Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spotkał się ktoś z wygrodzeniami do właśnie obory uwięziowej nie pozwalającej przechodzić krowie na korytarz paszowy podczas wganiania z pastwisk do obory? Planuję budowę nowej obory i nie wiem jak rozwiązać tą istotną kwestię, krowy na pastwiskach przebywają od maja do pażdziernika, tereny podgórskie to powierzchni do wypasu nie brakuje. Z góry bardzo dziękuję, niby google jest ale nie mogę nic znaleźć.

Opublikowano
Widziałem takie wygrodzenia. Wpisz uwięź typu Detroit. W tamtym roku szukałem wygrodzeń i mówili mi, że w takim systemie krowa nie przejdzie, ale na żywo tego nie widziałem, a i u mnie nic nie wyszło z wymiany wygrodzeń
Opublikowano
U mnie łańcuch na którym uważana jest krowa, rozpinam i wieszam bo jednej i drugiej stronie stanowiska. Jak krowa wraca to lepiej jest zawiązać bo nie leży łańcuch na ziemi tylko wisi.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Mateusz221
      Witam 
      Miejsce do zagosporarowania to obora 11x5,5 myślałem nad obora na głebokiej sciułce. 1,5m korytarz od sciany i boks 11x4 podzielony na pół. Czy to dobre rozwiązanie?

• Przez Kamilek1
      witam, prowadze hodowole opasow ok 50 sztuk chce rowniez zajac sie bydlem mlecznym ok 30 krow ze wzgledu na hodowle opasow posiadam budynki przystosowane pod nie czyli np lekkie kontrukcje wiaty itp planuje krowy trzymac pod jedną z  takich wiat odpowednio do tego przystosowana a dojarke zrobic w pomieszczeniu w odleglosci ok 20 m od tej wiaty ze wzgledu ze jest to pomieszczenie murowane itp  i latwo je adoptuje na dojarke zeby spelniala odpowiednie wymogi, moje pytanie jest tego typu zakladajac ze bede mial dojarke przewodową, jak poprowadzic rurociag mleczny zeby nic sie nie dzialo podczas mrozow? i zeby po prostu funkcjonowal czy np mozna jakos to dac pod ziemia? nie mam pojecia jak to rozwiazac... czy polecacie inne rozwiazanie? dodam ze dzwigane kanwi odpada dlatego sklaniam sie ku przewodowce. pozdrawiam i prosze o sensowne odpowiedzi tylko na to pytanie a nie np rady typu ,, lepiej dostaw wiecej opasow ''  czy ,,postaw nowa obore''
    • Przez MafiaLolek
      Chodzi mi o to ile np. 1 krowa 1 kostke siana je 1 dzien a ile owiec zje 1 kostke siana w 1 dzien ?! 
    • Przez Rolas1989
      Witam ,
      31 listopada kupilem krowe ktora mi dzis padla kupilem ja od duzej firmy ktora zajmuja sie sprzedaza na wielka skale. Wszystko bylo z nia ok jadla zwiekszala mleko z dnia na dzien dobrze sie zachowywala ale zauwazylem jakies ropnienia z pochwy wezwalem weta stwierdzil ze krowa porzuciła cielaka ktory byl juz spory i cos sie dzieje z macica podal antubiotyk domiesniowo mialo byc wszystko okolo godziny 15. Wieczorem zaczela sie dziwnie zachowywac dala o polowe mleka mniej rano nie dala praktycznie nic wezwalem lekarza powiedział ze nie dlugo bedzie wyszedłem z obory wracam za 20 minut akurat jak przyejchal lekarza a krowa lezy zdechla lekarz stwierdzil ze pekla macica. I teraz pytanie czy on mógł sie przyczynic do tego podajac za silny lek czy przy badaniu mogl rozerwac macice ? . i czy po tak krotkim czasie od zakupu moge dochodzic zwrotow kosztu od firmy od ktorej ja kupilem ?
    • Przez hodowcamlody
      Szykuje się mi przeróbka obory, trzeba powiększyć żeby weszło 20 stanowisk dla krów. Myślę nad tym żeby zrobic na rusztach bo bym nie musiał ingerować w podwórko no ale sam nw jak to przy mlecznych by było, nie wszyscy chwalą. Mi się podoba to że nie trzeba by było wywalac obornika i nie było by na wierzchu. Ruszt 60 czy 80 no i z zebrowki czy inne rozwiązanie?
  • Dodaj nową pozycję...
v