roku kukurydza jak las. (tam mam 14t mokrej bo to pole zacząłem pierwsze kosić z nadzieją że na takim wypalenisku będzie suchsza, inny pól jeszcze nie ruszałem więc kto wie jaki tam rekord się pojawi)

Też mi sie tak wydaje z tymi testami. W tym roku na zbiory chyba bardziej mogą narzekac ci ktorzy trafili na gradobicia. Zbior qq może nie jest łatwy w tym roku i wilgotnosc spora ale jak dla mnie nie ma co tez za bardzo narzekać

Edytowane przez Daro844
Opublikowano
Dnia 26.10.2017 o 21:43, RafaKdziela napisał:

Mas 22 r na ziarno wydał 18 ton z hektara .Zeszłoroczny wynik pobity .Kombajnista jest najlepszy ..to ile ona sypie k.... 20 ton .Było ciekawie .

Kolego gdzie kupowałeś nasiona tego mas-a 22?

U mnie Luigi 8 ton przy 14%, w sumie rósł na żwirowni 400 kg npk, i jakieś 270 kg mocznika ale deszczu mu nie brakowało praktycznie. I tak chciałbym na tym piachu zobaczyć coś innego w tym roku na połowie pola, a druga znów to samo.

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, pasio napisał:

A jakie nawożenie i klasa gleby?

Nasiona kupione z Agrosieci .

Co do nawożenia to było tak .Od wapna węglanowego  ubiegłej jesieni rozsianego na poplon i pole było potalerzowane na zimę .Na wiosnę obornik ok 40 ton na hektar(w oborniku były dodane mikroorganizmy ) orka dalej mocznik 200 kg na hektar .Siew 1 maja w podsiewacz 300 kg polifoski 6..Dwa razy odżywka npk plus siarczan magnezu plus bor plus cynk plus C-WEED amino(to jest drogie 5 litrów ponad 500zł) Jak kuku była w kolano 200kg saletry rozsiałem na hektar .Klasa ziemi 4a/b.Wsio :)

Edytowane przez RafaKdziela
Opublikowano

ta 18 ton na pewno szkoda ze nie 35 hehe, jak to przeliczysz na wilgotność 14% to ci wyjdzie ile max 12-13?????
jeśli kosicie mokrą QQ to nic dziwnego bo to więcej jest masy z wody niż z ziarna,podawajcie w przeliczeniu na suchą anie pół na pół z wodą.
NP w  Cykowie  zbiór 2 pa 2017r na polach demonstracyjnych Syngenty  odmiana  SY Impuls plonowała najwyżej dała  18,970 t/ha mokrego,  a w przeliczeniu na plon 14% wilgotności, wyszło 13,610,jej wilgotność przy zbiorze wynosiła  38,3%.

Opublikowano

Wisi czy nie wisi. Ale temat o odmianach kukurydzy więc jedynie podawanie plonu suchej kukurydzy jest obiektywne. Wszystkie inne opowiadania nic nie wnoszą konkretnego do tematu.

Opublikowano

Damian tu się nie zgodzę z Tobą do końca .Temat jest o kukurydzy i tyle .Nic nie pisze ,czy podawać ile plonuje na mokro ,sucho ,czy zielonej masy .Taka prawda jest .Dla mnie liczy się ile nakosiłem plonu .Czy ziarno ma 32 ,czy 35 % to jest dla mnie nie istotne .Taki jest rok ,że kukurydze mają sporo % czy da 15 ton ,czy jak u mnie 18ton z ha To jest mój rekord i będę zadowolony ,jak inne lata nakoszę podobnie i może mieć te 35 % a swoje i tak zarobie .

Opublikowano

Gdy ktoś będzie pisał o kiszonkowej to napisze jaką objętość udało mu się zebra z ha.

Jeśli ktoś pisze o kukurydzy na ziarno to jedyną obiektywną informacją jest plon suchej masy, albo plon mokrej z podaniem wilgotności.

A swoją drogą jak stwierdziłeś że uzyskałeś 18t/ha ważyliście ją przed mieleniem?

Opublikowano

18 t,hmm realne,sam miałem taki plom kilka lat temu,susza w całej polsce,stanowisko i ziemia bdb,pole niskie(wilgoc),i wtedy był szok,hehe najbardziej dla operatora,ale są skrajności,moze napiszemy coś o uczciwości wskazan wilgotnosci ziarna,mysle o kupujących,dla mnie w duzej czesci są zawyżane,na dodatek brak przepisów ktory powoduje bezkarność kupujących

Opublikowano

u mnie d*py w tym roku nie urywało,na ccm skosiłem aż 1,54 :) i było 18,4 t i wilgotność 33

Opublikowano

I tu z glicerem sie w 100% zgadzam,to co robią to złodziejstwo w biały dzień,swoją trzema miernikami mierzyłem z kolby 20% po kombajnie 25-27%a na skupach 30 nawet do39% w końcu uparłem się i pojechała dalej niż do lokalnych z 30%-31%

Opublikowano
12 godzin temu, pasio napisał:

Damian, jakie masz w tym roku odmiany i jak sypią?

Mam z pionera N86, 8400 i 9175.

Oraz z 5 innych odmian po 1 ha na próbę.

Na razie kosiłem 9175 z 7 ha. To sypie od 8 do 12 t/ha suchej. Ale kombajn mi pokazuje średnio suchej w tej odmianie 10,1t/ha

N86 skosiłem z 1 ha i się zakopaliśmy prawie, to wyszło 11,5t/suchej.

A innych jeszcze nie kosiłem bo nie da rady w pole wejść.

P9175 na mokro miejscami sypie 18t ale wilgotność +40%

W tamtym roku P9175 miejscami mi sypała 21 - 22t /ha. Jest zdjęcie wyświetlacza z kombajnu u mnie w galerii. Ale to były chwilowe wartości.

I ja nie mówię że nie można skosić 18t/ha mokrej bo sam w tamtym roku tego doświadczyłem. Tylko chodzi mi o to że mało miarodajna jest taka informacja. Co innego 18t/ha mokrej o wilgotności 34%. Wtedy można sobie przeliczyć ile suchego było.

Bo 18t/ha mokrej 31% nie jest równym 18t/ha mokrej 40%.