Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie masz ofertę na Pioneera p8488? W zeszłym roku już jej nie było dostępnej bynajmniej u mnie. Może chodzi o 8688

Rozmawiałem przez telefon z jednym przedstawicielem handlowym okolice Ciechanowca powiat Wys - Maz i przez telefon padla nazwa 8488 mowil ze to jest starsza odmaiana sprawdzona i ostatnio ponoc w sprzedazy jej nie bylo ale sporo zapytan o nia bylu i spowrotem ja przywrocili. Ile w tym prawdy nie wiem bo pierwszy raz chce posiac pionerra. Rozumiem ze to dobra odmiana skora o nia pytasz ??

U mnie najlepiej wypadała ze wszystkich odmian pioneera. Razem z sąsiadem sialiśmy nią ok. 45 ha i nigdy nie zawiodła. Odmiana bardzo dobra dla krów mlecznych. Bynajmniej u nas na wsi. Innych marek nie bierzemy pod uwagę nawet, tylko Pioneer

Opublikowano

Daniel na kwaśnej glebie o ile nie jest przesadnie kwaśna  na pewno sprawdzi się Reduta .Jawor i Delitop .

Czy ktoś już uprawiał na nasiona Mas17G ? lub Mas 25T ???

17G miałem dwa lata temu, całkiem niezła, ale nie rewelacyjna. Plonów już nie pamiętam.

Opublikowano

Miałem mas25t 

plonowała od 7 do12t 

wilgotność od 26

takie parametry udało się wyciągnąć 

w tym sezonie sieje min. 

SY Talisman

SY Werena

Mas 15.T

SY Arobase

Trochę słabo plonował ten Mas 25T .Widziałem plantację tej odmiany na 3 klasie ziemi to była piękna kukurydza .Koleś mówił ,że zebrał jej powyżej 16 ton .Dlatego też interesuje mnie opinia osób ,które miały tą odmianę .Chyba zostanę przy Delitopie ,ta odmiana jest nie zawodna u mnie .

Opublikowano (edytowane)

Eliot kolego taka prawda .Na dowód mam zdjęcia z mojego pola i z poletek doświadczalnych z dni kukurydzy .Wieczorem postaram sie dodać do galerii zdjęcie z poletek ,ale nie ma co oglądać .

Zeszły rok był u mnie idealny na kukurydzę i ludzie pokosili po nawet 17 ton z hektara .Bardzo często zbierali po 15 ton ziarna .Ten kto posiał dobre odmiany i nie żałował nawozu to nakosił .To tak ,jak u mnie też ważyłem na wadze elektronicznej ,to co dla siebie zabrałem i na sprzedaż .Co tu wiele opowiadać zdjęcia też wiele mówią w galerii .

Edytowane przez RafaKdziela
Opublikowano (edytowane)

U mnie najlepiej wypadała ze wszystkich odmian pioneera. Razem z sąsiadem sialiśmy nią ok. 45 ha i nigdy nie zawiodła. Odmiana bardzo dobra dla krów mlecznych. Bynajmniej u nas na wsi. Innych marek nie bierzemy pod uwagę nawet, tylko Pioneer

rozmawiałem ponownie z tym przedstawicielem i potwierdził odmiana P8488 ma ją w sprzedaży - a w katalogu to faktycznie jej nie ma, przynajmniej który mi pokazywał i cena była i innego wydruku 520 zł brutto na j.s. Odmiany  PR38N86 którą byłem zainteresowany to już oni np w sprzedaży nie mają. Wezmę wiec na próbę po jednej jednostce P8488 i P8000.  

Edytowane przez shrek
Opublikowano

Trochę słabo plonował ten Mas 25T .Widziałem plantację tej odmiany na 3 klasie ziemi to była piękna kukurydza .Koleś mówił ,że zebrał jej powyżej 16 ton .Dlatego też interesuje mnie opinia osób ,które miały tą odmianę .Chyba zostanę przy Delitopie ,ta odmiana jest nie zawodna u mnie .

80% moich upraw kukurydzy to 3klasa gleby 

mój najlepszy sredni plon to 14,5t/ha

dwa lata temu jak kosiłem usługowo to ludzie zbierali od 1.5 do 4t 

u mnie wtedy na poziomie 6-7t

wtedy też miałem poletka doswiadczalne ossadkowskiego 18 odmian, zbiory mizerne do deklarowanych w katalogu 

brak wody i wysokie temp. w lipcu zrobiło swoje

zasiej na próbę masa i zobaczymy 

Opublikowano

czy Ułan będzie dobry na ziemię 4b troszkę 5? obornik plus nawóz
I jakie opinie na temat odmiany DANUBIO myślę siaćją na drugiej działce 3 klasa

Opublikowano

80% moich upraw kukurydzy to 3klasa gleby 

mój najlepszy sredni plon to 14,5t/ha

dwa lata temu jak kosiłem usługowo to ludzie zbierali od 1.5 do 4t 

u mnie wtedy na poziomie 6-7t

wtedy też miałem poletka doswiadczalne ossadkowskiego 18 odmian, zbiory mizerne do deklarowanych w katalogu 

brak wody i wysokie temp. w lipcu zrobiło swoje

zasiej na próbę masa i zobaczymy 

Zamówiłem masa 17G .Cena sroga 310zł netto 50 tyś nasion .Kumpel z Agrosieci mówił ,że ta odmiana w naszym regionie jest od 2 sezonów najbardziej popularna .Niestety nie mieli Masa 25T.

Opublikowano

Siał z was ktoś kanoniera z smolic.

u mnie w lubuskim procam miał go w ofercie ale w sprzedaży nie mieli nasion w tym roku jest i można próbować raczej mało tej kukurydzy było w zeszłym roku na polach u rolników tak więc wątpię czy sie czegoś dowiesz