Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam problem w ustawieniu silosów, chce wybrać jak najkorzystniejszy układ;

więc tak mają być 4 silosy lejowe, czyszczalnia i zsyp- wszystko ma współgrać i być w jednym miejscu. Posiada ktoś zdjęcia, albo sam robił coś podobnego? 

Przeglądając forum, galerię widzę same silosy z zsypem bez czyszczalni czy suszarni a to jest dla mnie najważniejsze.  

Edytowane przez sobek112
zmiana tekstu, błąd
Opublikowano

Jakie duże silosy i jaka wydajność przenośników ma być?

Masz w tym momencie dwa układy do wyboru - gniazdowy lub w rzędzie.

Projektowałem kilka elewatorów to mogę pomóc. Masz już wybranego producenta?

• Like 1
Opublikowano

Witaj, wstępnie rozmawiam z przedstawicielem Firmy Michał, ale zobaczymy co z tego będzie. 

Więc tak silosy z lejem zew. o  ładowności 73 t,wydajność przenośnika ma być uzależniona od czyszczalni(ok.15t/h).

Tryb gniazdowy wydaje mi się bardziej funkcjonalny i miałby lepsze zastosowanie na moim gosp. 

Zastanawiam się jak to wszystko połączyć w  układzie gniazdowym?

Wstępnie myślałem, żeby czyszczalnia stała na podwyższeniu z kilku względów, łatwiejszy odbiór odpadów tutaj mam na myśli ustawienie big bag i wywożenie ich ładowarką, możliwe, że zboże grawitacyjnie by spadało na przenośnik kubełkowy pozbywając się dodatkowych kosztów przy inwestycji. 

Opublikowano (edytowane)

Czyszczalnia na podwyższeniu to dobre i popularne rozwiązanie. 

A o jakiej suszarni myślisz? Raczej porcjowa chyba. Bez dwóch kubelkow chyba się nie obędzie. 

Jeden niższy na czyszczalnie i może wydanie. Drugi zasyp silosow o suszarni na przykład. Zależy jakie wysokości urządzeń 

Pobierz może katalolog bina. Z tego co pamiętam jest tam jakiś przykład takiego układu. 

Ja z reguły miałem do czynienia z układem w rzędzie (większe obiekty) 

Tak myślę że jest możliwość na jednym kubelku - tylko czyszczalnie wrzucasz do góry (mówimy o prostej pylowej, nie sitowej). Tyko nie wiem czy w gnieździe będzie gdzie ja postawić, może na jakimś podescie przy kubelku 

Edytowane przez ogorek_kiszony
Opublikowano
Czyszczalnia pyłowa odpada, nie spełnia moich wymagań co do czystości materiału. Pominmy też suszarnie, mam daszkowa jest z lejem zew na dole więc nie było by kłopotu z nią, mogła by stać gdzieś przy czyszczalni albo zsypie zbozowym.
Opublikowano

Witam, będę budował Silosy lejowe w układzie gniazdowym 4x80 to i kubełek pośrodku. Zastanawiam się, czy można zalać pod całością jedną porządnie zazbrojona płytę,  czy może to dzielić? Bo rozmawiałem z kilkoma osobami i każdy mówił inaczej.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Piotrrak
      Dzień dobry, chciałbym dowiedzieć się czym różnią się silosy zbożowe od silosów paszowych (chodzi mi o pasze w formie granulatu nie kiszonki)?
    • Przez panol
      Witam - chyba nie tylko ja cierpię: z powodu trudności z dobraniem wentylatora do suszarni podłogowej. Nie ma w tym temacie żadnych standardów, nie ma też specjalnie referencji do jakich można sięodwołać. Jakimś standardem suszarni podłogowej był/jest BIN ale opinie co do ich wentylatora są różne. To znaczy na pewno jest to solidna maszyna:) ale jest to wentylator wysokiego ciśnienia o wg. mojego subiektywnego zdania dosyć małym wydatku.  Ja susżę zioła więc nie wydaje mi się zeby to było najlepsze rozwiązanie. Chciałbym abyście na tym forum podzielili się swoimi opiniami i parametrami wentylatorów jakie stosujecie w suszarniach podłogowych (wydatek, ciśnienie, moc, powierzchnia i forma kanalu wylotowego, nawet forma łopatek, predkosci obrotowe na wentylatorze, redukcja obrotow silnika). Chodzi mi o wentylatory jake dają powietrze pod podłogę / do kanału. Pozwoliloby to wielu z nas uniknąć cierpien z probowaniem przeróżnych urządzen  jakie nam sprzedawcy próbują wcisnąć. Moze jakiś logiczny standard by z tego wyszedł.
      Opcje jakie ja przeglądałem to:
      binowski PPZ 7.5kW wentylatory Venture ADA z dużymi wydatkami, ale jednak  średnim ciśnieniem wentylatory NICOTRA serii AT,  wyglądają na duże wydatki, niby średnie ciśnienie wg. charakterystyk ale słabiutkie wydają się wentylatory HARMANN seria TSA jak powyżej wentylatory oferowane przez sprzedających z okolic Biłgoraja, Łukowej....chyba składanka polska, na kopię HARMANNa i NICOTRy wentylatory promieniowe, starego typu, duże to, ale znam paru gospodarzy którzy wrócili do tego wariantu pewnikiem dlatego że ciśnienie dają sporaśne a wydatek średni. Chyba tam moc silnika jest duża to znaczy nie te 7,5 kW a nawet 13-15kW Ja mam BINowska suszarnie, o powierzchni 51m dlugosci 9m), opcjonalnie o powierzchni 68m (bo takie mam pomieszczenie) więc chcialoby się jakimś cudem tą powierzchnię wykorzystać.

• Przez elpolacco
      Sprzedam silos na zboże.Pojemność ok. 10T. Wymiary widoczne na zdjęciach.
      Średnica zbiornika: 2.4m
      Wykonane z blach o grubości: 3mm.
      Zbiorniki czyste, magazynowane były w nim tylko pasze. 

Miejscowość: Wolbrom (małopolskie)
      Możliwość transportu w dowolne miejsce w okazyjnej cenie.
      Cena: 3000zł.

Zdjęcia w ogłoszeniu:
      https://allegro.pl/silos-paszowy-zbiornik-na-zboze-10t-i7453786433.html

Więcej informacji udzielę telefonicznie
      Tel. 5O2 O21 846

• Przez Taurus83
      Jak myślicie zdałoby to egzamin?
      Podłogą beton. 
      Ściany wysokie na 2-2.5m z blachy trapezowej. Słupy metalowe co tyle metrów ile trzeba. Przykrycie z plandeki opierajacej się  na trókątnych poprzeczkach jak w naczepie ciezarowej. 
      Silos byłby przejazdowy. Szerokość powiedzmy 8 metrów. Długi ze  20.  Jedna sciane możnaby dostawiac z gotowych elementów a na drugiej zrobić drzwi. Blachę używaną można kupić bardzo tanio. Słupy też po cenie złomu. Plandeka jak do przyczep na metry. Trójkąty wyspawać i gotowe. Albo nawet z amelinium zrobic zeby bylo latwo montować. Raczej przez zimę bym tam nie trzymał ale do grudnia? Koszt na szybko policzony to ok 15 tys.  Ok 250-300 ton pszenicy by weszło do takiego magazynu 
    • Przez Kondzio342
      Witam Jestem zainteresowany zakupem Bina na zboże chodzi o ladownosc okolo 20-30 ton. Jakiego wybrac producenta zalety i wady. Jaka firme montujaca wojewodztwo łódzkie. Moze ma ktos jakieś namiary. Prosze o propozycje i opinie.
  • Dodaj nową pozycję...
v