Skocz do zawartości

Ceny usług 2018

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas nie robią kapusty tylko sm 50% i w życiu tam nie ma nawet 5 ton. Tylko kwestia taka to czemu zabiera tylko tyle i komputer pokazuje że pełna?  I niby się patrzy tak jest a jak wywalą to ....skusiłam się jednego roku na tą pryzme miało byćs zybko i tanio było tylko szybko. Pamiętam jak pojechał na działkę 3 ha a tam nastukal 12 przyczep fakt trawa była pierwszy rok po zasianiu ale z tego interesu zrobili mi prawie 50 przyczep gdzie ja bel wtedy robiłem Max po 220 teraz doszło mi trawy ale nie zaryzykuje. Jak sam sobie  kupie będę napewno woził bo wygoda i czas ale gdy ma się swój sprzęt do bel to taniej nic nie jest a drożej. Zaś gdy nie masz nic to jest najtańszy zbiory. Kiedyś robiliśmy też pryzmy przez sieczkarnie jakość super ale koszty ogromne sueczkarnia. I wyobraź sobie bele kapusty jedną takiej sm 30% lekko ponad 1300 kg by wazyła. I porównywanie ton ma się ni jak. Porównujemy zebrany materiał z łąki to najbardziej miarodajne. Nie jestem zwolennikiem bel od razu to podkreślę.  Tylko sztuki bel są łatwiejsze do weryfikacji niż te przyczepy na usłudze. 

Opublikowano

Nie wiem jaka przyczepa ci zbierał. Ja np w swojej mam 20 poziomów ustawienia zgniotu na przyczepie. Na 20 to bym chyba z 4-6 przyczep miał z ha. Ja jeżdżę na 8-10 zależy jaka wilgotność im suchsza tym większy poziom. Po prostu facet was nabił na kasę.

Opublikowano (edytowane)

@zkordalski to cię jednak oszukał raczej bo ile ton to i tyle wejdzie bo to jak prasa też prasuje to im suchsze tym więcej zbije wlasnie też na przyczepie

Sam mam stare przyczepy jedna 4 t druga 8 t gabarytowo to to samo ale ta 8 t więcej potrafi zgnieść sprawdzone że ta 8 t przywiezie dwa razy tyle co ta 4 tony i to właśnie takiego 50% suchej masy .

Komputer pokazywał że pełna u niego, a w prasie też mam ustawienie zgniotu/zagęszczenia i też mogę pewnie zrobić że będzie 100% i 70% pełny balot. Albo całkiem kapcia zrobić i będzie balot

Edytowane przez sebe1033
Opublikowano (edytowane)

ICzujnik pełnej przyczepy jest na klapie lub na wałku wyładowczym, wystarczy zrobić by często posuwał się przenośnik i przyczepa momentalnie się  sztucznie napełni, tak właśnie większość usługodawców robi, bo tak jak pisałem, ciężkie jest to do sprawdzenia jeśli ktoś nie ma rozeznania w temacie, ja dopóki sam nie kupiłem przyczepy to dwa razy mi wozili też po pół przyczepy chociaż komputer twierdził że pełna i z 25 ha miałem po 40 przyczep, teraz ciężko jest mi osiągnąć przyczepę z hektara

Edytowane przez PATr
Opublikowano

Tetsuya napisał:

Bardzo duża różnica wynika także z faktu czy posiada się hydraulike Ls to bardzo przyspiesza załadunek.

Jak Ls przyśpiesza załadunek????

Opublikowano
1 godzinę temu, Lukas1992 napisał:

prasowanie siana słomy zetor 7745 turbo i prasa claas rollant 46 13 zł belka że swoim sznurkiem 15 zł a z zaladowaniem 18zl

Miedziany ten sznurek że tak drogo liczysz?:)  Siatka tyle wychodzi 

Opublikowano
1 godzinę temu, Berrol napisał:

Jak Ls przyśpiesza załadunek????

Normalnie jak zbieralem bez Ls rozdzielacz był zawsze włączony i szło 100% wydatku przez co pompa swoje trzymała. Teraz na Ls pompa nic nie trzyma bo olej pobiera sama i to od czasu do czasu. Z własnego doświadczenia na Ls jeżdżę 5km/h szybciej niż przez zwykła hydraulike tym samym sprzętem.

Opublikowano
Dnia 2.06.2018 o 15:35, pawel885 napisał:

Miedziany ten sznurek że tak drogo liczysz?:)  Siatka tyle wychodzi 

Kiedyś liczyłem sznurek po 1zł na belę ale widzę podrożał odkąd skończyłem ze sznurkiem :) .

Opublikowano (edytowane)

Ja zamawiam po tyle i po tyle mi przywożą bez faktury ani paragonu ( nie jest mi to w tym wypadku do niczego potrzebne ). 710 na  dzień 20 kwietnia 10 rolek.

Edytowane przez corrado
Opublikowano

Objezdny sprzedawca Krzysztof Barmir z Chorzel nieopodal mnie. Zamawiam u niego różne produkty pod folii do kiszonek, siatkę, folę do bel, różnego rodzaju oleje i smary po drobne pierdoły dostarcza mi na miejsce gdy za mawiam powyżej 2,5tys.

Opublikowano
z dwóch kłąbkow sznurka żeby bela się nie rozpadala max 50 bel się robi sznurkiem idą dwa sznurki to co mam dokładać do tego że po 1 zł liczyć? komu nie pasuje ta cena kupuje sobie sam sznurek i wtedy jemu prasuje
Opublikowano (edytowane)

najtańszy jaki brałem to ten od snopowiązałki po 23 brutto i na dwa sznurki robiłem max max'ów 40 kulek

w tym roku za 120 siana w siatce po pasówce chcę 14,-/szt

Są w okolicy desperaci co robią po dychu za siano i sianokiszonkę............

oni mają zawsze pełno chętnych ja mało :$

Edytowane przez soltys48
Opublikowano
A u nas w okolicy są prasowanie że sznurkiem swoim śpiewają 18 zł, że sznurkiem rolnika 15 zł siatka 19 zł a z 20 km odemnie cena zaczyna się od 20 zł wzwyż
ja rocznie robię u siebie około 700 bel siana i słomy a w tamtym roku na usługach blisko 1300 bel siana i słomy
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v