Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a rów do 2 m nie idzie jako uprawa, czyli zaznaczasz całą działkę do o koła a że rów jest w środku to niczemu nie przeszkadza. do efa nanosisz go że jest rów. 20 arów rowu to do efa niezła powierzchnia bo x10 wychodzi 2 ha obszaru ekologicznego, żeby mieć 2 ha takiego obszaru trzeba dla porównania posiać ponad 6,5 ha poplonu

Opublikowano

W tym roku po raz pierwszy narzeczony składa dopłaty na siebie. mamy działkę 0.96 i wydzierżawiliśmy 0,48 żeby był ponad hektar na dopłaty. Będziemy również korzystać z restrukturyzacji i zależało nam, żeby te dopłaty zrobić na tyle poprawnie, że się na poźniejszych etapach nikt nie 'doczepi'. I tu pojawia się problemów parę:

1/ na tej 0.96 w przeważającej części jest stary sad jabłoniowo/gruszkowo/śliwkowy, trochę krzaków i drzewek owocowych różnej maści dosadziliśmy, ogólnie mix z przewagą sadu - jako co to zgłosić, jako sady? Jak to później 'porozbijać' na uprawy do restrukturyzacji?

2/ druga działka nigdy nie była zgłaszana do dopłat, nie chciała nam 'wskoczyć' w domu przy wypełnianiu wniosku więc w poniedziałek poszliśmy do ODRu żeby może jakieś mózgi pomogły. Odesłali nas z niczym, bo w 'czwartek będzie pani Jola, ona to ogarnia i nam pomoże to wszystko ładnie wypełnić (dodatkowo było przesunięcie granic i powierzchnia naszej działki stricte uprawowa nie zgadza się z powierzchnią z wypisu z rejestru gruntów - to też miała zrobić. No i okazało się, że pani Jola to 80letnia babcia która tak bardzo nie ma nic wspólnego z komputerem i tak bardzo nie ogarnia tematu, że po półtorej godziny wyszliśmy z niczym. Cały czas we wniosku wyskakiwało, że ta nowa działka dzierżawiona ma powierzchni 0,00...nie wiemy jak to ugryźć, nie wiemy co zrobić...może ktoś miał podobnie?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 29.04.2018 o 15:49, Freeman napisał:

Dodaj działkę, jak już jest na liście, to na mapie z lewej strony masz funkcję rysuj. Wybierasz rysuj uprawę, obrysowujesz co użytkujesz i dodajesz rozbieżność. Możesz wpisać np: "teren użytkowany rolniczo zgodnie z obrysem" albo co tam uważasz. Potem wybierasz uprawę i płatności.

We wniosku jak wejdziesz w listę działek referencyjnych mko dalej będzie 0, ale w kolumnie hektar kwalifikowany powinna być powierzchnia którą obrysowałeś.

tu masz było o tym 

a z tym sadem to możesz jako sad albo uprawa mieszana albo można rozbić jeśli potrzebujesz na konkretne uprawy do tej modernizacji - tu nie wiem co tam planujesz ? 

http://www.arimr.gov.pl/dla-beneficjenta/system-teleinformatyczny-arimr-wniosek-przez-internet/ewniosekplus/instrukcja-wypelniania-wniosku-w-aplikacji-ewniosekplus.html

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano
1 godzinę temu, marko-kolo napisał:

tu masz było o tym 

a z tym sadem to możesz jako sad albo uprawa mieszana albo można rozbić jeśli potrzebujesz na konkretne uprawy do tej modernizacji - tu nie wiem co tam planujesz ? 

http://www.arimr.gov.pl/dla-beneficjenta/system-teleinformatyczny-arimr-wniosek-przez-internet/ewniosekplus/instrukcja-wypelniania-wniosku-w-aplikacji-ewniosekplus.html

Generalnie sad jako sad zostaje, i przynajmniej do dopłat włąsnie mamy złożyć jako 'sad mieszany'.. No ale jak wielkosć ekonomiczna ma być brana z dopłat a każda uprawa ma inną wielkość to stoimy w martwym punkcie, no bo co, na mapie wyrysowywać każdy rząd jabłoni czy tam gruszy oddzielnie?...

Opublikowano

Uporałem się z tym działkami - wystarczyło je usunąć i jeszcze raz wpisać i o dziwo teraz jest dobrze.

Teraz pytanie: jeszcze raz wysłąć cały wniosek(korektę wniosku)?

Międzyczasie zauważyłem też, że przy dwóch działkach pojawiło się na wydruku NULL (w miejscu gdzie powinien być pakiet 1.1) - więc jeszcze wybrałem dla tych działek 1.1 i ... jest dobrze.

Opublikowano (edytowane)

W przypadku konieczności zmiany lub poprawy danych w wysłanym wniosku należy przejść na zakładkę „Nowe” i wybrać „Wniosek o przyznanie płatności 2018”. Aplikacja umożliwi edycję danych we wniosku wysłanym do ARiMR. Po poprawieniu danych należy wysłać wniosek do ARiMR. Będzie on traktowany jako zmiana do wniosku/wycofanie części wniosku w zależności od zmian wprowadzonych w stosunku do pierwotnego wniosku.

swój wysłałem przed chwilą wszystko poszło jak należy ...nie warto było się spieszyć i walczyć  z niedopracowana aplikacja    

• Thanks 1
Opublikowano

Witam mam pytanie posiadam jedną z działek niewiele ponad 5 ha, i całe życie zaznaczałem do dopłat równe 5 ha, w tym roku przy składaniu ewniosku zaznaczyłem całą działkę jaka była wrysowana w systemie, wraz ze ścieżką dojazdową i wyszło 5,25 ha. Moje pytanie jest następujące, czy nie będę miał żadnych problemów, przez to że w tym roku podałem te 0,25 ha więcej niż w ubiegłych latach? Bo trochę mnie to męczy, wiem że wniosek można poprawić, ale nie wiem czy będzie to stanowiło jakiś problem przy uzyskaniu dopłat.

Opublikowano

Potrzebna mi pomoc , dodane wszystkie działki , w którymś momencie dodaje mi działkę sąsiada do mojej i ni jak nie idzie tego usunąć (oznacza zółtą kreską). W ewidencji tą działkę pokazuje i zawyza obszar. Z wykazu działek po lewej stronie przy zakłądce "mapy" nie można usunąć bo wyskakuje komunikat o uprawie na tej działce przez co nie można jej wy***rdolić  a w wykazie upraw jej niema... takiej uprawy. Ktoś wie o co chodzi ? 

Opublikowano (edytowane)

najpierw usun  uprawy na tej działce

usuń z listy po lewej stronie masz menu działki  referencyjne  pod ikona uprawy  ..kliknąłeś na działkę    i dodało 

kliknij na kosz i usunie i nie będzie znaczyć na żółto 

patrz str.  8 instrukcji      http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/PB_2018/Kampania_2018/eWniosekPlus/7_Funkcje_na_MAPIE_.pdf 

Ikona kosza widoczna przy każdej działce referencyjnej na liście, umożliwia usunięcie wybranej działki z gospodarstwa. Po naciśnięciu na ikonę kosza pojawi się komunikat: „Czy usunąć działkę ewidencyjną z listy działek gospodarstwa”. Użycie przycisku ZAMKNIJ spowoduje zamknięcie komunikatu bez usunięcia działki, wybór przycisku USUŃ spowoduje usunięcie wskazanej działki referencyjnej z gospodarstwa. Usunięta działka referencyjna znika z listy działek referencyjnych a granice jej geometrii przestają być wyróżnione na mapie. 

Opublikowano

Nie może usunąć przed usunięciem uprawy której nie pokazuje, musi zmienić uprawę, wtedy powinno ją pokazać, jak usunie ją to wtedy dopiero usunie całą działkę.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, marko-kolo napisał:

usuń z listy po lewej stronie masz menu działki  referencyjne  pod ikona uprawy  ..kliknąłeś na działkę    i dodało 

kliknij na kosz i usunie i nie będzie znaczyć na żółto 

patrz str.  8 instrukcji      http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/PB_2018/Kampania_2018/eWniosekPlus/7_Funkcje_na_MAPIE_.pdf 

Ikona kosza widoczna przy każdej działce referencyjnej na liście, umożliwia usunięcie wybranej działki z gospodarstwa. Po naciśnięciu na ikonę kosza pojawi się komunikat: „Czy usunąć działkę ewidencyjną z listy działek gospodarstwa”. Użycie przycisku ZAMKNIJ spowoduje zamknięcie komunikatu bez usunięcia działki, wybór przycisku USUŃ spowoduje usunięcie wskazanej działki referencyjnej z gospodarstwa. Usunięta działka referencyjna znika z listy działek referencyjnych a granice jej geometrii przestają być wyróżnione na mapie. 

Niestety tak się nie da... 

4 minuty temu, Sean napisał:

Nie może usunąć przed usunięciem uprawy której nie pokazuje, musi zmienić uprawę, wtedy powinno ją pokazać, jak usunie ją to wtedy dopiero usunie całą działkę.

Spróbuje jeszcze tego , ale szybciej bedzie znowu wyczyscić wszystko i narysować od nowa ... W sumie doszedłem do wprawy ;/

Nic nie spróbuje bo przerwa techniczna do rana Kur.a

Edytowane przez withanight
Opublikowano

Płatnosć do pastewnych , zawsze była zgłoszona i dopłata była , chodzi o kawałek lucerny , ciagle siwieci błąd.. o co chodzi 

?

Dnia 13.05.2018 o 20:28, Kris94 napisał:

Ktoś miał lub ma obecnie komunikat : Nie udało się odczytać danych wniosku. O zaistniałym problemie proszę poinformować ARiMR poprzez portal POMOC.ARIMR.GOV.PL . Nie wiem czy coś zrobiłem źle i wniosek się usunął (raczej nie bo wszystko było chyba ok) czy po prostu błąd i nie można obecnie wypełniać ale np. jutro już będzie można ? W niedzielę niby jest do 24 więc powinno być. problem wyskoczył krótko po godzinie 20 czy możliwe że wyłączyli coś i nie można robić ale znów zalogować się mogę więc sam nie wiem.

Wyczyścić trzeba historie przeglądarki , wczoraj było to samo kilka razy...

Opublikowano

Wczoraj o 19.45 dzwoniła do nas pani z arimru pytać dlaczego wisi nam zapisany a nie wysłany wniosek i żeby sie nie poddawać i wysłać jakkolwiek-najwyżej wezwą. No byliśmy w szoku :D

Ale pani nie wiedziała, że siedzieliśmy właśnie nad stworzeniem go żeby do północy się wyrobić, system śmigał jak szalony a szczerze mówiąc spodziewaliśmy się, że nie da sie nawet wejść. No i tak jak koledzy pisali zaznaczyliśmy działkę, dodaliśmy rozbieżność, w załączniku mapę podziałową, okazało się, że ta działka dlatego świeci na czerwono bo jej teryt po wydzieleniu nie był jeszcze w bazach arimru- a nam caly czas sie wydawało, że coś jest nie tak w uprawach :D

W podsumowaniu pokazywało ją jako hektar kwalifikowalny ale nie dodało jej ani do płatności jpo (mimo, że na poziomie działki było zaznaczone) a mko pokazywało 0. Olaliśmy temat, dopłaty i tak bedą marne więc poszło tak jak było.

Dziękuję za pomoc- co to by było jakbyśmy ze 20ha mięli, umarlibyśmy przy kompie :D

Opublikowano
Dnia 11.06.2018 o 23:25, KlimekPL napisał:

Ktos mi powie, jak wygląda dalsze postępowanie i jakie mogą być kary za próbę wyłudzenia dopłat? Przejąłem dzierżawę od innego dzierżawcy, który ze względu na sędziwy wiek i  brak chętnego następcy zakończył przygodę z rolnictwem. Sprzedał ziemię nabywcy z miasta, ale nadal ją uprawiał na mocy słownej umowy dzierżawy. Pewnego dnia zapewne nie miał już siły i ochoty dalej tego uprawiać i zaproponował mi przejęcie dzierżawy. Ja ustaliłem warunki z prawowitym włascicielem, zacząłem uprawiać, zasiałem owies. Jednak jak próbowałem wysłać wniosek to działka podświetliła mi się na pomarańczowo i wyskoczył komunikat o uprawach krzyżowych z innymi rolnikami. Okazało się, że ów emerytowany rolnik myślał, że znajdzie frajera który zrobi za niego robotę a on weźmie sobie dodatkowe pieniądze za nic. Polubowne załatwienie sprawy i prośby o wycofanie wniosku nic nie dają, bo "nie mówiłem, że chcę brać dopłaty i na taki układ to on się nie zgadza i jakby tak miało być to sam by sobie obrabiał". Ja oczywiście mam zamiar taki wniosek wysłać mimo tych rozbieżności bo to ja tam poniosłem trud i koszty a okazało się, że ten owies odda może 1t/ha bo susza go załatwiła. Ale powstaje pytanie, co później robi agencja w takiej sytuacji i jakie mogą być konsekwencje? W jaki sposób jest to rozpatrywane i rozstrzygane?

Hmm mialem podobnie ale wyslalem mimo to. W moim przypadku to wyglada to tak ze dostalem 7ha od sasiada , zawsze uzupelnialem jemu wniosek w tym roku dal mi wszystkie papiery I kazal sobie brac doplaty. Mimo to ze on nie podawal do doplat wyskoczyla mi krzyzowka, twierdze ze to wina aplikacji.

Opublikowano

DZISIAJ PRZYSZŁA DECYZJA za 2017

tylko wyliczyli mi że przekroczyłem powierzchnię bo w 2017 roku składałem na jedną działkę o powierzchni 3.84, miałem kontrole i raport pokontrolny z kodem DR50 W decyzji o przyznanie płatnośći napisali że kontrola UWAGA dnia 23 10 2017 (kiedy pole było już obsiane rośliną kwalifikującą się do dopłat 2018) że obszar kwalifikujący się do płatności wynosi 3,70 ha ??? w ewidencji gruntów jest 3.84 pole obsiane całe nawet z nadwyżką po rowach i częsciowo po sąsiednim nieużytku jakieś 3000m2 nadwyżki a oni stwierdzają że użytkowane rolniczo  jest 3,70ha na koniec Wisienka albo jak kto woli truskawka na torcie:

pismo przyszło dziś t.j 21 06 a data wysłania to z ARimR 13 06. w piśmie zaznaczono iż w 2018 roku muszę wpisać w wniosku na tą działkę 3.70 bo inaczej jakaś kara, ale wnioski w 2018 można było składać bez potrącenia tylko do 15. 06 Teraz pytanie 

JAK MAM TO KUR>>> poprawić

w tym roku w wniosku mam 30 ha i szkoda by było ponieść jakieś potrącenia, boję się trochę ponieważ w tym roku w  E- SROSKU wszystkie działki podałem według powierzchni ewidencyjnej  bo tak są uprawiane 

niewiem skąd różnica w owej działce z 3,84 na 3,7