Skocz do zawartości

Ceny usług 2018

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie to ile teraz brać za belowanie z własnym sznurkiem/siatką? 

Po poprzednie lata cena oscylowała w granicach 15zł/sztuka od 100 do 120 średnicy. Za większe brałem 17-18 w zależności od ilości.

Ale teraz raz że paliwo drogie sznurek/siatka podskoczyły. Zatabawiam się czy za te 15zł jest sens w ogóle wyjeźdżać.

Opublikowano (edytowane)

Siatka 2 zł. Paliwa na godzinę za jakieś 40 zł, amortyzacja 50 zł. Robiąc 25 belek na godzinę co nie jest wielkim wyczynem daje koszt na belkę koło 5-6 zł. Jak zarobek koło 220 - 250 zł na godzinę jest mały to nie wiem kiedy według ciebie będzie sens wyjeżdżać 

Edytowane przez mk9422
Opublikowano

Ok przy 25 belkach na godzinę tak ale przy 25 belkach na dzień to już nie jest tak różowo a i takie przypadki się zdarzają. Do tego przejazdy z łąki na łąkę i już robi się ciekawie.

Ja wiem że wszyscy mają po 5ha w kawałku ale nie u mnie. Jak jest 0.5ha w kawałku to już jest dobrze. Do tego kliny i inne esy floresy rowów jak mrówek a mostki znów jak stacje na kolei.

Opublikowano
2zl na siatkę będzie  mało jak ma być dobrze owinięte.  Jak prasa z rotorem i nożami a zgniot mocny to paliwa i za 100zl na godzinę może spalić przy cenie ponad 5zl.   A amortyzacja jak coś się zepsuje, a zepsuje się napewno prędzej czy później to wszystko odrazu tysiące kosztuje.   
Opublikowano
Ta siatka ma 2800? Im lepsza prasa a bele bardziej zbite to siatki trzeba dać więcej. Przy owijania 3x daje ok 2.5zl na balot, przy owijaniu 2x wyjdzie 2zl. A przy slomie balot 160cm to już 3zl na sztukę trzeba liczyć.
Opublikowano

Sprawdzałem przyczepa 40 metrów to 5-6 bel zależy jak nabijesz. Takie bajki to piszą tylko Ci co mają przyczepy. A kolega 36 metrów to 4 dobre bele. Może nie bił przyczepy na Maxa bo traktor za słaby bo tylko 115 koni. Ale cudów nie ma.

Opublikowano
Dnia 28.05.2018 o 22:28, mk9422 napisał:

Czym kosisz że tak wysokie spalanie? 

Mi STARYM ihc wyszło poniżej 4l/ha

2 godziny temu, krzychuuuuu napisał:

Ta siatka ma 2800? Im lepsza prasa a bele bardziej zbite to siatki trzeba dać więcej. Przy owijania 3x daje ok 2.5zl na balot, przy owijaniu 2x wyjdzie 2zl. A przy slomie balot 160cm to już 3zl na sztukę trzeba liczyć.

U siebie przy prasowaniu siana na 230 bar owijam 4 razy

Opublikowano
4 godziny temu, zkordalski napisał:

Sprawdzałem przyczepa 40 metrów to 5-6 bel zależy jak nabijesz. Takie bajki to piszą tylko Ci co mają przyczepy. A kolega 36 metrów to 4 dobre bele. Może nie bił przyczepy na Maxa bo traktor za słaby bo tylko 115 koni. Ale cudów nie ma.

115 koni w 40m3 przyczepie? U mnie w 32m3, renówka 145 km miała co robić i ciężko było cokolwiek nią porządnie dobić, dopiero jak zmieniłem na 180 km to był odpowiedni ciągnik do tej przyczepy, jak teraz ciągam 250 km to jest spory zapas i nawet pod górkę nic nie czuje, czego nie można było powiedzieć o 180 km

Jaki model tej przyczepy 36m3 lub 40m?

Opublikowano
Dnia 30.05.2018 o 12:59, zkordalski napisał:

Ja mam przyczepę 29m Din i w tym roku zabieram hektar na przyczepę średnio. Jeszcze nie zbieralem takiej trawy by były 2 przyczepy z hektara nawet w ubiegłym roku. Ja ciągne przyczepę 158km i ma co robić. Średnio zebranie hektara przyczepa w tym roku kosztuje 150zł( słaba trawa) do 225zł max( najlepsza jaka w tym roku zbieralem). 115 km i przyczepa 40m dobre sobie,115 km mojej przyczepy na pusto by nie dało rady pchać a co dopiero załadować.

Opublikowano

Dlatego zapytałem o model przyczepy, na 99% podaje metry według średniego zgniotu czyli te oszukane,  w rzeczywistości przyczepa 36m3 zgniotu to jakieś 22-23m realne, pomijając to kto jak zbija, każdy kto trochę pojeździ to wie jak bez problemu zrobić przyczepy na sztuki a trawy w środku niewiele... Z przyczepą jest taki problem że nie tak łatwo to zweryfikować jeśli nie wozi ci ktoś inny i nie masz porównania, z belkami jest dużo prościej

Opublikowano

Dziś zbierał kolega przyczepa niby 36 metrów teraz koń 150 koni na moje oko i moją prasę Max 4 bele. Zabrał 2 rzadki trawa była dość, do hektara lekko 3 razy podjechać trzeba.  Włączył się czujnik ze pełną trochę jeszcze jechał i tyle. Naj większa u nas na terenie to lely Tigo niby 70 metrów jak dobra trawa to i tak prawie 2 przyczepy pracuje z dojcem 220 km. Więc albo ktoś ma słabą trawę bądź kosi bardzo bardzo szybko. Nie wnikam może jak ktoś sobie robi kładzie więcej czy jak ale to co ja widzę i sprawdziłem tyle wychodzi. Wiadomo usługi więcej sztuk więcej kasy. Ten jeden co bierze na godziny krone 50 i  w Tym  chodzi masey ponad200km to kładzie i zwozi szybko . A ceny rosna dzis bela u nas na Gotowo słyszałem cena 42 zł bez noży. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, zkordalski napisał:

Dziś zbierał kolega przyczepa niby 36 metrów teraz koń 150 koni na moje oko i moją prasę Max 4 bele. Zabrał 2 rzadki trawa była dość, do hektara lekko 3 razy podjechać trzeba.  Włączył się czujnik ze pełną trochę jeszcze jechał i tyle. Naj większa u nas na terenie to lely Tigo niby 70 metrów jak dobra trawa to i tak prawie 2 przyczepy pracuje z dojcem 220 km. Więc albo ktoś ma słabą trawę bądź kosi bardzo bardzo szybko. Nie wnikam może jak ktoś sobie robi kładzie więcej czy jak ale to co ja widzę i sprawdziłem tyle wychodzi. Wiadomo usługi więcej sztuk więcej kasy. Ten jeden co bierze na godziny krone 50 i  w Tym  chodzi masey ponad200km to kładzie i zwozi szybko . A ceny rosna dzis bela u nas na Gotowo słyszałem cena 42 zł bez noży. 

Kolego, w takim razie masz ciężkie belki, a tak na serio, mogę się założyć że przyczepy robione na sztuki, to nie jest trudne

Zresztą, w paszowóz sypię 1200 kg dziennie sianokiszonki, dla krów daję pierwszy i drugi pokos(3 i 4 dla jałowek), średnio z ostatnich lat miałem około 40 przyczep 32m3 na dwa pokosy,wychodzi po 11 ton trawy, zazwyczaj mam między 30-35%s.m.,według instrukcji krone trawa o takiej wilgotności ma zagęszczenie 300-400kg/m3, wiec wszystko się zgadza, dodam że przez ostanie 4 lata mam taki zapas że dopiero zaczęłem miesiąc temu drugi pokos, więc podejrzewam że na tej przyczepie ładuje ponad te 11 ton

Tyle że ja jak jadę na usługę to biorę po 220 za przyczepę bo nie mam zamiaru nikogo oszukiwać i brać po 150 i wozić po pół przyczepy 

Edytowane przez PATr
Opublikowano
Cytat

Dziś zbierał kolega przyczepa niby 36 metrów teraz koń 150 koni na moje oko i moją prasę Max 4 bele. Zabrał 2 rzadki trawa była dość, do hektara lekko 3 razy podjechać trzeba.  Włączył się czujnik ze pełną trochę jeszcze jechał i tyle. Naj większa u nas na terenie to lely Tigo niby 70 metrów jak dobra trawa to i tak prawie 2 przyczepy pracuje z dojcem 220 km. Więc albo ktoś ma słabą trawę bądź kosi bardzo bardzo szybko. Nie wnikam może jak ktoś sobie robi kładzie więcej czy jak ale to co ja widzę i sprawdziłem tyle wychodzi. Wiadomo usługi więcej sztuk więcej kasy. Ten jeden co bierze na godziny krone 50 i  w Tym  chodzi masey ponad200km to kładzie i zwozi szybko . A ceny rosna dzis bela u nas na Gotowo słyszałem cena 42 zł bez noż

coś chyba ci się pomyliło słabej trawy to 4 baloty zrobisz a jak sam mówisz bardzo gestej to pewnie miało być 40 przyczep . Bo jakby nie było jak pomijając m3 to zostają tony to taka 36 m3 ile ma ton 10-12 ? To jak kolega 3 razy jeździł po 10 ton to 30 t z ha to ty robisz baloty po 8 ton jeden O.o nawet niech on bierze 5 t razy 3 kursy to 15 to twój balot waży 15/4 ponad 3,5 tony :D

A tak przy okazji w terenie za balota 120x120 biorą 12 zł , to ja dobrze liczę że za swoje 120x130 mam brać 13 zł o.O z siatką , a bez ile liczyć ?

Opublikowano

Ja za przyczepę biorę 160zł do 2km, powyżej 2km dodaje 5zl do każdego kursu do km. Średnio hektar na przyczepę 29m3 jak blisko kładę 20-25 ha dziennie aby tylko dobre ugniatanie było.  Średnio jeżdżę 16-20 km/h noże ostrze co 60-70 przyczep. Bardzo duża różnica wynika także z faktu czy posiada się hydraulike Ls to bardzo przyspiesza załadunek. Średnio za zebranie hektara biorę 150zł do 225zł zależy jaka trawa. Ale fakt jest taki że masa ludzi rąbie ludzi na godzinach albo przyczepach. W zeszłym roku brałem po 150 i przez cały rok zrobiłem ok 400przyczep. W tym już ponad 350 w nieco ponad 2 tygodnie.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v