Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z tego co zauważyłem to właśnie w odmianach naszych krajowych hodowli największy problem właśnie jest z głownią. Wiadomo mistrzowie marketingu Agroloku i gówno by wcisnęli aby tylko sprzedać i zarobić, tym bardziej odmianę na którą mają wyłączność czyli Bogorie...ile to ja się cudów na temat tej odmiany nasluchałem, wystarczy tylko wejść na stronę COBORU a wnioski porażenia głownią są zastanawiające...

Opublikowano

ja w tym roku mialem bogorie i dkc 3790 i powiem ze bogoria na poczatku  rosla lepiej byla wieksza i bardziej wyrownana.ale dkc nadrobila straty i wyrownaly sie mialy blisko 3,5 m wysokosci.masy w cholere ale kolba srednia.biorac pod wzglad cene do jakosci to jednak bogoria taka zla nie jest a dkc takie wspaniale.na nowy rok tylko polskie odmiany biore.

Gość marekfarmer
Opublikowano

ok 270zł brutto Bogoria    za 50 tyś   Drogo mi się  wydaje  ale  czy warto ????   Subito  zamówiłem  po 430 brutto

Waham się  nad ta  bogorią  właśnie

Opublikowano

A jaką odmianę polecacie na 4,5, 6 klasę ph ok 5,8 zasobność w pk średnia i wysoka zależy od kawałka 6 klasa piaszczysta nigdy nie było siane tam kukurydzy okoliczne pola o podobnej klasie równieżvnikt nie próbował z kuku. Pod pług dałem 250-300 soli potasowej pod agregat myślę 250-300kg mocznika a w podsiewacz ok 200 fosforanu DAP Co o tym myślicie? Co byście zmienili? Nawożenia naturalnego nie było kilka lat wpoprzedni sezon pszenżyto o plonie ok 4,5t nie udało sie... ale cóż prawie pół pola piaskownica na której szkoda było jeździć kombajnem <_<

Gość marekfarmer
Opublikowano

Musze  przedzwonić  do  Chemirolu  za Legionem  dzisiaj  przyjeżdża  Przedstawiciel z Pionieer  zobaczymy  co  tam  zaproponuje    Na razie  zamówiłem  Subito  bo  elegancko na 5-6 klasie  wypadło  Kolby  zacne  i wysoki na 3,1-3,5m  także  dał  masy  ale  ziarna  też  było 

Zawiodłem się na  Ułanie 

Opublikowano

Ja mam Ułana 4 rok i zawsze najlepiej wypadał w tym roku super się wybił wysoki miejscami 3,8m średnio 3,5-3,6m kolby też bardzo ładne i pełne. Miałem Delphine i Subito jeszcze ale Ułan masą je przebił kolby podobnie wypadały. A no i ułan nie dostał obornika i połowę dawki NPK które dawałem pod delphine i subito.

Gość marekfarmer
Opublikowano

A umnie  Właśnie  Subito  było  lepsze  od  Ułan  i na dodatek  Ułana  mszyca  zaatakowała  i  się  pozwijał  cały  można  było   ładnie  zobaczyć  gdzie  ułan  jest  posiany  a gdzie  reszta 

Opublikowano (edytowane)

Z mszycami u mnie problemu chociaż był na osobnej działce z dala od innej kukurydzy. Z KWS na kiszonkę z tych co widziałem to mogło by lepiej wyglądać odmian nie znam ale obiecują więcej niż plonują przy takim sprzyjającym sezonie jak poprzedni.

@marekfarmer skąd brałeś subito?? 

Edytowane przez Milosz27
Gość marekfarmer
Opublikowano

Subito  Brałem  z Agrolok 

Zastanawiam się  jeszcze  nad  Pionieer  P7902  i  PR39H32  PR39A98  Cena 389 netto    i rabat  3% za  płatność do Końca  lutego    Te dwie ostatnie miałem w 2015  i szału  nie było  Przedstawiciel  pokazywał  zdjęcia  PR39H32 zrobione  u  zbyszka z pierwszej edycji Rolnik szuka żony  to  kukurydza    sporo ponad 3m miała  i kolba  zacna

Opublikowano

co prócz rosomaka i legiona ze smolic dobrze wychodzi dla krów? planuje kupić z 6 odmian, na razie planuje dynamite, mas 26b, danubio, rosomak, legion, jakiś pioneer z tych po 389zl, ale jeszcze może się zmieni

Opublikowano

Subito  Brałem  z Agrolok 

Zastanawiam się  jeszcze  nad  Pionieer  P7902  i  PR39H32  PR39A98  Cena 389 netto    i rabat  3% za  płatność do Końca  lutego    Te dwie ostatnie miałem w 2015  i szału  nie było  Przedstawiciel  pokazywał  zdjęcia  PR39H32 zrobione  u  zbyszka z pierwszej edycji Rolnik szuka żony  to  kukurydza    sporo ponad 3m miała  i kolba  zacna

Artur z na twoim rejonie też jest?? Ja do nich się zraziłem bo ceny mają zbyt wysokie.

Gość marekfarmer
Opublikowano

Artur z na twoim rejonie też jest?? Ja do nich się zraziłem bo ceny mają zbyt wysokie.

Ja zamawiam  przez  Telefon 

Ja niemam miłych wspomnień  po zakupie u  nich nawozów 

I tylko  kukurydze  biorę 

A  co  ma ktoś  taniej  Subito ???

Opublikowano (edytowane)

Ja stawiam w tym roku na KWS. Zamówiłem Ambrosini (209 brutto) i Touran (250brutto). Tylko ciekaw jestem czy z dzikami sobie poradzę

Te ambrosini to raczej za 309 brutto?

Ja osobiście zamówiłem big-baga P9074, oraz kilka worków P8400, w sumie po rabacie i gratisach wyjdzie mnie 480 netto za 80 tys.(300 zł netto za 50 tys.)

gdyby ktoś chciał to mogę sprzedać 3 worki P9074 za 540 zł/sztuka(cennikowo są po 620 zł brutto)

Edytowane przez PATr