Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

witam, znajomy ma na sprzedaż cuklopa nujn 100, maszyna posiada liczne przecieki, chce ja odsprzedac za symboliczne 5 stówek, i tu moje pytanie miał ktoś z tym doczynienia warto to brać? Nie posiadam cyklopa a przydał by sie ale mam nadzieje że tutaj dowiem sie czegoś o tej maszynie z góry dzieki :D

Opublikowano

Taki sprzęt podchodzi juz pod zabytek ,ale mozna z niego wycisnąć niezłe osiągi po przeróbkach ,

piszesz o licznych wyciekach ,jeśli z siłowników to pytanie ,w jakim stanie są gładzie ? bo uszczelniacze dostaniesz bez problemu za grosze ,drugi temat cieknąca obrotnica ,z tym bym nic nie robil ,trzeba ja ominąć i każdą sekcje połączyć z siłownikiem osobno ,(mniej problemów i zwiększasz wydajność ,zwłaszcza łyżki ) ,trzecie to przekładnia i pompa od cyklopa ,to juz pełnia szczęścia do prawidłowego działania maszyny ,

jedyny mankament jest wywrotna ,ale i to można obejść rozszerzając oś ,ja zastąpiłem ja osią od jakiejś przyczepy dajac na piasty koła balonowe 10/15

używałem tej maszyny po przeróbkach prawie 20lat i byłem zadowolony (w predkiości pracy nie odbiegała od oryginalnego cyklopa ,jesli siłowniki sa dobre to koszt naprawy i przeróbki wyniesie max 500zł a za 1tyś. ciężko kupić inna sprawna maszyne ,ja polecam ale troche trzeba przy tym pogrzebać aby chodziła sprawnie

Opublikowano
Cytat

ale i to można obejść rozszerzając oś ,ja zastąpiłem ja osią od jakiejś przyczepy dajac na piasty koła balonowe 10/15

Szersza oś nic nie daje, szerzej ma rozstawione podpory boczne niż koła,  tu pomoże spory balast w skrzyni. W 5 stówach się nie wyorbi, pompa zazwyczaj do wymiany w cenie koło 5 stów a nawet więcej, dobrze jakby tak  była ta przekładnia z cyklopa.Olej też potrzebuje nowy , a reszta to jak wspomniałeś ogólna hydraulika do  przeglądu, uszczelniacze do wymiany.

Opublikowano

a tu sie mylisz oś jest bliżej czerpaka i przy zwiększeniu jej do 220cm jest dożo stabilniejszy niz standardowe 170cm a dociążenie go niewiele daje ,bo nie robi przeciw wagi ,,przy tym rozstawie osi mozesz bez podpór pracować ,byle by ciśnienie było w kołach dobre  ,

mój przeszedł wiele i wiem co pisze i nie ma szans abyś mnie z czymś zaskoczył ,,co do pompy to masz cześciowo racje  ,mozna je samodzielnie zregenerować, jeśli zębatki nie uległy zużyciu lub uszkodzeniu ,a olej masz racje to rzecz eksploatacyjna ,tylko ze dotyczy wszystkich maszyn i tych za 500 i za 5000.

Opublikowano (edytowane)

Nie zapominaj, on ma stać w czasie pracy na podporach a nie na kołach, poza tym masz podpory rozstawione w bok, poza zasięg kół. Zaskakiwać Cię nie mam zamiaru, bo i po co,  trochę latek na nim spędziłem  i co wiem to moje, trochę wiedzą mogę się podzielić, ale w 1500 zł na remont się nie wyrobi jeszcze doliczając nowe węże,

Biorąc pod uwagę możliwości tego ładowacza i ogólny koszt całości to już warto poszukać żywego typowego cyklopa, za 4 tysiące ciężko ale znajdzie i co ważne jak mu sie on znudzi to prędzej znajdzie nabywcę niż na nuina  w cenie 2,5k po remoncie.

Ale Jak lubi majsterkować i tą drogą poznawać mechanikę, prostą hydraulikę to niech kupi go, na przyszłość nauka będzie bezcenna :14_relaxed:

A wiesz co zaskoczę Cię jednym, do dziś sie śmieję z jednej twojej  rady jaką dałeś, gość miał wyrzucić część blaszek z filtra szczelinowego by pompa miała lżej ciągnąć olej ze zbiornika xD

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

eee mi nie chodzi o to żeby podpory zastąpić ,rozstawem koł tylko ,podkreśliłem że można i bez nich, tak jest stabilny ,

co do kasy i wkładu w niego to można by debatować jak by kolega zdjęcia wrzucił i dokładnie opisał stan techniczny ,a węże jesli oryginalne czeskie  z tamtych lat to można je naprawiać samemu ( i miedzy nami to powiem że to fajne rozwianie bylo)

co do cyklopa  ,moim zdaniem nie poszuka żywego za nawet 2tys .a jak już to u wkładu bedzie drugie tyle ,a tu za 500 i włozy drugie tyle ,dobra nawet 1000 ale ma ładowacz którym praacuje a nie naprawia ,,wszystko zależy od zasobności portfela,

a jak chcesz mnie zaskoczyć to wrzuć linka ,do tego co napisałem ,bo nie przypominam sobie abym takie głupoty pisal ,to nie moja porada ,  ,tym bardziej że postów nie edytuję

Opublikowano

no i co ? to nie mój post B| raczej Balcerka xD miał swój świat

co do pierwszej cześci się zgodze ,bo to oczywiste,po to są podpory ,lecz rozstaw  osi tak jak pisałem ma znaczenie i to spore pomimo opuszczonych podpór

Opublikowano (edytowane)

A to bardzo przepraszam Mój błąd, faktycznie to Balcerek.Tak więc sorry. Może pora  pisania już nie moja ;)

Co do ładowacza to jak chce się pobawić, to ok, Gdy tura nie ma a cyklop jest jakby poza zasięgiem to niech dobrze ten ładowacz obejrzy, podliczy i zdobędzie rozeznanie.
Edit, u mnie rozstaw kół nie ma znaczenia, są w powietrzu, a jakby chciał się przechylać to choćby nie wiem co, musi przez podporę.

Tak dla jasności dla czytających ten temat, punkt podporu łap jest dużo poza sam obrys kół, w bok tak łatwo się nie przewróci, (Fota z neta)

ladowacz-nujn-100-nieuszkodzony-pozostal

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

narazie mam tylko trzydziestke z silnikiem 3p myślałem na turem ale w moich warynkach cyklop bardziej sie sprawdzi, do tura trzeba naped 4x4 a to spory koszt epiej dołożyć i kupić mtz 82 a cyklop ma być do obornika, wybierania ziemi itp