Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, łorawiok napisał:

Marko . To nie hipokryzja , nie gnoję innych . Taki system to korzystają , dlaczego mieliby tego nie robić . Krytykuję obecne prawo , i popieram  Ardanowskiego w tym względzie , mimo że sam  pewnie będę ofiarą jego planu . Teraz mogą mnie  kontrolować ile chcą , wszystko obrobione na tip top .  Koszę nawet pola sąsiadów na które oni sami pobierają dopłaty .

myślisz że oni sami sobie operdo...dopłaty to jesteś naiwny jak dziecko ...udupia rolnika który ma parę ha łąki i nie ma zwierzyny  a sobie i tak zostawią furtkę jak zwykle ;)

• Like 2
Opublikowano

marko  TUZ aby był uczciwie finansowany powinien być kontrolowany co rok ,

i niekoszenie chwastów na nieużytkach tylko łąka taka jak powinna byc ,koszona min 2razy w sezonie ,

to juz by pomogło i zniechęciło ileś procent naciągaczy

Opublikowano (edytowane)

nie no przy każdym tuz -e trzeba postawić kontrolera ? ...nie bądź śmieszny 

nie no tylko obszarnikom trzeba dowalić kontrole bo te małe to koszą nawet u sąsiadów :D

a mnie nie obchodzi czy ktoś kosi i zbiera ...nie wprowadza towaru na rynek to nie robi mi konkurencji i to mi wystarczy 

dostaje te parę złoty i co mnie obchodzi na co wyda ? 

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano

Marko ulżyj sobie , ponabijaj się . Moja opinia tyle znaczy co płyn do mycia naczyń . Liczy się to co robi rząd , jaki by on nie był . Już widzę swojego szefa , poganiającego stadko hehe  .

Opublikowano

A to obszarnicy i spółki się nie bogadzą kosztem małych rodzinnych gosp?

Duży może więcej i więc bierze logiczne.

Dzięki Uni upadło wiele gospodarst nawet takich w których ludzie chcieli uczciwie pracować.

I co mamy? jemy jakisz szajs nie polskie mięso, owoce leżą pod drzewami, bo nie opłaca się ich zbierać...

Nie dopłaty są potrzebne a opłacalność produkcji i pewność godziwej sprzedaży plonu.

• Like 1
Opublikowano

tak jestem ksiedzem, zdemaskowaliscie mnie :( ale tez dlatego powiem wam drodzy bracia i siostry: "Kto jest bez grzechu niechaj pierwszy rzuci kamień"

idąc tokiem tego mądrego zdania tutaj sami święci, tylko tak jakoś się złożyło że na sąsiada nie mogą patrzeć bo dopłat więcej bierze.

Aby tak dalej a sami na siebie bata ukręcicie takiego że hoho, bo wystarczy podpuścić co niektórych mądrych w jakimś temacie a sami podpowiadają jak to można bardziej nas rolników upierdo...ić jeszcze. BRAWO WY!

Bez odbioru.

Ps: na litość nie NORZYCE a NOŻYCE sie pisze..

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, łorawiok napisał:

Marko ulżyj sobie , ponabijaj się . Moja opinia tyle znaczy co płyn do mycia naczyń . Liczy się to co robi rząd , jaki by on nie był . Już widzę swojego szefa , poganiającego stadko hehe  .

o widzisz szefowi zazdrościsz ? ... wiec trafiłem jak zwykle 

bolszewizm z was wyłazi i tyle ...niestety do niczego dobrego to tego kraju nie doprowadzi i tyle ...pomysły macie dobre jak  by  tu sąsiada zgnoić a sami  kombinujecie jak tu kontroli uniknąć i brać kaskę bez problemowo 

co mnie obchodzi jakiś obszarnik ? niech bierze swoje dopłaty w tej czy innej formie bo i tak pola za darmo nikomu nie da i czynsz skroi..a do tego chyba ma prawo ? 

czy chcecie może użytkować cudze za free i brać na to dopłaty  ? to ma być ta sprawiedliwość ? dla mnie jest to bolszewizm w czystym wydaniu i tyle ;)

Opublikowano

marko eee nie trybisz trochę  co ma konkurencja do rzeczy?jak dobry towar produkujesz to i zbyt masz ,a akurat rynek siana i zielonek nie jest w obrocie giełd

nikt chyba nie chce nikogo gnoic jak piszesz, tylko rolnik niech nim pozostanie a cwaniak niech sie do roboty wezmie

rafmax pewnie ukręcimy  ,ale ci co pracują na roli przetrwają i ci mali i obszarnicy  a cwaniacy sami grunty oddadzą taka mam nadzieje

Opublikowano
1 godzinę temu, łorawiok napisał:

Zobaczycie chłopaki , że jeśli plan Ardanowskiego o którym pisałem wyżej uda się wcielić w życie , skończy się eldorado dla cwaniaków . Rolnicy   uprawiający np . zboża  wręcz chcieliby zniesienia zazielenienia , bo to bardzo ich ogranicza , ale są wśród nich tacy jak Rafkap , którzy mają część działek na terenach zalewowych  . Jestem przekonany że zazielenienie dla nich pozostanie . Ale tu chodzi o tych co mają 100 % działek zazielenionych a zwierząt ani widu . Opowiem jak to wygląda przez pryzmat mojego miasteczka . Średnio w co 20-ym domu trzymają jakąś krowę , a  prawie wszyscy biorą dopłaty na TUZ  . Pięć pierwszych miejsc na liście beneficjentów zajmują przedsiębiorcy  , którzy z roku na rok powiększają areał , a do skoszenia wysyłają swojego pracownika , szósty jest proboszcz , który o ironio nazywa się Rafał , więc może to on ukrywa się pod nickiem Rafmax , jeśli tak to może by się ksiądz ujawnił bo tu np. Bobienko lubi rzucić mięsem ,  a w towarzystwie księdza zwyczajnie nie wypada . Jemu kosi rada parafialna . Dopiero na siódmym  miejscu jest największy krowiarz . Wyobrażcie sobie ile to pieniędzy mogłoby do was trafić , gdyby takim gagatkom odebrać dopłaty .  Nawet jeśli podaż bydła wzrośnie i ceny spadną , to  większe dopłaty to zrekompensują . Wołowina i tak głównie jedzie zagranicę , więc możecie być dzięki temu bardziej konkurencyjni . Inna sprawa czy te pieniądze rzeczywiście do was trafią , bo może być tak że tamtym zabiorą a dopłaty pozostaną na takim samym poziomie , a to byłaby jeszcze gorsza sytuacja niż obecnie . System kontroli byłby dużo tańszy , bo łatwo przeliczyć DJP na hektary , a rolnicy mający np. zboża i tak wkrótce będą mieć kontrole satelitarne ( te obecne to zdjęcia lotnicze ) , na których doskonale będzie  widać czy mają zadeklarowaną uprawę . Nie jest tak jak pisze Rafkap że    skoro mam 3 ha i byka to kalkuluję sobie że idealnie wpasowałbym się w taki system . Jestem w SMG , chociaż mógłbym dostać więcej pieniędzy , to nadal w nim pozostaje na wszelki wypadek , bo ciężko jest pogodzić pracę na etacie z hodowlą  nawet tych kilku sztuk  . Jeśli system dopłat będzie taki  jak obecnie , a ja zrezygnuję z bydła to  będę brał dopłaty nie kosząc nawet tych pól . Natomiast jeśli plan Ardanowskiego wypali , to też nie będę miał pretensji .   

apage satanas ,proboszczowi kasę chcesz zabierać!?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

no widzisz jaki ty kumaty ...ja akurat mam ponad 100 ogonów na oborach :D

mi nie potrzeba więcej konkurencji żeby robić za darmo ..nie potrzebuje też darmowego pola żeby życie i zdrowie stracić ;)

macie jakieś dziwne i błędne przeświadczenie że jak komuś coś zabiorą albo nakażą  ta wam  się poprawi ..niestety nic nikomu nie przybędzie z tego powodu i tyle a co najwyżej sami popadniecie w kłopoty ;)

Opublikowano

i nie wiem po co bronisz tych co tylko dopłaty biora

ty sie narobisz  ,doglądasz i kase jakąś robisz 

ja nie hoduje od niedawna  trzody,  łąki mam ,bo tereny takie , kosze ,pielęgnuje, nawożę,siano na stadnine sprzedaje   i kasa jakas jest 

a cwaniak nic nie robi i sie smieje z nas obu

Opublikowano (edytowane)

znaczy co wprowadzisz ustawę że ma ci oddać ziemie za darmo bez czynszu  czy jak ? jak chcesz mu zabrać prawo do dysponowania swoja własnością ? ...zabronisz dzierżawienia ziemi i pobierania czynszu ? 

może oddaj swoją za darmo  komuś niech obrabia i dopłaty bierze 

ma ziemie jest właścicielem to bierze i tyle bo czynsz mu się należy ...są biorcy i płaca to co mi do tego ?  

co wy chcecie bolszewizm wprowadzić czy jak ? 

może miastowym zabrać ziemie a wieśniakom zabrać mieszkania w mieście  albo wprowadzić zakaz kupowania  ? :D

• Like 1
Opublikowano

nie ma nikomu oddawac tylko zacząć na niej uczciwie pracować  jesli nie to ekonomia zmusi go do oddania w dzierzawę (za opłatą )albo pozbędzie sie tak jak ja trzody ,

co ty z tym bolszewizmem wyjeździsz

Opublikowano

skoro oddał w dzierżawę to do czego go chcesz zmusić i jak  ? sam nie prowadzisz hodowli  i chcesz w to miejsce nakazać komuś robic to co sie nie opłaca ? to ma być ta uczciwość ? 

a jak mi się znudzi robota to co ? nie mogę oddać w dzierżawę za 1000zł /ha bo stanę się nagle  cwaniakiem czy jak ? 

co ty bredzisz człowieku i co chcesz wprowadzić ? sobie chomąto  chcesz na łeb założyć ? 

• Like 1
Opublikowano

Moi sąsiedzi , nawet ci którzy nie biorą dopłat cieszą się że łąki są nieporośnięte ,  że żmije nie zbliżają się do domostw . Wybieram sobie te które mają najlepszą ruń . Gdzie tam  przyszło by im do głowy czynsz pobierać . Coraz więcej starych rezygnuje i przychodzą , proszą żebym to chociaż poprzepasał , ale już  wszystkim odmawiam . Co za ludzie tam u was żyją że chcą w dwudziestym pierwszym wieku czynsze pobierać .

Opublikowano (edytowane)

u mnie ziemia kosztuje 50 tys/ ha ...a dzierżawa 1500 /ha jak chcesz dopłaty pobierać

wiem, wiem... inny świat ale co zrobisz ? zabronisz komuś  ;)

mi pasuje ...bo jak mi się znudzi robota to mam wybór i nie będę nikomu ugorów za darmo kosił ;)

Opublikowano

marko piszemy o cwaniakach typu taksówkarze itp  o nich caly czas mówię nie o rolnikach ,cofni sie stronę dwie do tylu  w moje posty i złóż to w całość  ,bo ja juz nie mam sily sie spierać

u mnie podobne ceny są, choc ha np2kl  nawet pod 80 wołają

Opublikowano

wiem , wiem ...taksówkarz ma uczciwie pracowac na swojej ziemi i nie wolno mu jej oddać w dzierżawę .. a najlepiej żeby robił to czego ty nie potrafisz  czyli świnie hodował :D...no poczytaj co piszesz i pomyśl czy to się trzyma logiki ;)..bo na moje oko nie