Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rafkap .Uprawy takie jak owoce , warzywa , zboża , niech kontrolują , tak jak teraz . Jak ktoś zgłasza zboże , to musi go mieć , a jeśli zgłasza  TUZ to musi mieć zwierzęta . To właśnie w TUZ-ach są największe patologie .

Opublikowano

Ja produkuję uczciwie zboże, produkcja roślina. Zwierząt nie mam. Ale jak mnie zmuszą, to wpierw przekalkuluję, kupię parę byczków i niech się pasą.

Ale tak naprawdę nie wiem czy korzystacie z rś i ekologii. Koszty papierów i programów dla jakiegoś ornitologa to często od 5 tyś do 10 tyś. Tylko za papiery. 

2 minuty temu, łorawiok napisał:

Rafkap .Uprawy takie jak owoce , warzywa , zboża , niech kontrolują , tak jak teraz . Jak ktoś zgłasza zboże , to musi go mieć , a jeśli zgłasza  TUZ to musi mieć zwierzęta . To właśnie w TUZ-ach są największe patologie .

Nie dokońca, bo jak masz tuz w ekologii lub rś, masz kontrole i wymagania. I terminy koszenia. Ponosisz duże koszty mimo , że według ciebie nic tam się nie dzieje.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

A gdzie pdf do wzięcia?

Już mam, na farmer jest, tysiąc parę stron, kurła nie będę szukał😡

o Rossoszu na stronie 108 jest wzmianka :) 

według tego pdf-u u mnie jest " z ograniczeniami naturalnymi strefy I" znaczy bedzie ONW czy nie

Edytowane przez marulekk
Opublikowano (edytowane)

Rafkap .Ależ  bydła nie kupuj , nie rób mi konkurencji . Ty jesteś rolnikiem bo siejesz zboże , a tym pseudo trawa sama rośnie .

9 minut temu, rafkap napisał:

Nie dokońca, bo jak masz tuz w ekologii lub rś, masz kontrole i wymagania. I terminy koszenia. Ponosisz duże koszty mimo , że według ciebie nic tam się nie dzieje.

To tacy jak ty , którzy mają zobowiązania z tych programów , mogą mieć po staremu , do czasu  jego zakończenia . 

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano

179 zł na 1 ha – na obszarze ONW typu z ograniczeniami naturalnymi strefy I

Opublikowano
2 godziny temu, marekfarmer napisał:

To by dało że  Rolnicy  z Miasta  nie ciągnęli by  kasy za darmochę.    Gdyby dopłaty do  1700zł/ha wzrosły to by dopiero ceny  poszybowały. Tak jak z cielakami  jak dopłat  nie było  taniej było   a teraz   dopłatowcy  rzucili  się z widłami na euraki za bydło i  handlarze  ceny  zaraz w górę  podnieśli  

od kiedy produkujesz żywiec wołowy? z tego co sobie przypominam to niezbyt długo...

2 godziny temu, marekfarmer napisał:

Ta i wtedy  ten co ma piaski by  biedę  klepał  bo  nie wyprodukuje za dużo  a ten co ma dobre  ziemie  by  dostał  super  premie  

A co nie jest zaradny?

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, łorawiok napisał:

A jeśli nie mam zwierząt a mam kilka hektarów łąk w dzierżawie, których nie opłaca mi się przerabiać na orne bo je zalewa, ale zbieram z nich siano i sprzedaję hodowcom zwierząt to jestem złym rolnikiem czy dobrym? :P

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jahooo napisał:

A co się zmieni - produkcja będzie taka sama, bo ilość ha w użytku się nie zmieni, zmieni się tylko rozkład strumienia pieniędzy z dopłat

I tak i nie. Jeżeli zwiększy się opłacalność zwierzaków to może wrócę do tego, dopłaty mam na siebie, sami obrabiamy, dorabiam poza gospodarstwem ale życie.

1 godzinę temu, jahooo napisał:

I właśnie od tego zaczeliśmy - za dużo papierkologii . System dopłat musi mieć przejrzyste zasady i byc mozliwy w 100% do kontroli. Jak da się skontrolowac wszystkie działki we wnioskach, po zaprzęgnięciu do tego komputerów, to i resztę się da zrobić

no da się ale lepszy system gdzie jest bajzel bo warszawiakom to na rękę siedzieć w papierkach na co przeciętny rolnik nie ma czasu.

1 godzinę temu, łorawiok napisał:

Czyli wg Ciebie co mam zrobić z prawie 4ha TUZu którego nie da się wyorać aby coś innego uprawić? Ja mam ochronę lęgowisk ptasich. Żadna to powierzchnia gdyż całości mam 35ha. Krowiarzowi mogę dać ale niech da mi w użytkowanie grunt orny (wiadomo-mniej). Grunt za grunt. Za darmo mu nie dam.
Ardanowski mówi że to będzie jak coś w nastęnym okresie programowania a wtedy to te RSki na TUZie będą na moją siostrę i DJP będzie z jakiś owiec i kóz do ubicia i upieczenia ;)

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano
15 minut temu, KlimekPL napisał:

A jeśli nie mam zwierząt a mam kilka hektarów łąk w dzierżawie, których nie opłaca mi się przerabiać na orne bo je zalewa, ale zbieram z nich siano i sprzedaję hodowcom zwierząt to jestem złym rolnikiem czy dobrym? :P

To musisz wskazać komu sprzedałeś to siano , wtedy odliczą  twoje hektary z jego DJP  , a on jeśli ma wystarczająco swoich łąk , przestanie od ciebie " kupować "  hehe :P .

Opublikowano

Nikita , ja bym  nie dał na te cztery ha dopłat , bo ich nie uprawiasz , tylko masz , ale jak są to tereny lęgowe i Unia boi się o te ptaszki to niech ci płaci . 

Opublikowano
36 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

I tak i nie. Jeżeli zwiększy się opłacalność zwierzaków to może wrócę do tego, dopłaty mam na siebie, sami obrabiamy, dorabiam poza gospodarstwem ale życie.

no da się ale lepszy system gdzie jest bajzel bo warszawiakom to na rękę siedzieć w papierkach na co przeciętny rolnik nie ma czasu.

Czyli wg Ciebie co mam zrobić z prawie 4ha TUZu którego nie da się wyorać aby coś innego uprawić? Ja mam ochronę lęgowisk ptasich. Żadna to powierzchnia gdyż całości mam 35ha. Krowiarzowi mogę dać ale niech da mi w użytkowanie grunt orny (wiadomo-mniej). Grunt za grunt. Za darmo mu nie dam.
Ardanowski mówi że to będzie jak coś w nastęnym okresie programowania a wtedy to te RSki na TUZie będą na moją siostrę i DJP będzie z jakiś owiec i kóz do ubicia i upieczenia ;)

Ja mam 15 ha w tuz i legowiska i inne, reszta ziemi tylko w produkcji roślinnej. Tuz stanowi 7 procent wszystkich uprawianych gruntów.   I co myślę. Ze te jego projekty uderzają w rolników.  Rozwiązanie nie polega na powiązaniu z posiadaniem zwierząt. Tu jest błąd. Wpadł na pomysł, który nie przejdzie w ue ale jak coś to się przejadą.

Co ja zrobię, ogrodzę parę ha , kupię minimalną liczbę zwierzyny, i  niech się pasie . Jedyne rozwiązanie. 

Ale wcześniej przekalkuluję czy warto ??? 

Opublikowano
23 minuty temu, łorawiok napisał:

Nikita , ja bym  nie dał na te cztery ha dopłat , bo ich nie uprawiasz , tylko masz , ale jak są to tereny lęgowe i Unia boi się o te ptaszki to niech ci płaci . 

A kto płaci ? Każdy korzysta z jakiś programów. Ja bym tobie nie dał do byka, może masz 1 szt, 3 ha i liczysz na dopłatę. Może tych rolników się pozbyć, a nie patrzeć na rolników którzy uprawiają 35 ha. Może pozbędźmy się ministra. Przecież uprawia tylko 14ha. Co to za rolnik po tylu latach. polityk czy rolnik ??????

A co z Tuzem cennym przyrodniczo, ja wtedy zaoram,  ciekawe co UE na ten pomysł,  pewnie to samo co z podatkiem handlowym. 

Opublikowano (edytowane)

Ktoś uprawia 35 ha  to powinien dostawać na 35 , kto ma 3 ha to na 3 . Dlaczego się takiego  pozbywać , co robi na tych trzech hektarach i dostaje 12 razy mniej kasy od tego co ma 35 ha . Dlaczego ten biedak miałby finansować  te cztery nieuprawiane  hektary obszarnika ? . Z TUZ-ami cennymi ... powinno być tak jak ptaszkami . Wyznaczyli je na twoich działkach to niech płacą , nawet jeśli ich nie uprawiasz .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano
1 minutę temu, łorawiok napisał:

Ktoś uprawia 35 ha  to powinien dostawać na 35 , kto ma 3 ha to na 3 . Dlaczego się takiego  pozbywać , co robi na tych trzech hektarach i ma 12 razy mniej od tego co ma 35 ha . Dlaczego ten biedak miałby finansować  te cztery nieuprawiane  hektary obszarnika ? .

Ten biedak co ma 3 ha, ma inne przywileje, choćby w opłatach krus.  A dlaczego ten co ma więcej nie ma przwywilejów w krus tych co ten co ma 3 ha ?

Opublikowano (edytowane)

Fajnie się Rafkap gadało , ale idę już spać , bo rano trzeba  ( do tego jednego byka ) wstać .:) .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano
Dnia 19.11.2018 o 23:32, łorawiok napisał:

Fajnie się Rafkap gadało , ale idę już spać , bo jutro trzeba  ( do tego jednego byka ) wstać .:) .

Pozdrawiam.

,

Dnia 19.11.2018 o 23:31, Tomasz78 napisał:

jakie przywileje ?

W opłatach krus. Ja płacę kwartalnie 2 tyś ( bo powyżej … ha przeliczeniowych). Sąsiadka na 4 ha... grosze. A emerytura taka sama będzie ..

I. Rolnik prowadzący gospodarstwo rolne
do 50 ha 91,00 0,00 91,00 273,00 42,00 126,00 399,00
powyżej 50 ha
do 100 ha
91,00 110,00 201,00 603,00 42,00 126,00 729,00
powyżej 100 ha
do 150 ha
91,00 219,00 310,00 930,00 42,00 126,00 1 056,00
powyżej 150 ha do 300 ha 91,00 329,00 420,00 1 260,00 42,00 126,00 1 386,00
powyżej 300 ha 91,00 438,00 529,00 1 587,00 42,00 126,00 1 713,00

Dodam , że z żoną. Więc podziel przez 2.

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz78 napisał:

i kogo winisz sasiadke?  raczej KRUS  ,ja tez swoje płace ale jestem zdania ze wysokość składki od ilości ha i tez od tego emerytura  ,oczywiście jak jej doczekamy

Ale niestety na dzień dzisiejszy wysokość emerytury jest jedna dla wszystkich rolników, a składki różne, czemu tym się Ardanowski nie zajmie ? Warszawiacy szybko by zrezygnowali ze swojego hektara  i ubezbieczenia, jakby nic nie dostali. A tak mają za friko !!!!

1 ha przeliczeniowy, ubezpieczenie w krus i emeryturka jest !! Tego się pozbyć !!!!

Fajnie się gadało, ale pora podłożyć do pieca, się wyspać i jutro znowu się mordować w tej naszej rzeczywistości. Praca nie poczeka. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, łorawiok napisał:

no i płaci poprzez arimir, ja to tylko koszę a siano utylizuję ;)

36 minut temu, rafkap napisał:

Ten biedak co ma 3 ha, ma inne przywileje, choćby w opłatach krus.  A dlaczego ten co ma więcej nie ma przwywilejów w krus tych co ten co ma 3 ha ?

No widzisz a ja nie jestem płatnikiem taniego KRUSU, bo czy muszę? A na tych 10-15 rolników we wsi to oprócz nas 4 reszta ma poniżej 20ha, płacą tani krus i jeszcze im mało ;);) bo i na 500+ się paru połapało nie myśli ani się rozwijać ani nawet maszyn ponaprawiać i co im zrobisz? Ich wybór.

Edytowane przez Nikita_Bennet
Gość marekfarmer
Opublikowano
10 godzin temu, czesio200 napisał:

No tak obszar D, ale czy nabór na ten obszar wg był w tym roku? Raczej nie.

Tak był  w 2016  i 2018  roku