Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam się na wiosnę do remontu stodoły który polegał by na wymianie pokrycia i więźby dachowej bez żadnych zmian konstrukcyjnych ale chciałbym to zrobić legalnie i zastanawiam się czy na taki zakres prac wystarczy zgłoszenie czy potrzebne będzie pozwolenie na budowę? Druga kwestia jest taka, że stodoła ma około 40 lat i była stawiana bez jakichkolwiek papierów i pozwoleń więc nie wiem czy da się to w ogóle zrobić legalnie. Może ktoś miał podobną sytuację? Przecież nie pójdę do urzędu i nie powiem jak wygląda sytuacja, że chcę remontować jakby nie patrzeć samowolę budowlaną.

Opublikowano

U mnie stodoła była postawiona 30 lat temu na jakieś pozwolenie czy zgłoszenie, ale czy był projekt to nie wiem. Wyszedłem z założenia, że przerobię po swojemu a jakby co to pójdę w zaparte, że tak było od początku, ojciec stawiał, ja nic nie wiem.  Jedyny ślad, że była to drewniana konstrukcja był chyba w ubezpieczeniu, ale zmieniłem ubezpieczyciela i podałem stan faktyczny nie wspominając o remoncie. Dodatkowo wiem, że w miesiąc po zmianie dachu chodził ktoś z gminy i spisywał czym są dachy przykryte więc już mam tam wklepane że blacha (był azbest)

Wolałem trochę zakombinować żeby przyoszczędzić na papierologi a nie na samej konstrukcji jak to niektórzy tu robią.

Z tego co rozmawiałem ze znajomym, który zmieniał dach na budynku gospodarczym to jemu powiedzieli, że jeśli zmienia konstrukcję to obowiązkowo projekt, jeśli zostaje taka sama konstrukcja, ale wymienia wszystkie elementy to obowiązkowo projekt, a jeśli zmienia tylko pojedyncze elementy  typu kilka krokwi czy jakichś mieczy to może robić bez projektu. 

Kolejna sprawa to azbest - jak chcesz zgodnie z przepisami to nie wolno Ci tego ruszyć. U nas w gminie przymykają na to oko licząc, że ludzie sami sobie z tym poradzą i zostaną im tylko pojedyncze przypadki, że będą musieli zasponsorować utylizację.

Mam znajomego w gminie i on też zdejmował sam azbest z dachu. Dobrze by było go złożyć na palety okręcić folią i niech stoi tak żeby w razie czego nie szukali gdzie się podział. 

Opublikowano

Jesli byla to nielegalka i nie ma zadnego projektu czy zgloszenia to lepiej sie nie pchac ze zglaszeniem tego....

Na samowole bydowlane nie ma zadnego przedawnienia i mozna beknac po 20 czy 30 latach 

Jedyne co teraz mozna to legalizowac a to sa koszty i problemy 

Przeraialem tez stodole na opasy 15 lat temu  i wszystko robione we  wlasnym zakresie bez papierow ..tu wszystko zalezy od sasiadow i jak z nimi zyjesz 

Opublikowano
zgadzam sie wszystko zalezy od sasiadow tez mialem stodole drewniana i chcialem na tym samym miejscu postawic hale wszystkie wymiary takie same i niestety trzeba bylo robic papiery jak od poczatku budowy i skonczylo sie na tym ze zrobilem plany i zajedym zamachem rozbudowalem i postawilem murowana z suporeksa ..chyba ze nikt sie spolecznie nieudzieli to wtedy przejdziesz bo na mapkach geodezyjnych napewno masz ja zaznaczona ..
Opublikowano
co do azbestu pytaj w gminie czy maja jakis chyba norweski albo szwajcarski program do odbioru azbestu ..bierzesz wniosek wypelniasz(tylko jak sam zdjoles to deklarujesz ze eternit byl zdjety przed 2005 r )składasz w gminie i czekasz az ci firma zabieze
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, thor1984 napisał:

Przymierzam się na wiosnę do remontu stodoły który polegał by na wymianie pokrycia i więźby dachowej bez żadnych zmian konstrukcyjnych

Ja bym się pokusił na samowolke, zrzucił dach i wymienił więzbe, obrysu budynku nie będziesz zmieniał przecież ;)

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jeśli remont nie wprowadza zmian konstrukcyjnych, to wymiana pokrycia dachowego nie wymaga nawet zgłoszenia. Tak jest u mnie w powiecie. W innych może być inaczej. Idz i popytaj urzędników co i jak, przedstaw swoją sytuację. Głowy od razu Ci nie urwą. Zresztą od ścigania jest inspektorat a nie wydział budownictwa. Ja jak chciałem wymienić cały dach na oborze to wyjaśniłem jak to u mnie jest, że chciałbym wymienić też więżbę, podmurować sciany, wylać wieniec. I to już powinno być na pozwolenie. A pozwolenie = projekt, geodeta itp itd. W skrócie koszty.  Pytałem go nawet jakie są konsekwencje. Odparł że oni nie są od ścigania i nie zna dokładnie procedur i sankcji.

Opublikowano

Jezeli zmieniasz samo pokrycie lub kilka krokwi to potrzebne zgłoszenie. Jezeli wymieniasz całą wieźbe musisz robic projekt geodeta itd. Przerabiam własnie ten temat u siebie.

A jeżeli nie masz na nia papierów i nie jest naniesiona na mape geodezyjna to nic nie zdziałasz, jedynie mozesz zalegalizowac a to sa duze koszty

Opublikowano

czy coś się pozmieniało w przepisach czego nie wiem?do tej pory bylo mozna zmieniać pokrycia dachowe bez zadnych problemów jeżeli dach pozostaje w tych samych połaciach,,pozwolenia wymagała tylko zmiana gdy dach jednospadowy zostal przerobiony na dwie połacie,

azbest powinna zdjąć uprawniona firma ,Gminy wymagaja juz faktor za demontaż,

Thor teoretycznie po 40latach weszła na mapy geodezyjne z marszu ,choć by w latach 2000 musiala byc podana do katastru ,wiec istnieje w ewidencji ,ale jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi  

Opublikowano
Tomasz78 jesli skladasz wniosek do gminy to jak zaznaczysz w nim ze azbest byl zdjety przed 2005 r to zadnych faktor za demontaz niepotrzeba (a kiedy byl zdjety to nikt niewnika)
Opublikowano

Jak już wczesniej pisałem, zależy od starostwa. Będę zmieniał pokrycie na obu budynkach i sie dowiadywalem. Bo też byłem pewien że przynajmniej zgłoszenie będzie potrzebne. 

Opublikowano

No że różnie do tego mogą podchodzić to wierzę . A zdawać by się mogło że w całym kraju takie same przepisy B|.